characters characters

De la anxietate la entuziasm

Cum poti depasi anxietatea? Inlocuieste-o cu entuziasmul

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 august 2016    |   2062 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

De la anxietate la entuziasm„Testul asta va fi o provocare.” sau „Abia astept sa tin prezentarea in fata colegilor mei.” suna mai bine decat „Daca nu imi voi aminti nimic la test?” sau „O sa fie ingrozitor sa tin prezentarea in fata tuturor.”, nu-i asa?

Emotiile dinaintea unui eveniment important sunt normale. De multe ori insa, devin prea puternice si ne impiedica sa obtinem rezultatul dorit. In aceste cazuri, putem vorbi de teama sau anxietate. Multi adulti au dificultati in a face fata anxietatii sau isi doresc sa isi ajute copiii sa o depaseasca. Exista o modalitate simpla de a depasi anxietatea, care poate da rezultate, daca suntem dispusi sa o incercam.

Este vorba de o tehnica numita „reevaluarea sau reinterpretarea anxietatii”. Astfel, atunci cand te simti cuprins de anxietate, in loc in loc sa te gandesti la cat de emotionat/speriat/temator esti, poti sa iti spui „Sunt entuziasmat!”.

Anxietatea si entuziasmul pot fi considerate doua fatete ale aceleiasi monede, daca intelegem care sunt aspectele pe care le au in comun.

Atunci cand se simt anxiosi, oamenii au tendinta sa isi spuna lor insisi sa se relaxeze si sa se calmeze.

Insa, anxietatea si entuziasmul sunt ambele emotii care ne energizeaza: inima ne bate mai repede, cortizolul se acumuleaza, pregatindu-ne corpul pentru actiune. In alte cuvinte, cele doua emotii sunt congruente, diferenta fiind ca entuziasmul este o emotie pozitiva care ne ajuta sa ne concentram pe lucrurile care pot merge bine, iar anxietatea ne orienteaza atentia catre lucrurile care pot merge rau.

Calmul e de asemenea o stare emotionala pozitiva, insa nu este energizanta. De aceea, a trece de la anxietate (o stare ridicata de energizare) la calm (stare scazuta de energizare) poate necesita mai mult efort si poate fi dificil pentru multi dintre noi. De aceea se recomanda transformarea anxietatii in entuziasm.

Alison Wood Brooks, profesoara la Harvard Business School, a studiat acest fenomen a realizat studii prin care participantii au fost incurajati sa reinterpreteze propria anxietate ca entuziasm.

Intr-unul din aceste studii, participantilor li s-a cerut sa cante un cantec in fata unui public, dupa ce au fost impartiti in doua grupe. Cei din prima grupa trebuiau sa isi spuna, inainte de intra pe scena, „Sunt anxios.”, iar cei din cea de-a doua grupa, „Sunt entuziasmat.”. Cei „entuziasmati” au avut rezultate mai bune decat „anxiosii”. Aceleasi rezultate au fost obtinute si atunci cand participantii la experiment au trebuit sa tina un discurs.

In alt experiment, participantii au primit ca sarcina rezolvarea unui test de matematica si au fost impartiti in doua grupe: in prima, cei care si-au reinterpretat anxietatea ca entuziasm, iar in a doua, cei carora li s-a spus sa se calmeze. Cei din prima grupa au avut rezultate mai bune.

Reinterpretarea anxietatii nu aduce schimbari la nivel fiziologic (ritmul cardiac a ramas la fel de ridicat si dupa ce anxietatea a fost regandita ca entuziasm), dar poate influenta rezultatele obtinute. Acest lucru se intampla deoarece tehnica ii ajuta pe oameni sa isi schimbe perspectiva asupra situatiei cu care se confrunta. Atunci cand suntem anxiosi, vedem mai ales amenintarile, in timp ce atunci cand suntem entuziasmati, vedem oportunitatile in situatiile cu care ne confruntam.

Pentru ca aceasta tehnica sa functioneze, este esential sa fii pregatit pentru provocarea cu care te vei confrunta. De asemenea, cercetatorii arata ca in situatiile in care este implicata motricitatea fina, entuziasmul nu este neaparat benefic, iar calmul poate fi preferabil. De exemplu, pentru un chirurg, este mai benefic sa isi pastreze calmul pentru a-si controla miscarile mai bine decat sa isi transforme anxietatea in entuziasm.

Studiile despre reinterpretarea anxietatii au fost realizate cu adolescenti si adulti, dar poti incerca aceasta metoda cu copilul tau, ajutandu-l sa identifice lucrurile bune care pot aparea in urma evenimentului la care urmeaza sa participe :).


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe