characters characters

Cum sunt familiile fericite? Construiti povesti impreuna

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iulie 2014    |   2445 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/familycamp/8768244556


„Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericita este nefericita in felul ei.”, spunea Lev Tolstoi la inceputul romanului Anna Karenina. Psihologii au vrut sa afle daca avea dreptate, asa ca au studiat obiceiurile familiilor si au masurat nivelul lor de fericire, pentru a descoperi ce fac oamenii care au o familie fericita.


Afla de mai jos semnele distinctive ale celor care au o familie fericita:

Fiecare membru se bucura unul de celalalt. La fel ca intr-un puzzle, in care e nevoie de toate piesele pentru a forma o imagine, asa se intampla si la nivelul familiei. Pentru a functiona si a fi multumiti cu totii, fiecare membru trebuie sa se poata bucura de celalalt.


Povesti construite impreuna. Fii pregatit mereu sa construiesti povesti impreuna cu copilul si partenerul tau de viata, zi de zi, povesti bazate pe relatarea activitatilor din ziua respectiva, despre problemele intampinate si solutiile pe care le-ati gasit, precum si sa reconstitui intamplari fericite din trecut, care va implica pe toti.


Casniciile ca model de iubire. Casnicia e nevoie sa fie pe primul loc fiindca in acest mod se creeaza un mediu protectiv si iubitor pentru copii, iar acestia au un exemplu viu de iubire, intelegere si comunicare.


Pun in practica indemnul “Imparte painea cu cel de langa tine”, adica iau masa in familie des. “Cina in familie este sacra. E momentul in care cu totii se conecteaza”, sustine psihologul Rabbi Shmuley Boteach, consilier familial.


Se distreaza impreuna, adica au parte de momente amuzante impreuna, ca familie. Activitatile de grup sunt o solutie excelenta pentru a obtine astfel de momente. Tot ce va trebuie, ca parinti, este deschiderea de a intra in lumea copiilor si toleranta de a le permite celor mici sa seteze regulile jocurilor, cu o minima interventie a voastra, ca adulti.


Fac fata bine stresului. Ellen Galinsky de la Families and Work Institute a intrebat copiii din peste 1000 de familii ce si-ar dori in legatura cu parintii lor, iar majoritatea au raspuns: ”Sa fie mai putin stresati si obositi.”. Familiile fericite sunt pregatite pentru schimbari, se adapteaza usor si fac fata bine stresului.


Traditiile din sanul familiei ofera tuturor membrilor un sentiment de apartenenta si de identitate. Chiar daca pentru adulti acestea nu sunt atat de importante, copiii tin cu dintii de obisnuintele cu care au crescut: pranzul de duminica, impodobirea bradului etc.. Totusi, nu uitati ca mereu este loc de o noua traditie pe care sa o conturati la nivelul familiei voastre.


Fiecare membru al familiei depune efort pentru fericirea celorlalti. Fericirea in familie nu se intampla pur si simplu, este nevoie sa iti propui acest lucru si sa identifici obstacolele. Cel care da tonul este parintele, asa ca incearca sa lasi problemele si stresul legate de munca la usa, sa iti intampini copilul cu un zambet si sa te bucuri de prezent atunci cand sunteti impreuna.


Membrii familiilor fericite cunosc istoria familiei. Anecdotele, detaliile despre rudele cele mai speciale, experientele de viata ale rudelor mai varstnice, toate acestea ii apropie pe membrii familiei si ii ajuta sa isi aprecieze mai mult familia.


Autorul cartii “Secretele unei familii fericite”, Bruce Feiler, sustine ca bunicii au un rol deosebit de important in starea de bine a unei familii. De ce? Bunicii ii invata pe copii abilitatile sociale de care au nevoie pentru a coopera, a manifesta compasiune si a invata ce inseamna respectul fata de sine si fata de ceilalti. Atunci cand bunicii sunt implicati in viata copiilor, acestia sunt mult mai sociabili, au rezultate scolare mai bune si manifesta mai multa preocupare pentru cei din jur.


Pe de alta parte, in familiile nefericite, sarcinile casnice sunt impartite inegal, parintii aduc acasa emotii negative si stres, iar atunci cand sunt impreuna, membrii familiei sunt absenti emotional si nu reusesc sa se apropie in mod autentic.

Studiile sustin ca orice familie poate invata sa fie fericita, indiferent de contextul sau factorii care pot influenta conturarea acesteia.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe