characters characters

Disciplina copilului in timpul vacantei de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iulie 2016    |   2374 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Disciplina in timpul vacantei
Vacanta de vara ar trebui sa insemne libertate si relaxare. Cel putin pentru multi dintre noi, in copilarie, asa au fost traite vacantele de vara. Insa libertatea si relaxarea nu exclud rutinele si disciplina. Altfel, riscam sa ii lasam pe copii sa isi petreaca intreaga vacanta navigand pe Internet :).

Iata cateva aspecte pe care le poti lua in considerare in vacanta, pentru a mentine echilibrul intre libertate si disciplina.

Rutinele de vara

Psihologii recomanda ca structura fiecarei zile sa nu lipseasca in timpul vacantei (copiii sa stie cand merg la masa, cand au ora de culcare). Dar este recomandat ca in timpul zilei copiii sa aiba si momente lipsite de reguli sau control, in care decid ei insisi cum sa isi petreaca timpul.

Psihologul Carl Pickhardt sustine ca e foarte important ca parintii sa discute impreuna cu copiii despre regulile care raman neschimbate o data cu inceperea vacantei. Aici ar putea intra ora de somn, sarcinile casnice, mesele in familie etc.

Tot in privinta rutinelor, poti sa ii ceri copilului sa contribuie intr-un anumit fel in familie astfel incat sa simtiti mai mult ca sunteti un intreg. Poti porni de la intrebarea: „Ce ti-ai dori sa faci in casa si nu poti face in timpul anului scolar?”. Poate i-ar placea sa ajute la gatit, sa se ocupe de animalul de companie, de flori etc.

Explorare independenta

Gradul de independenta pe care il lasam copilului trebuie sa tina cont de varsta copilului si nivelul sau de maturizare. Cercetatorii recomanda parintilor, „explorare independenta cu minimum de supervizare”. Spre exemplu, iti poti duce copilul in parc si il poti lasa singur sa se joace, urmarindu-l de la distanta.

Joaca cu copiii de varste mai mari

Cand se bucura de mai mult timp liber, copiii pot ajunge sa interactioneze si cu copii de varste mai mari, precum adolescentii. In aceasta situatie, pot fi tentati sa aiba comportamente de risc (fumat, consum de alcool sau droguri) sau alte comportamente care nu sunt potrivite nivelului lor de varsta.

Copiii pot invata insa si o multime de lucruri de la adolescenti, iar acestia pot fi modele de rol pozitive pentru cei mici. Ideal este sa ii cunosti personal, si numai ulterior sa decizi daca ii lasi in preajma copilului tau.

Dormitul peste noapte

Aceste seri in care copilul doarme in alta parte pot insemna momente linistite petrecute alaturi de partenerul de viata. In plus, astfel, copilul isi poate reduce riscul de a suferi de anxietatea de separare.

Lectura si temele de vacanta

Cat de mult timp ar trebui sa petreaca copiii in vacanta facand teme, citind si rezolvand exercitii de matematica? Cateva ore pe saptamana ar trebui sa fie suficiente pentru a-l ajuta pe copil sa nu uite ceea ce a invatat pe parcursul anului scolar.

In plus, cartile citite in perioada vacantei il vor ajuta pe copil sa isi exerseze abilitatile de citit, dar si sa afle lucruri noi.

Este important ca atat temele din timpul vacantei, cat si lecturile suplimentare sa nu fie insotite de momente de tensiune, iar copilul sa aiba libertatea de a-si alege cartile pe care le va citi.

Timpul petrecut in fata televizorului/calculatorului.

Incurajeaza-ti copilul sa isi petreaca timpul construind ceva, creand, citind sau scriind, jucandu-se in natura, in aer liber. Redu timpul petrecut cu gadget-urile in fata si propune cat mai multe activitati pentru a dobandi experienta unei veri stralucitoare.

Cu disponiblitatea de a te adapta, cu intelegere fata de nevoile copilului tau si cu cateva obiective simple in minte, poti mentine ordinea si disciplina in casa ta, fara a-l lipsi pe copil de bucuria si libertatea vacantei de vara.

Citeste si:

De ce e bine sa nu umpli tot programul copilului in vacanta


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/timsnell/14989995202/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe