characters characters

Educatia sexuala - mituri si obiectii frecvente

Mituri despre educatia sexuala

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iunie 2016    |   4135 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Mituri despre educatia sexuala
Educatia sexuala continua sa fie un subiect care da nastere la controverse si dezbateri in societatea romaneasca. Din dorinta de proteja „inocenta” copiilor sau de a nu-i incuraja sa isi inceapa viata sexuala prea devreme, parintii aleg sa nu vorbeasca despre acest subiect sau sa ofere informatii eronate. Cu toate acestea, statisticile arata ca in tarile in care educatia sexuala se preda in scoli, numarul adolescentelor care nasc este mult mai redus decat in tarile in care educatia sexuala este lasata doar in responsabilitatea parintilor. Iar Romania ocupa locul I in Europa in privinta numarului de adolescente care devin mame. 15% dintre copiii din Romania sunt nascuti de catre adolescente.

De ce nu vor parintii educatia sexuala in scoli? Care sunt temerile si obiectiile frecvente ale adultilor atunci cand vine vorba de acest subiect? Am adunat cele mai frecvente mituri despre educatia sexuala si am incercat sa le demontam pentru a sustine ideea ca informatiile corecte si complete despre sexualitate pot sa ii ajute pe copii sa aiba o relatie sanatoasa cu propriul corp, sa ii respecte pe cei din jur si sa ia decizii benefice pentru sanatatea lor fizica si emotionala.

Mitul numarul 1: Educatia sexuala „atenteaza” la valorile morale ale copiilor.

Adevar: Educatia sexuala, realizata intr-un mod responsabil, promoveaza valori precum respectul, toleranta, egalitatea si empatia.

Mitul numarul 2: Educatia sexuala ii motiveaza pe copii sa inceapa viata sexuala mai devreme.

Adevar: Programele de educatie sexuala care ii invata pe copii despre abstinenta si contraceptie au efectul de a intarzia inceperea vietii sexuale a adolescentilor. Exista mai multe studii care arata acest lucru. Poti gasi doua dintre ele aici si aici.Tarile europene in care educatia sexuala in scoli este obligatorie au un numar mult mai scazut de mame adolescente decat tarile in care nu exista programe de educatie sexuala. Exemplu: Intre anii 2011-2015, in Romania au fost 36 la 1000 nasteri ale adolescentelor (cu varsta intre 15 si 19 ani) in timp ce in Franta, unde educatia sexuala este obligatorie in scoli, rata este de 9 la 1000. (Sursa pentru statistici aici)

Mitul numarul 3: Educatia sexuala inseamna a-i invata pe copii cum sa faca sex.

Adevar: Educatia sexuala raspunde intrebarilor copiilor privitoare la functionarea aparatului reproductiv, la anatomia umana, riscurile actului sexual si felul in care se pot apara de abuz.

Educatia sexuala cuprinde informatii importante pentru siguranta si sanatatea copiilor, inclusiv despre evitarea si recunoasterea abuzului sexual, despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuala sau contraceptie.

Aceste informatii nu ii invata cum sa faca sex.

Mitul numarul 4: Copiii prescolari sau cei din clasele primare sunt prea mici pentru a intelege informatii despre educatia sexuala.

Adevar: Sexualitatea este un aspect al fiintei umane care o insoteste de la nastere, manifestandu-se, desigur, diferit in copilarie fata de maturitate. Intre 2 si 3 ani, copiii descopera diferentele dintre barbati si femei si manifesta curiozitate fata de propriul corp si fata de corpul altor copii. Copiii de varste mici nu privesc informatiile despre sexualitate in acelasi fel in care le privesc si inteleg adultii.

Educatia sexuala adaptata varstei copilului ofera informatii potrivite nivelului de intelegere al acestuia, punand bazele unei atitudini sanatoase fata de propriul corp si punand bazele increderii in sine. Copiii sunt curiosi in general cu privire la lumea in care traiesc si la ceilalti oameni. Si in domeniul educatiei sexuale, copiii au intrebari si sunt curiosi inca de varsta prescolara, iar raspunsurile trebuie formulate cat mai clar si cat mai potrivit varstei pe care o au. De exemplu, intre 5 si 7 ani, copiilor li se poate spune cum anume apar bebelusii pe lume, li se poate vorbi despre ce inseamna sarcina si nasterea precum si care sunt diferentele dintre femei si barbati din punct de vedere anatomic.

Mitul numarul 5: Copiii vor invata singuri ceea ce au nevoie sa stie, in timp.

Adevar: Copiii afla de la cele mai mici varste din diferite surse despre ce anume inseamna comportamentele sexuale, creandu-si o imagine fragmentata despre acestea. Pentru a intelege corect aceste informatii si pentru a alege surse credibile, au nevoie de ajutorul adultilor.

In plus, atunci cand sunt lasati sa caute singur informatii, pot accesa surse mai putin de incredere sau sigure. In plus, curiozitatea si impresia ca sexualitatea este un subiect tabu sau misterios ii poate impinge pe copii si adolescenti sa experimenteze acte sexuale inainte de a fi pregatiti emotional sau asumandu-si riscuri care pot fi evitate daca li se ofera informatii corecte.

Mitul numarul 6: Daca nu ma simt confortabil sa vorbesc cu copilul meu despre sex, e mai bine sa nu o fac.

Adevar: Lipsa de confort in a discuta cu copilul despre comportamentele sexuale este o stare frecvent intalnita in randul parintilor. Totusi, jena nu ar trebui sa te impiedice in a-l educa si a discuta deschis despre ceea ce trebuie sa stie si ceea ce vrea sa afle.

Jena sau lipsa de informatii sunt probleme care pot fi rezolvate si care revin in responsabilitatea parintelui. Informeaza-te cat mai mult despre acest subiect, incearca sa intelegi cum a fost atitudinea ta fata de sexualitate influentata de propria copilarie si cauta modalitati prin care sa prezinti copilului informatii despre acest subiect astfel incat sa le inteleaga.

Mitul numarul 7: Prezervativele nu sunt foarte eficiente in prevenirea sarcinilor si a bolilor cu transmitere sexuala.

Adevar: Numeroase studii arata ca folosirea in mod consistent si corect a prezervativelor ofera un grad ridicat de protectie impotriva sarcinilor si aparitiei bolilor cu transmitere sexuala. Cea mai frecventa cauza a esuarii o reprezinta folosirea incorecta a prezervativelor.

Mitul numarul 8: Educatia sexuala la varste mici le fura copiilor inocenta.

Adevar: Copiii sunt curiosi de la cele mai mici varste in legatura cu o multime de subiecte. Sexualitatea poate fi unul dintre acestea. Adultii care leaga sexualitatea de imoralitate percep aceasta legatura din perspectiva propriilor convingeri si experiente in acest domeniu. Copiii nu vor deveni „imorali” daca afla informatii adecvate varstei lor si corecte.

Mitul numarul 9: Educatia sexuala trebuie facuta la scoala si nu acasa.

Adevar: Programele de educatie sexuala din scoli pot oferi copiilor informatii corecte si complete, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai este nevoie ca parintii sa discute despre aceste subiecte cu copiii lor. Exista o multime de aspecte care nu sunt incluse in programele de educatie sexuala din scoli, iar parintii pot reprezenta pentru copil un partener de discutie de incredere si apropiat emotional. Iar in tara noastra, educatia sexuala in scoli este abordata in mod diferit de la o institutie la alta, fara a exista o garantie ca toti copiii primesc informatiile potrivite la momentul potrivit.

Educatia sexuala nu inseamna doar a- i invata pe copii si pe adolescenti sa se fereasca de boli sau de sarcini nedorite, ii invata despre cum anume functioneaza propriul lor corp, despre comportamentele sexuale, dar si despre atitudini si valori necesare pentru o viata echilibrata si sanatoasa.

Tu ce informatii ii oferi copilului despre educatia sexuala?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe