characters characters

Tehnici de crestere a eficientei

Cum poate deveni copilul tau mai eficient in cateva minute

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 martie 2017    |   3009 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

eficienta
Cate proiecte sau planuri ale copilului tau raman doar la nivel de idei, fara a se transforma vreodata in realitate? Acelasi lucru se poate spune si despre noi, adultii.

Nu e vorba despre faptul ca nu suntem talentati, nu avem cunostinte sau abilitati. Ci despre faptul ca gasim mereu un motiv pentru a nu le face atunci cand ar trebui. Cele mai multe lucruri pe care le amanam ar putea fi realizate mult mai rapid daca am pune in practica o serie de tehnici care pot creste eficienta. Daca il incurajezi pe copilul tau sa le foloseasca inca din timpul scolii, il ajuti sa isi formeze obiceiuri care ii vor fi utile pe termen lung.

Regula celor doua minute

Daca o activitate dureaza mai putin de doua minute, atunci fa-o acum!

Scopul acesteia este de a ne ajuta sa nu mai amanam lucrurile simple pe care le avem de facut. E surprinzator cate sarcini amanam si care ar putea fi facute foarte rapid: spalatul vaselor imediat ce am mancat, a pune hainele la spalat, a duce gunoiul, a trimite un email etc. Multe dintre acestea pot fi realizate in mai putin de un minut chiar. Invata-l pe copilul tau aceasta tehnica si incurajeaza-l sa o puna in practica atunci cand vine vorba de teme, timpul liber sau sarcinile casnice.

Aceasta tehnica este eficienta deoarece ne ajuta sa stergem de pe lista lucrurile minore care, atunci cand se aglomereaza, contribuie la nivelul de stres.

Un alt aspect al regulii este ca atunci cand vreti sa va formati un nou obicei, ar trebui sa va ia mai putin de doua minute sa il puneti in practica. De exemplu, daca adolescentul tau isi propune sa faca miscare mai des, ar trebui sa aiba la indemana toate obiectele care ii sunt necesare, astfel incat sa ii ia cateva minute sa se pregateasca pentru miscarea fizica.

Aceasta tehnica are si o alta utilitate, care se bazeaza pe principiul conform caruia, o data ce incepem o activitate, avem mai multe sanse de a o finaliza. Astfel, atunci cand copilul tau are obiective majore de indeplinit, care in mod normal ocupa foarte mult timp, ii poti sugera sa se ocupe de ele pentru doar doua minute. De exemplu:

  • „Vrei sa fii scriitor? Scrie timp de doua minute si vei vedea ca nu te vei mai opri din scris.”
  • „Vrei sa mananci mai sanatos? Mananca timp de doua minute dintr-un fruct si vei gasi motivatia de a manca fructe mai multe.”
  • „Vrei sa transformi cititul intr-un obicei? Citeste doua minute dintr-o carte si cand o vei inchide s-ar putea sa ti dai seama ca au trecut cateva zeci de minute.”

Tehnica Pomodoro

Lucreaza timp de 30 minute neintrerupte la o sarcina, apoi ia o pauza.

Aceasta tehnica este utila pentru a indeparta distractorii, pentru o mai buna concentrare si pentru a ne ajuta sa terminam rapid lucrurilefara a renunta la pauze si relaxare.  Tehnica a fost inventata pentru prima data in anii 90 de antreprenorul Francesco Cirillo, iar numele tehnicii vine de la cronometrul in forma de rosie (pomodoro in italiana) pe care il folosea ca sa isi monitorizeze munca in perioada studentiei.

Metoda e simpla: atunci cand tu sau copilul tau aveti o sarcina complexa, care poate fi impartita in mai multe etape, aceasta poate fi impartita pe intervale de timp urmate de mici pauze. Tehnica este eficienta deoarece porneste de la capacitatea noastra de a ne concentra atentia pe perioade scurte de timp, mai ales atunci cand nu suntem motivati intrinsec sa realizam o anumita activitate.

Tehnica rosiei inseamna un sistem ciclic cu perioade scurte de munca ceea ce inseamna productivitate constanta. Iata mai exact ce presupune aceasta tehnica:

1. Alege o sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti.

2. Seteaza-ti  cronometrul la 25 de minute.

3. Lucreaza la sarcina pana cand cronometrul suna.

4. Ia o pauza de 5 minute.

5. Dupa 4 etape de munca ia o pauza mai mare de timp pentru a te odihni. Se recomanda ca in momentul in care iti dai seama ca esti distras de la sarcina, sa iei o pauza si sa resetezi cronometrul.

Desigur, nicio tehnica nu functioneaza in toate situatiile si multe dintre ele pot fi adaptate in functie de preferintele si nevoile fiecaruia dintre noi. Incurajeaza-l pe copil sa fie flexibil cand aplica aceste tehnici si sa creeze el insusi unele potrivite lui.

Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/lucamascaro/4975166968


Citeste si: 


Amanarea in invatare si distragerea atentiei


Prea putin timp? Invata-l pe copil sa nu mai amane

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe