characters characters

Adolescentul timid

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 februarie 2012    |   7147 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescentul timidAdolescentul tau evita interactiunea cu persoane necunoscute si nu are prea multi prieteni? Nu se descurca bine in situatii in care este in centrul atentiei, desi simti ca isi doreste acest lucru? Timiditatea se manifesta atunci cand exista cel putin inca o persoana in apropiere. In acest, caz ea poarta numele de timiditate situationala si apare cand cel din apropiere (observatorul/ evaluatorul) este: o persoana de sex opus, cineva cu o autoritate ridicata ori o persoana straina.
 
 

Consecintele timiditatii in perioada adolescentei

-    adolescentul timid este evitat de catre grupul de prieteni,
-    persoanele timide pot lasa impresia ca sunt fie misterioase, (ascund ceva), fie neinteresate de cei din jur,
-    adolescentii timizi se simt inhibati in context social si traiesc un nivel ridicat de disconfort,
-    rezultatele scolare pot avea de suferit daca adolescentul evita sa se afirme in clasa,
-    sunt perceputi ca neprietenosi si inchisi de catre cei de aceeasi varsta, astfel ca initierea unei prietenii sau a unei relatii romantice este destul de problematica.

Chiar daca acestea sunt consecintele unei timiditati excesive putem spune ca ea este determinata si la nivel cultural. De exemplu, in societatile estice, timiditatea este o caracteristica cautata. Cu cat e mai timida o persoana, cu atat este considerata ca fiind mai culta, ca stiind mai multe lucruri, ca fiind mai demna de respect. Adolescentii timizi sunt priviti intr-un mod placut de catre adulti si chiar au sanse mai mari de a se angaja pe un loc de munca. In schimb, in culturile vestice, timiditatea e considerata un adevarat defect care incurca foarte mult persoana in a arata cat este de buna, hotarata si decisa sa lupte pentru a-si implini scopul in viata.

Cum poti ajuta adolescentul timid?


1. Este bine sa ai in vedere ca in perioada adolescentei, multi copii pot trece printr-o perioada de timiditate, datorita schimbarilor care apar. Brusc, pentru un adolescent apar presiuni noi sociale (din partea prietenilor de aceeasi varsta), noi preocupari (relatiile romantice, infatisarea fizica, noi modalitati de petrecere a timpului liber) si deseori, stari emotionale intense asociate schimbarilor hormonale. Asadar, este normal ca adolescentul sa devina mai izolat si sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp singur, pentru a-si pune ordine in ganduri.

2. Ajuta-ti copilul sa inteleaga ce gandeste si ce simte atunci cand traieste timiditatea. Multi adolescenti timizi au nevoie de putin timp pentru a-si da seama in ce situatie se afla si pentru a gasi solutii la problema cu care se confrunta. Discuta cu el despre gandurile pe care le are in astfel de momente si imaginati-va o serie de intamplari care ar putea avea loc, cautand impreuna raspunsuri si solutii. Ii va fi foarte util adolescentului pentru ca atunci cand va fi in fata faptului implinit, isi va aduce aminte cate ceva din ce a exersat alaturi de tine.

3. Sugereaza-i sa caute cateva activitati in care sa se implice si din care sa faca parte mai multe persoane. De exemplu, un cerc de pictura, desen, muzica, dans etc. poate fi util pentru un adolescent timid. Va avea sansa sa isi invinga timiditatea si sa o exprime intr-o forma mascata de arta. Cauta activitati extrascolare pentru copilul tau.

4. Incurajeaza-l sa incerce lucruri care il sperie. Un psiholog spunea : “Invinge-ti anxietatile, daca nu vrei sa te invinga ele pe tine”. Timiditatea este, in cele din urma, o teama care blocheaza comportamente. Poti sa il ajuti pe copilul tau sa isi depaseasca aceasta teama, analizand comportamentele pe care timiditatea le inhiba. Puteti face impreuna o lista de lucruri pe care copilul nu le face din cauza timiditatii (nu vorbeste suficient de tare, evita contactul vizual, nu abordeaza persoane straine etc.). Propune-i sa incerce sa schimbe cate doua comportamente pe saptamana (puteti stabili impreuna numarul comportamentelor), facand eforturi in fiecare zi pentru a nu lasa teama sa il opreasca. Astfel, cu pasi mici, copilul tau poate sa aduca o schimbare in comportamentul sau.

In final, este bine sa faci diferenta dintre timiditate si temperamentul introverti. Multi copii introvertiti sunt considerati timizi, desi este vorba doar de preferinta specifica temperamentului introveriti de a nu socializa atat de mult ca ceilalti. Timiditatea presupune ca dorinta sau nevoia copilului de a interactiona cu ceilalti sa fie afectata de teama ca nu va face fata situatiei sociale.

Adolescentul tau este timid?

 

Iti recomandam sa citesti si:

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportament asertiv
    Ce inseamna comportamentul asertiv
    08 martie 2017   

    In sine, cooperarea cu cei din jur este desigur, un lucru pozitiv. Insa copiii au nevoie sa invete si cum sa spuna nu, cum sa isi exprime emotiile si cum sa reactioneze atunci cand fac greseli.

  • Cand copilul traieste in ridicol, invata sa fie timid
    Cand copilul traieste in ridicol, invata sa fie timid 14
    05 aprilie 2013   

    “Hai, nu te supara acum. Ce, nu se mai poate glumi cu tine?” este o replica frecvent utilizata de copiii sau adultii carora le place sa ii puna pe altii intr-o postura ridicola.  Adevarul este ca intre a glumi si a pune pe cineva intr-o situatie ridicola este o linie fina, pe care multi dintre oameni o depasesc usor, uneori chiar si in relatia cu un copil. Orice copil ridiculizat este pus intr-o situatie din care nu poate castiga: daca riposteaza si arata ca este afectat, risca sa fie ridiculiza

  • Analiza Scoala Altfel- ce cred cadrele didactice, parintii si copiii
    11 mai 2012   

    Programul Scoala Altfel, desfasurat in saptamana 2-6 Aprilie 2012, a avut ca scop implicarea copiilor, cadrelor didactice si a parintilor in activitati educative inedite.

Mai multe