characters characters

Cum poti deveni un parinte mai puternic

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 octombrie 2017    |   2441 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

parinti puternici
Ce inseamna sa fii un parinte puternic? Sa iti poti regla emotiile la timp, sa iti gestionezi in mod adecvat gandurile si sa ai comportamente productive atat pentru tine, cat si pentru cei din jur. Teoria suna mai usor decat practica si cu siguranta fiecare dintre noi a avut zile sau momente in care nu a reusit sa bifeze toate aceste „cerinte”. Insa vestea buna este ca putem deveni in fiecare zi parinti puternici, daca ii privim ca exemplu pe cei care deja sunt astfel.

 Iata care sunt lucrurile pe care le fac (sau nu) parintii puternici:

Nu isi plang de mila.

Exista o diferenta intre mila si autocompasiune. Cand ne plangem de mila des, ne pozitionam intr-un rol de victima, uitand sa vedem care sunt solutiile care ne stau la dispozitie si care sunt lucrurile pe care le putem controla astfel incat lucrurile sa mearga mai bine. Este dificil sa fii parinte, insa nu este cazul sa iti pierzi speranta. Daca lucrurile par a merge din ce in ce mai rau in relatia cu copilul tau, nu ezita sa apelezi la un specialist. Iar daca simti ca nu ai timp pentru tine sau ca esti epuizat, cere ajutorul celor din jur pentru a-ti imparti responsabilitatile.

Nu isi invinovatesc copilul pentru propriile emotii.

Emotiile pe care le traim sunt responsabilitatea noastra, chiar daca ele sunt reactii la comportamentele celor din jur. Invatand sa gestionezi stresul si sa iti constientizezi propriile emotii pentru a le gestiona mai bine, vei reusi sa devii un parinte mai bun. In acest fel, reusesti si sa eviti luptele pentru putere cu cel mic sau conflictele frecvente.

Sunt deschisi la schimbare.

Pe masura ce copiii cresc si se dezvolta, relatia parinte-copil se schimba in mod constant. Parintii puternici mental accepta schimbarea si sunt dispusi sa lase copilului mai multa independenta si responsabilitate, pe masura ce acesta creste.

Privesc esecurile in perspectiva.

In viata de parinte, lucrurile nu decurg decat rareori asa cum ne-am dori. Deseori apar probleme neprevazute, copiii ne surprind cu actiuni sau comportamente la care nu stim sa reactionam eficient sau noi insine avem comportamente mai putin benefice pentru copil. Pentru a deveni parinti mai puternici, este important sa incercam sa gasim solutii mai bune pentru viitor si sa privim esecul in mod realist: un rezultat care ne indica faptul ca trebuie sa incercam si altfel.

Se concentreaza asupra lucrurilor pe care le pot controla.

Un parinte puternic mental va incerca sa influenteze copilul, orientandu-l cu informatii si sfaturi catre optiunile bune, insa stie ca nu este o idee buna sa incerce sa ii controleze sau sa ii dicteze comportamentul, mai ales la varste mari, cand copilul are capacitatea intelectuala de a lua decizii pe cont propriu. Desigur, nu este vorba de situatii extreme, in care viata copilului este in pericol sau in care este violent fata de alte persoane, ci de situatiile in care alegerile sale nu pun in pericol siguranta nimanui.

Au facut pace cu propriul trecut

Parintii puternici mental stiu ca este nevoie sa faca pace cu propriul trecut si implicit cu copilaria pe care au avut-o. Propria copilarie iti afecteaza rolul de parinte in feluri in care poate nu iti dai seama neaparat. Multe dintre reactiile automate pe care le avem in calitate de parinti la comportamentele copiilor nostri pot fi explicate daca ne uitam la propria copilarie.

Nu le este frica sa fie singuri.

Parintii puternici mental recunosc importanta momentelor in care sa fie ei cu ei insisi pentru a-si reincarca bateriile. De aceea, din cand in cand isi vor acorda timpul de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta personal.

A deveni puternic mental presupune aceleasi principii ca pregatirea pentru a deveni puternic fizic. Poti practica exercitii pentru a-ti dezvolta obiceiuri sanatoase pentru a-ti antrena „muschii”, zi de zi. Cu cat vei deveni mai puternic, cu atat vei reusi sa faci mai bine fata, oricaror greutati.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Obiceiuri la care poti renunta pentru a fi un parinte mai bun


Parintii buni sunt adulti fericiti

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe