characters characters

Cum il inveti pe copil sa fie perseverent?

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 octombrie 2010    |   6468 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Probabil ca deseori ti-ai dori sa depui mai mult efort pentru a-l invata pe copilul tau ce tehnici sa foloseasca pentru a nu se mai da batut in fata obstacolelor intalnite la scoala, dar nu numai.

Este posibil sa ai impresia ca renunta prea usor atunci cand ceva i se pare greu sau cand intalneste ceva pentru prima data. Acest lucru se intampla pentru ca perseverenta se invata cu rabdare :).

 

 

 Iata cum il poti invata sa nu renunte usor:


1.    Defineste-i ce anume inseamna perseverenta: comportamentul de a ramane in actiunea propusa indiferent cat de greu ar parea, indiferent daca simtim ca nu vom mai putea face fata si vom esua.  Perseverenta inseamna a nu te da batut, a cauta neincetat o solutie pentru a iesi din situatie, a gasi alternative pentru a depasi cu bine obstacolele. Ofera-i un exemplu pentru a intelege mai bine: atunci cand la scoala primeste o problema de matematica care la prima vedere pare a fi de nerezolvat, daca ea este impartita pe etape si descifrata, incet-incet, cu efort constant, ea poate sa fie rezolvata.

2.    Invata-l cuvinte prin care sa se imbarbateze atunci cand simte ca e pe punctul de a se da batut. De exemplu, ai putea sa-l ajuti sa-si creeze mici indemnuri pe bucati de carton frumos colorate si ornate, de genul: „Nu te da batut”, „Poti trece peste”, „Intotdeauna se poate sa fie si mai greu”, „Da frau liber gandirii si imaginatiei” etc. O simpla privire aruncata pe acestea atunci cand esti de-a dreptul dezamagit si fara speranta iti poate induce motivatia de a continua, persevera.

3.    Creeaza la nivel de familie un indemn de genul „nu te da batut”. Explica-i copilului tau dificultatile pe care viata de adult le implica mai ales atunci cand esti angrenat si intr-o familie. Astfel ca un indemn care sa incurajeze a face pasi mai departe va fi util pentru toti. Chiar daca problemele unui copil par a nu fi la fel de importante ca cele cu care se confrunta parintii, perseverenta este elementul cheie pentru toata lumea.

 

4.    Recompenseaza momentele si situatiile in care copilul tau nu s-a dat batut si a mers mai departe. Ca exemplu, aici putem include atat rezolvarea temei de casa la o materie mai dificila, a trece peste esecul unui examen/test din cadrul scolii sau a unei competitii scolare, a trece cu vederea rautatile spuse de copiii mai mari de la scoala si a face fata amenintarilor specifice bullying-ului.

5.    Ajuta-l sa se cunoasca mai bine si sa castige incredere in el. Evita sa il ajuti tot timpul si sa ii oferi tu insuti solutii pentru situatiile nu tocmai placute in care se afla. Educa-l cu privire la faptul ca este o persoana valoroasa si are tot ce ii trebuie pentru a face fata oricarei situatii. Chiar si atunci cand ne aflam in fata celui mai neplacut eveniment din viata noastra, avem in noi puterea de a trece peste.

6.    Trebuie sa crezi tu in ceea ce il inveti. Perseverenta vine din convingerea autentica. Atunci cand intr-adevar crezi ca poti reusi, cand simti ca poti face fata oricarei situatii, oricat de dificila ar fi, ai toate sansele sa reusesti. De aceea, inainte de a-l invata pe copil despre perseverenta, nu uita sa te intrebi cat de perseverent esti tu insuti si cat de mult crezi in ceea ce ii spui copilului.

Recomandarile tale
Tu cum altfel crezi ca ai putea sa-l inveti despre perseverenta? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    16.03.2011 - 11:58
    Perseverenta depinde si de capacitatea noastra de a face fata dezamagirii sau esecului. Am incercat sa o invat pe fiica mea de la cele mai mici varste sa accepte si sa depaseasca esecurile. Sunt inevitabile, dar acest lucru nu trebuie sa ne opreasca:)
  • Utilizator Anonim
    m.irina    10.02.2011 - 08:45
    am inventat o poveste despre un copil,istet sireceptiv la tot ce este nou,,dar care provine dintr-o familie saraca;copilul viseaza sa devina astronaut ,iar in cele din urma,reuseste sa-si implineasca visul din copilarie si traieste si astazi fericit langa familia care si-a intemeiat-o .

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe