characters characters

Invata-l pe copil cum sa piarda cu gratie

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 februarie 2010    |   7670 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Copilul tau este pus destul de frecvent in situatii competitive. Ii esti aproape, il incurajezi si ii oferi tot ce are nevoie pentru a obtine un rezultat bun. Ce se intampla insa daca va pierde? Cum il pregatesti pentru aceasta eventualitate?

 

Pe masura ce creste, copilul va intelege ca nu totul in viata se rezuma la a castiga in fata altora. A pierde nu este rusinos atata timp cat stii sa extragi esentialul din orice esec. Chiar si o greseala pe care o faci te poate ajuta sa afli cum si ce trebuie sa faci pentru a castiga.

 

Unii copii reactioneaza foarte dur atunci cand pierd:

  • Arunca obiectul jocului cat pot ei de departe si cu o forta foarte mare (daca s-a jucat cu mingea de fotbal si a ratat un gol va da cu piciorul in minge ca si semn de protest: daca pierde la tenis va arunca paleta cu furie etc.);
  • Vorbesc urat si tipa dand vina pe altii daca a fost un joc de grup;
  • Cer inca o runda chiar daca sunt foarte obositi sau chiar daca de fiecare data pare ca ghinonul ii urmareste (aici vorbim de jocurile de carti, sah, skanderberg etc.)
  • Incep sa planga si sa-si acuze partenerul ca nu a respectat regulile;

Cum ar trebui sa-i prezinti copilului tau situatia atunci cand pierde? Cum il poti invata sa accepte esecul? Cat de important este rolul tau ca parinte in gestionarea tuturor emotiilor si comportamentelor pe care le realizeaza?

 

Vom incerca sa oferim cateva raspunsuri.

Arata-i copilului ca a pierde este o ocazie de a invata. Din orice esec, un om inteligent stie sa extraga cele mai importante aspect care l-au facut pe partener sa castige. Esecul trebuie asumat si recunoscut. Numai asa vei putea identifica lipsurile pe care le ai si vei putea sa-ti imbunatatesti tactica ulterior. Esecul poate fi vazut ca o sansa pe care a primit-o pentru a-si testa capacitatile si limitele. E o modalitate de a se cunoaste ca individ si de a sti de ce anume este capabil.

 

Esti un model pentru copilul tau. Modul in care copiii reactioneaza atat emotional, cat si comportamental la esec este invatat prin modelare de la cei pe care ii are in jur. Parintii sunt principal sursa de la care se inspira si de la care invata cum sa se comporte. Modalitatile adoptate de tine pentru a face fata unor stresori vor fi preluate de copilul tau. Incearca sa gasesti o modalitate cat mai rezervata de a-ti expri ma furia atunci cand pierzi.


Apreciaza partile reusite ale activitatii sale. Chiar daca nu a castigat meciul, poate a avut cateva interventii spectaculoase sau importante in timpul jocului. Spune-i ce aspecte ale evolutiei lui ti-au placut si faptul ca apreciezi efortul depus pentru a se pregati.

 

Vorbeste-i despre situatiile in care si tu ai pierdut. Este o ocazie pentru copil sa inteleaga faptul ca acest lucru se intampla tuturor oamenilor si ca exista modalitati prin care poti trece peste aceasta situatie dificila.


 

Invata-ti copilul sa numeasca emotiile si trairile pe care le are. Asta il va ajuta sa cunoasca mai bine spectrul de emotii si sa le identifice mai usor si la alti oameni. Ajuta-l sa faca diferenta intre furie, suparare, frustrare, tristete etc. Ii va fi util si atunci cand va incerca sa-i inteleaga pe cei din jur.

 

Cautati impreuna niste modalitati prin care sa-si descarce emotiile negative pe care le traieste atunci cand a pierdut un joc in favoarea altei persoane.


Inainte de a participa la o competitie:

Lauda efortul depus de copil pentru a se pregati.
Nu uita sa evidentiezi faptul ca in orice concurs, exista invinsi si invingatori, dar scopul principal al copilului este sa dobandeasca abilitati sau cunostinte in urma participarii. Nu rezultatul obtinut este cel mai important.


Greseli frecvente in aceasta situatie:

  • Minimalizarea esecului.”Nu e o tragedie!”. Multi parinti pornesc de la ideea ca daca nu vor acorda importanta evenimentului, copilul il va uita repede, iar tristetea si frustrarea vor disparea. Este posibil insa ca efectul sa fie altul: copilul sa simta ca nu I se acorda suficienta atentie si importanta.

 

  • Evidentierea greselilor sau oferirea de sfaturi referitor la cum ar fi trebuit sa procedeze pentru a reusi. Dupa aflarea unui rezultat slab la un concurs sau dupa pierderea unei competitii, copilul are nevoie de un timp pentru a se obisnui cu ideea si de a se echilibra emotional. Asteapta sa treaca o perioada si apoi analizati impreuna ce ar fi putut schimba pentru ca rezultatul sa fi fost altul.

 

  • Interzicerea exprimarii emotiilor negative. Mai ales in cazul baietilor, exista stereotipul ca nu trebuie sa planga sau sa isi exprime tristetea.

 

Recomandarile tale

Am inceput o lista cu modalitatile prin care il poti ajuta pe copil sa piarda "cu gratie". Asteptam sa o continu tu, cu alte metode care ar putea fi folosite pentru a-ti invata copilul sa accepte ca a pierdut.

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe