characters characters

Cum il inveti pe copil despre iertare?

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 octombrie 2010    |   6071 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cei mici nu sunt obisnuiti sa ceara scuze sau iertare atunci cand gresesc. Deseori fac acest lucru doar pentru ca asa i-au invatat parintii, fara a intelege in intregime si motivul pentru care este bine sa procedeze astfel.
 
Daca ai incercat pana acum sa ii explici copilului de ce este bine sa ierte pe cei care l-au facut in vreun fel sa sufere, stii cu siguranta ca nu este asa usor pe cat pare. 
 
Iti propunem cateva sugestii despre cum anume sa-l inveti pe cel mic despre iertare:
1. Invata-l sa-si ceara scuze atunci cand greseste. Elimina gandul ca cel ce isi cere iertare da dovada de lasitate. A recunoaste ca ai gresit inseamna a fi capabil sa-ti asumi responsabilitatea pentru faptele si cuvintele tale. Asadar, inlocuieste gandul gresit cu unul care sa fie functional si util pentru el. Cere-i ca macar pentru a vedea cum anume stau lucrurile in perceptia celuilalt, sa incerce cel putin o data sa ceara iertare. Sentimentul de usurare si privirea calda a interlocutorului, cuvintele spuse prin care aproba scuzele ii vor fi mai mult decat suficiente pentru a-l convinge ca si alta data sa repete actul de curaj, daca va fi intr-o situatie similara.

2. Ofera-i ca exemplu, modul tau de a te comporta atunci cand ai gresit, recunosti si iti ceri scuze. Copilul invata cele mai multe lucruri prin imitare. Asadar, profita de ocazie atunci cand gresesti pentru a-l invata pe copil o lectie importanta. 

3. Explica-i faptul ca toti oamenii gresesc din cand in cand.
Uneori se intampla fara voia lor, alteori oamenii fac rau intentionat.  In ambele cazuri insa, este posibil sa apara regretul sincer si nevoia de a fi iertat. Supararea si tristetea pe care i-o provoaca  greseala celuilalt trebuie intelese ca fiind consecinte si stari care pot fi remediate si schimbate in timp. Invata-l sa recunoasca persoanele care isi cer iertare regretand intr-adevar cele realizate, spre deosebire de cele care sunt obisnuite sa spuna un simplu "Scuze" fara ca macar sa simta tristete sau disconfort.

4. A ierta nu inseamna ca esti o persoana care poate fi usor manipulata, ci pur si simplu una care stie ca toti oamenii gresesc la un moment dat.
Atunci cand ierti pe cineva te simti mai bine, esti mai impacat cu propria ta persoana fiindca stii ca ai facut o fapta buna. Daca se intampla ca aceeasi persoana sa te mai dezamageasca si alta data, nu este atat de grav pe cat pare. Invata-l pe copil sa reactioneze in aceasta situatie. El poate decide daca pastreaza sau nu relatia cu respectiva persoana sau daca rupe legatura cu ea. Recomanda-i ca, in cazul in care un coleg sau un prieten il dezamageste in repetate randuri, sa pastreze o relatie de comunicare cu el, dar sa fie mai prudent in asteptarile pe care le are de la acesta. In acest fel va reduce  numarul situatiilor in care se va simti dezamagit fiindca a avut incredere in persoana nepotrivita.
 
5. Vorbeste cu el despre situatiile in care el insusi a gresit si a regretat apoi. Intreaba-l cum s-a simtit atunci cand i s-a spus ca a fost iertat, ca greseala a fost "stearsa".  Explica-i faptul ca si cei din jur simt acelasi regret si aceeasi tristete atunci cand gresesc si au nevoie sa stie ca persoana pe care au ranit-o i-a iertat.
 
6. Foloseste povestile sau filmele destinate copiilor pentru a-l ajuta sa inteleaga mai multe lucruri despre iertare. Discuta cu el despre personajele care au gresit si despre personajele care au dat dovada de generozitate si intelegere si le-au iertat.
 
 
Recomandarile tale
Tu cum altfel i-ai explicat ce anume inseamna iertarea? Cand a fost pus copilul tau in situatia de a ierta pe cineva?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Roxana    10.01.2011 - 08:09
    Da, copil trebuie sa stie ce inseamna cu adevarat " a ierta", nu sa fie un sablon pentru o greseala De exemplu, fiica mea a gresit, si i-am spus acest lucru, poate pe un ton nepotrivit Stiti ce mi-a raspuns ? "Si in Tatal nostru, spune - si ne iarta noua precum iertam si noi gresitilor nostri" Nu am avut ce replica sa dau, nu am putut decat sa recunosc ca fata mea a inteles bine ce inseamna "a ierta" Iar pentru mine, cumva, a fost inca o lectie de viata
  • Marilena Enache
    Marilena Enache    23.11.2010 - 13:45
    Este minunat sa vezi ca mai exista valori. As vrea sa auda acest cuvant si parintii care isi invata copiii sa nu fie "mai prosti". Pentru noi toti este greu sa iertam cu adevarat, de aceea trebuie sa avem rabdare cu copiii, dar nu avem voie sa nu ii invatam sa ierte.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe