characters characters

Teama de succes

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iunie 2011    |   2980 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Teama de succesEste usor de inteles de ce exista si cum se manifesta teama de esec. Desi poate parea greu de imaginat, exista insa o serie de motive care il pot face pe copilul tau sa se teama chiar si de lucrul pe care ai crede ca si-l doreste cel mai mult: succesul.

Cum se manifesta teama de succes?


Unii copii invata foarte bine, au rezultate scolare exceptionale si sunt foarte fericiti. Altii in schimb traiesc bucuria reusitei umbrita de un sentiment de teama. Nu ii sperie atat ideea de a reusi, cat mai degraba consecintele succesului. Care sunt consecintele neplacute ale unui succes: atentia nesolicitata a celor din jur, presiunea de a confirma asteptarile parintilor si profesorilor pentru ca seria de rezultate bune sa continue, izolarea sociala etc.

Cele mai frecvente preocupari nascute din teama de succes sunt:
- „Daca invat prea mult, ceilalti vor crede ca sunt un tocilar.”
- „Daca sunt prieteni cu mine doar pentru ca eu sa ii ajut la teme?”
- „Daca nu voi mai lua note bune, imi vor ramane la fel de buni amici?”
- „S-ar putea ca profesorii sa imi acorde mai multa atentie daca invat bine si astfel sa atrag antipatia colegilor.”
- „Daca obtin acum un rezultat bun, cei din jur se vor astepta de la mine sa obtin rezultate bune la toate concursurile.”
- „Daca parintii mei vad ca ma pricep la matematica, vor vrea sa urmez o cariera in domeniu, iar eu nu imi doresc acest lucru.”

Teama de succes apare la copiii cu potential, dar care refuza sa depuna efort pentru a obtine rezultate bune, la copiii introvertiti
care nu vor sa fie in centrul atentiei sau la copiii care nu s-au integrat foarte bine in clasa.

Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca teama de succes


Daca banuiesti ca si copilul tau are temeri precum cele de mai sus, este important sa discuti cu el si in acelasi timp sa iei masuri concrete pentru a-l ajuta sa-si depaseasca teama.

1. Vorbeste-i copilului despre ce inseamna succesul. Ii poti cere sa iti spuna ce inseamna pentru el un succes, care sunt consecintele placute, dar si neplacute ale lui, care sunt persoanele pe care le considera de succes etc. Pentru a fi mai simplu, ii poti recomanda sa scrie pe o lista toate convingerile sale despre succes.

2. Identificati toate consecintele negative pe care le-a scris pe foaie copilul tau. Incercati impreuna sa descoperiti cum si-a format aceste idei. Este posibil ca, in mod involuntar, membrii familiei sau profesorii sa ii fi creat temeri nejustificate legate de urmarile unui succes. De exemplu, daca dupa o nota buna la fizica, i-ati spus ca de acum inainte va asteptati sa ia doar 10 la aceasta materie, este posibil ca presiunea resimtita de copil sa fi fost prea mare, facandu-l sa se teama de reusite.

3. Vorbeste despre reusitele pe care le-a avut pana acum. Descoperiti impreuna care au fost consecintele reusitelor sale: au fost mai mult pozitive sau mai mult negative? Daca intr-adevar reusitele copilului tau au fost urmate de izolare sociala sau rivalitate din partea colegilor, este bine sa discuti despre aceste aspecte. Arata-i ca reactiile celor din jur nu conteaza atat de mult pe cat conteaza sa aiba o viata implinita si sa fie multumit de el.

4. Intreaba-l ce ar insemna pentru el sa aiba succes. Fiecare dintre noi defineste succesul  in mod diferit.

5. Include-l in grupuri de copii la fel de talentati. In acest mod va intelege ca a fi mai bun decat altii nu inseamna neaparat a fi singur. Exista grupuri de copii pe care ii unesc diferite lucruri: fie fac parte din aceeasi clasa sociala, au aceeasi pasiune, sunt interesati de acelasi domeniu, si-au conturat viata dupa aceeasi valoare etc. Incearca sa ii elimini sentimentele de nesiguranta si singuratate ale copilului tau. Niciodata nu va fi singur, indiferent daca va alege sa mearga pe calea succesului ori sa se mentina la nivelul la care se afla acum.

6. Exprima-ti afectiunea fata de copil in momentele in care are un esec. Ramai aproape de el atunci cand ia o nota mica, la fel cum esti aproape de el atunci cand are un rezultat bun la scoala. Astfel, copilul nu se va teme ca iubirea ta fata de el depinde doar de reusitele pe care le obtine.

7. Atunci cand observi ca teama de succes afecteaza mai multe domenii din viata copilului tau sau il impiedica sa se implice in activitati care l-ar ajuta sa evolueze, nu ezita sa apelezi si la consilierul scolar care va poate ajuta in aceasta situatie.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    29.06.2011 - 08:43
    Sa asteptam rabdatori copiii sa vina la noi, sa ne marturiseasca problemele lor si sa nu incercam sa le obtinem prin indiscretie, violand astfel intimitatea lor.Ei nu doresc sa fie tratati cu dispret, cu ironie, cu aprecieri batjocoritoare si mai ales cu lipsa de respect.Tandretea, intelegerea, rabdarea dar mai cu seama o buna comunicare reprezinta caile cele mai directe spre sufletul copilului nostru, care va gasi in noi un aliat, un sprijin moral pentru problemele lui- mici pentru noi,dar atat de mari pentru el.Tachinarile venite din partea colegilor de clasa ii poate atinge orgoliul copilului.Ca sa-l ajuti nu reactiona cu replici de genul:,, Nu le acorda atentie.Sunt doar invidiosi''.Incearca sa intelegi felul cum gandeste el intrebandu-l,,Cum te-ai simtit cand au afirmat despre tine asemenea lucruri?''si,,De ce crezi ca au zis acele vorbe?''Ajuta-ti copilul poate doreste schimbari care sa-l ajute sa se integreze. Gasiti impreuna cele mai bune cai pentru a trece peste acesta suparari: ignorandu-le si fiind de acord cu ele,,,Majoritatea celor care necajesc pe cineva asteapta o reactie Daca le ignori remarcile sau daca esti de acord cu ele(Da sunt constiincios nu tocilar,sau asa sunt eu mai studios stiu asta..) nu va mai fi distractiv pentru ei si se vor opri.Daca nici una dintre aceste cai nu da rezultate, apeleaza la invatator s-ar putea sa fie nevoie de interventia ei pentru a sparge gasca ( lucru des intalnit la clasa).

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe