characters characters

Dificultatile din viata de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 noiembrie 2017    |   2224 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

dificultatile din viata de parinte
Desi pentru fiecare dintre noi, rolul de parinte vine cu provocari unice, in functie de context, personalitatea copiilor si personalitatea noastra, in general, dificultatile din viata de parinte pot fi impartite in cateva categorii. Stiind ca majoritatea problemelor parintilor sunt comune te poate ajuta sa le abordezi cu mai mult calm si cu mai multa eficienta.

Iata cateva din cele mai mari si mai frecvente dificultati din viata de parinte: 

Agresivitatea copilului. Prescolarii in special nu stiu cum sa reactioneze atunci cand simt un disconfort, decat prin comportamente agresive. Deseori, cand isi doresc o jucarie, o vor lua de la un alt copil, impingandu-l daca acesta protesteaza sau va arunca cu tot ce prinde in mana, daca nu ii convine o situatie anume.

Recomandare: Invata sa raspunzi, nu sa reactionezi la agresivitatea copilului. Pastreaza-ti calmul, nu reactiona violent tu insuti, scoate-l pe copil din situatia in care s-a purtat agresiv si explica-i ferm si calm ca violenta fizica nu este acceptabila.

Citeste mai mult despre acest subiect:


Zece greseli ale parintilor din ziua de azi


Cinci lucruri pe care parintii iubitori nu le fac sau nu le spun


Crizele de furie.
Acestea trebuie intelese ca un strigat de ajutor  din partea copilului. Crizele de furie tind sa copleseasca copilul mai ales pentru ca acesta nu isi intelege emotiile si nu stie cum sa reactioneze la ele. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii insuficiente la nivel cerebral a zonelor responsabile cu reglarea emotionala si comportamentul social.

Recomandare: Poti reactiona cu empatie, identificand emotiile copilului tau, fara a ceda insistentelor acestuia. Incearca sa nu reactionezi in aceasta situatie in functie de cum iti dicteaza furia, rusinea sau confuzia pe care ti le poate trezi o criza de furie a copilului tau. Primul pas in aceasta situatie este sa te calmezi tu insuti.

Vaicarelile sau lamentarile frecvente. Acestea sunt deseori enervante, mai ales cand copilul este destul de mare pentru a se descurca singur in diferite situatii. La fel ca plansetele copilului, vaicarelile transmit un mesaj. La varste mici, poate fi vorba de o nevoie emotionala a copilului (de a primi afectiunea din partea parintilor sub forma ajutorului pe care acestia il ofera copilului), in timp ce la varste mai mari, poate fi vorba de imaturitate, nesiguranta in propriile forte sau de neajutorare invatata.

Recomandare: Evita sa faci in locul copilului tau lucrurile despre care acesta se plange ca sunt prea dificile. Invata-l in schimb sa gaseasca solutii potrivite si sa isi identifice emotiile: in spatele lamentarilor se poate ascunde descurajarea, frustrarea sau tristetea.

Refuzul de a asculta este o problema frecvent intalnita pentru simplul motiv ca este aproape imposibil (si in unele privinte, deloc benefic pentru copil) ca un copil sa isi asculte tot  timpul parintii. In plus, dezvoltarea copilului necesita ca regulile impuse de parinti sa fie modificate o data cu evolutia copilului, incurajandu-i autonomia si independenta.

Recomandare: Vei coopera cel mai usor cu copilul tau daca ai o relatie emotionala apropiata cu el si daca poti stabili limite ferme. Comunicarea este la fel de importanta, asa ca asigura-te ca cel mic a inteles ce ii ceri sa faca.

Raspunsurile obraznice  pot sa reflecte o lipsa de respect sau pot fi doar o modalitate de a testa autoritatea parintelui.

Recomandare: Explica-i copilului tau ca nu accepti violenta verbala, dar asigura-te ca il tratezi la randul tau cu respect.Daca va propuneti ca in familia voastra sa va exprimati dorintele, preocuparile sau obiectiile in modcivilizat, este foarte probabil ca raspunsurile agresive ale copilului tau sa se rareasca.

Rivalitatea dintre frati inseamna lupte constante pentru atentie, impotriviri si neintelegeri.

Recomandare: Este una dintre problemele pentru care rabdarea si calmul sunt cele mai eficiente solutii, desi nu si cele mai usoare. Evita comparatiile intre frati, etichetarile si nu justifica nsituatii nedrepte pentru fratii mai mari invocand varsta mai mica a mezinului.

Minciunile copiilor pot sa apara din diferite motive, insa in loc sa iti pedepsesti copilul pentru ca a mintit, cauta sa ii explici de ce minciunile nu reprezinta o solutie, in nicio situatie.

Obiceiuri alimentare proaste. In loc sa interzici anumite mancaruri, e mai bine sa explici copilului de ce anumite alimente ar trebui mancate mai rar, si ce consecinte pot aparea daca sunt consumate in cantitati mai mari si mai des.

Dependenta de tehnologie este o problema pentru parintii de astazi, mai ales fiindca utilizarea lor in exces aduce cu sine si probleme de sanatate, copiilor.

Recomandare: Nu vei putea elimina tehnologia din viata copilului tau, insa il poti ajuta sa aiba o viata echilibrata, incurajandu-i interesele si din alte domenii decat cele care presupun mediul online.

Rusinea si lipsa increderii in propria persoana il fac pe copil sa fie singur si izolat de restul copiilor.

Recomandare:  Afla mai multe despre felul in care actiunile parintilor influenteaza stima de sine a copiilor si despre cum poti incuraja copilul sa devina mai increzator in propriile forte.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe