characters characters

Despre succes si atentie

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2017    |   1765 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

despre succes si atentie
Copilul tau nu este motivat sa invete sau incepe multe activitati si nu reuseste sa se concentreze asupra niciuneia? Problema ar putea fi legata nu de motivatie, ci de atentie si de capacitatea de a o controla.

Una dintre conditiile esentiale pentru succes este capacitatea de concentrare a atentiei asupra obiectivelor si asupra activitatilor care conduc la atingerea acestor obiective. Cu alte cuvinte, persoanele (inclusiv copiii, desigur) care au dificultati in a-si concentra atentia tind sa renunte mai usor la obiectivele stabilite, dupa cum arata un studiu recent. Persoanele a caror atentie este distrasa cu usurinta au un nivel de perseverenta si de motivatie mai scazut decat persoanele a caror atentie este distrasa mai greu.  Asadar, este posibil sa influentezi motivatia si perseverenta copilului tau, in mod indirect, ajutandu-l sa invete sa isi concetreze atentia mai bine.

Ce inseamna o buna capacitate de concentrare a atentiei?

Atunci cand suntem implicati intr-o activitate care ne face placere (o carte sau un film, de exemplu), avem un nivel ridicat de concentrare a atentiei. Obiectivul este de a putea sa ne orientam si sa ne mentinem acelasi nivel de concentrare asupra activitatilor care nu sunt la fel de simple sau nu aduc o satisfactie la fel de puternica.

Cum pot parintii sa isi ajute copiii sa isi concentreze atentia

Se pare ca influenta parintilor asupra atentiei copiilor incepe din primii ani de viata. Studiile arata ca bebelusii care isi privesc parintii le urmaresc acestora privirea. Iar parintii care sunt deseori distrasi de tehnologie formeaza bebelusilor un tipar ineficient de concentrare a atentiei. Toate interactiunile dintre parinte si bebelus pun bazele atentiei copilului: sunetele si cuvintele prin care parintii comunica cu bebelusii, joaca impreuna cu bebelusul si, mai tarziu cititul povestilor sau realizarea de activitati impreuna sunt modalitati prin care copilul isi antreneaza capacitatea de concentrare a atentiei.

Pentru a obtine acest nivel de concentrare a atentiei, este important exercitiul (suficiente ocazii in care copilul sa isi concentreze atentia in totalitate asupra unei activitati pentru mai mult timp), dar si timpul suficient pentru relaxare si visat cu ochii deschisi (activitate in care gandurile „zboara” libere, fara a fi controlate pentru un obiectiv anume). Echilibrul dintre aceste doua stari ale atentiei (atentia concentrata si atentia libera) este esential pentru capacitatea de concentrare a atentiei copilului.

Asadar, una dintre conditiile importante pentru ca atentia copilului tau sa se dezvolte este sa aiba timp pentru relaxare, visat cu ochii deschisi si chiar plictiseala.

Evitarea factorilor care distrag atentia este de asemenea esentiala. Copiii au un control al impulsurilor mai slab decat adultii, asa ca eliminarea surselor care le distrag atentia este cea mai buna strategie prin care pot fi ajutati sa isi concentreze atentia. De exemplu, daca foloseste calculatorul la teme, ii poti recomanda sa inchida ferestrele care nu il ajuta la invatare sau isi tina telefonul pe silentios atunci cand invata sau realizeaza o alta activitate.

Si vacanta poate fi o perioada potrivita pentru a-l ajuta pe copil sa isi concentreze atentia mai bine. De exemplu, cand vizitati locuri noi, incercati sa va bucurati de experienta in sine si sa limitati fotografiile sau postarile frecvente pe retelele virtuale de socializare. In plus, in vacanta, copiii au ocazia de a-si dedica timpul si atentia activitatilor care ii pasioneaza, exersandu-si astfel capacitatea de concentrare.

Cu 9 ani in urma, un adult petrecea in medie 18 minute pe zi, pe telefon, in timp ce astazi, media este de 2 ore si 48 de minute? Acest trend dramatic nu afecteaza doar atentia adultilor, ci si copiii prin obiceiurile pe care acestia la observa la parintii lor.

Traim intr-o perioada in care atentia ne este solicitata din toate partile si este din ce in ce mai usor de distras. In aceste conditii, concentrarea atentiei devine o superputere pe care o poti dezvolta la copilul tau pentru a te asigura ca isi pune in valoare intregul lui potential si devine un adult fericit.

*Sursa foto:maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:

Cat timp isi poate concentra copilul atentia in functie de varsta


Cum pot copiii sa-si concentreze atentia mai bine? Transforma invatarea in joaca 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe