characters characters

Cum ne jucam cu fetele, cum ne jucam cu baietii

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iulie 2013    |   3824 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Jocurile si jucariile pentru copii sunt bine definite in functie de sexul copilului: pentru fete exista papusi care arata ca niste printese si jocuri bazate pe activitati casnice, iar pentru baieti, roboti, masinute sau jocuri de strategie. Descurajam baietii care vor sa tricoteze sau sa se joace cu papusile si cerem fetitelor sa se comporte ca niste “domnisoare”, adica sa evite sa fie prea competitive sau sa isi murdareasca hainele atunci cand se joaca. Cum am putea sa ne jucam cu propriii copii astfel incat sa evitam efectele nedorite ale stereotipurilor de gen?


Este de preferat ca felul in care parintii aleg sa se joace cu copiii lor sa echilibreze balanta, astfel incat fetitele sa primeasca mai multa libertate, incredere in sine si independenta (lucruri pe care baietii le primesc in mod special), iar baietii sa invete sa isi exprime emotiile, sa se apropie de cei din jur mai usor si sa relationeze usor (abilitati pe care le incurajam in special in cazul fetelor).

Baietii pot invata prin jocuri sa relationeze afectiv

Cele mai multe jocuri pentru baieti implica miscare si un grad mai mare sau mai mic de agresivitate – de la harjoneli la urmariri si confruntari directe, baietii sunt incurajati de mici sa intre in competitie cu alti baieti si sa fie “puternici”. Rezultatul este ca baietii incep sa comunice din ce in ce mai putin cu parintii, isi exprima emotiile prin comportamente violente si se simt lipsiti de afectiune.

“Din fericire/Din nefericire”. Un joc recomandat pentru baieti consta in realizarea de povestiri prin legarea de fraze care incep  cu “Din fericire” si “din nefericire” alternativ. Asadar, incepe povestea cu o fraza de tipul “Din fericire,...”, iar copilul tau o va continua cu o fraza care incepe cu “din nefericire”, rezultand astfel un scenariu al “catastrofei si salvarii”, preferat mai ales de baieti, dar care ii ajuta sa se raporteze la situatii din punct de vedere emotional.

Mazgaleala. Un joc simplu, pe care poate l-ati incercat deja: un participant incepe un desen prin cateva linii care nu au un inteles concret, iar celalalt participant trebuie sa il continue, dandu-i o forma cu semnificatie.

Denumeste sentimentul. Cere-i copilului sa adopte o infatisare care exprima o emotie intensa: furie sau tristetete, de exemplu, tu urmand sa ii raspunzi cu o expresie faciala a emotiei complementare: spaima cand este furios, consolare cand este trist. Ai grija sa spui cu voce tare denumirile emotiilor.

Fetele pot invata prin jocuri sa aiba mai multa incredere in sine

Fetitele, pe de alta parte, sunt supuse de la cele mai mici varste presiunii idealului de frumusete si delicatete feminina, transmitandu-li-se ideea ca o fata trebuie sa fie frumoasa pentru a fi fericita, apreciata si iubita de cei din jur.  Iata cateva recomandari pentru parintii fetitelor.

• Jocurile cu papusile sunt prilejul perfect pentru a dezbate cu fiica ta ce inseamna frumusetea, ce alte valori sunt importante, cum putem privi rolul vestimentatiei, al machiajului si a imaginii fizice in general. Cand va jucati impreuna cu papusile, profita de ocazie pentru a-i arata ca este acceptabil ca papusile (si implicit, fetele) sa aiba si alte roluri in afara de printese si domnisoare protagoniste in povesti de iubire. Foloseste papusa cu care te joci tu pentru a da viata unui personaj feminin atipic: o cercetatoare inteligenta sau o sportiva cu comportamente mai degraba baietesti.

• Jocurile bazate pe competitie.  Nu iti descuraja fetita sa participe la competitii de orice fel, mai ales daca isi doreste si este o fire competitiva. Explica-i faptul ca nu este nimic rau in a-si dori sa obtina performante intr-un domeniu, dar ajut-o sa pastreze o atitudine pozitiva fata de copiii cu care concureaza, pentru a evita efectele negative ale competitiei.

Jocurile dintre fete si baieti.
Ambele categorii au de castigat din interactiunea in cadrul jocului, daca este incurajata de catre parinti. Favorizeaza comunicarea copiilor cu alti copii de sex opus si ajuta-i sa gaseasca modalitati prin care se pot juca impreuna, desi au jucarii diferite.

 

Tu cum te joci cu baiatul sau fetita ta?

  Afla mai multe despre cum poti folosi jocurile pe care le joci cu copilul tau pentru a-i ajuta dezvoltarea in cartea publicata de Editura Trei “Retete de jocuri” de Lawrence J. Cohen. „Retete de jocuri" a fost laureata cu Medalia de aur a NAPPA (National Parenting Publications Awards) in anul 2001.

Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Ligia    26.05.2016 - 17:41
    Foarte interesant, dupa parerea mea jucăriile constituie un rol important în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici, le stimulează creativitatea si imaginatia. Fetita mea in varsta de 4 ani este pasionata de jucariile Playmobil, sunt extraordinare deoarece redau scene din viata reala. Are o intreaga colectie, si le-am gasit la cel mai mic pret pe bebeardealul.ro unde am primit si reducere. Va recomand: https://bebe.farmaciaardealul.ro/playmobil-casa-de-papusi-mobila?___SID=U
  • Utilizator Anonim
    mirabela    17.07.2013 - 12:27
    De accord cu clarissa 33, si cred ca monica se incapataneaza sa eticheteze copiii in fete si baieti direct din nastere , dupa cum observ. Nu neaga nimeni ca genetic avem fiecare la nastere hormonii potriviti sexului cu care venim pe lume, ideea era ca ar fi indicat sa lasam copiii sa-si dezvolte imaginatia si personalitatea prin jocuri, fara sa intram in stereotipuri.
    Iar asa cum spune monica,sa invatam"baietii sa aiba curaj, initiativa, spirit de sacrificiu, calitati de lider, iar fetele - sa fie gospodine, ordonate, curate, sa cultive relatii cu familia si cei din jur." ...eu zic ca sunt lucruri pe care trebuie sa le invete si fetele si baietii. Ce, nu ati vazut fete/femei cu initiative si lidere de echipa care sa fie gospodine? eu am vazut.... sau cumva baietii nu trebuie sa fie ordonati si curati?
    Haideti ca ne incurcam in conceptii, pana la urma ideea era de joaca in familie cu copiii.
  • Utilizator Anonim
    monica    16.07.2013 - 11:32
    clarissa33 Daca sunt lasati sa aleaga, copiii vor alege ambele tipuri de jocuri, tocmai pt ca nu ne-am nascut femei sau barbati ca sa indeplinim anumite roluri stricte, ci ne-am nascut oameni, pur si simplu.
    Tocmai asta este, da-mi voie sa te contrazic. Asa cum am citat inainte, Dumnezeu ne-a facut sa fim barbati si femei. Orice medic va recunoaste ca avem hormoni diferiti (pustiul meu inca din leagan era 100% baiat, fara indoiala, am simtit clar diferenta fata de sora lui). Nu e vorba ca nu-i LASAM sa se joace cu toate chestiile, e vorba ca - vrem-nu vrem - tot trebuie sa-i ajutam sa devina barbati si femei. Nu ma refer la maruntisuri, surubelnite si gatit (la mine in casa eu am monopolul surubelnitelor si sculelor, iar sotul meu isi pune adesea sortul si spala vasele), ci e vorba de a cultiva in ei acele calitati necesare unei societati sanatoase: baietii sa aiba curaj, initiativa, spirit de sacrificiu, calitati de lider, iar fetele - ce e rau in asta- sa fie gospodine, ordonate, curate, sa cultive relatii cu familia si cei din jur. Repet, nu surubelnitele si papusile sunt de incriminat, ci straduinta noastra "moderna" de a amesteca sexele, rolurile, asteptarile. Oare nu tocmai asta e problema la cercurile gay?
  • Fără foto
    mihaela stefanescu    15.07.2013 - 18:07
    clarissa33 sunt de acord cu tine, aceste etichete sunt nocive pentru copii, cred ca cel mai bine este sa ii lasam pe copii sa aleaga ce li se potriveste
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    10.07.2013 - 11:45
    @ monica: cine a zis ca jocurile ii fac pe baieti "efeminati" si pe fete "baietoase"? Asemenea caracteristici sunt innascute, unii baieti sunt mai sensibili, pe cand unele fete sunt mai energice, mai competitive etc, trasaturi pe care oamenii le asociaza mai ales baietilor. Cred ca pierdem din vedere ideea ca atat baietii, cat si fetele au de invatat mai multe lucruri din jocuri decat comportamente specifice sexului lor. Am vazut baieti care se jucau de-a gatitul, dar se jucau si cu masinutele, la fel cum exista fetite care se joaca de-a mama, dar si cu unelte (surubelnite, ciocan) de jucarie...Asta inseamna cumva ca nu se incadreaza in "normalitate"? Daca sunt lasati sa aleaga, copiii vor alege ambele tipuri de jocuri, tocmai pt ca nu ne-am nascut femei sau barbati ca sa indeplinim anumite roluri stricte, ci ne-am nascut oameni, pur si simplu. Si pentru ca sunt curiosi si creativi si vor dori sa exploreze cat mai multe tipuri de activitati. Despre asta e vorba cand vorbim de inlaturarea stereotipurilor, nu despre transformarea fetelor in baieti si a baietilor in fete..
  • Utilizator Anonim
    monica    10.07.2013 - 06:02
    Dragi oameni buni,
    Ce e rau in a lasa fetele sa fie fete si baietii sa fie baieti? De ce trebuie sa ne umplem societatea de fete baietoase si baieti efeminati? Dumnezeu a facut omul parte barabteasca si parte femeiasca si fiecare sex are specificul lui, hormonii lui si chemarea lui. Vreti acum sa invatam fetele sa faca box si baietii sa tricoteze? Nu vedeti ce ridicol este? Ne temem de normalitate pentru ca nu mai e "corecta politic" si vrem sa aratam ca ne incadram intr-un mod de gandire modern, care renunta la "stereotipuri". Hai sa gandim sanatos! Am doi copii, fetita si baiat. Nu i-am directionat sau fortat in nicio directie, amandoi au avut mereu la dispozitie jucarii si materiale de toate felurile.Instinctiv insa, fiecare s-a jucat predominant cu ce i s-a potrivit. Fetita a ingrijit papusa, iar baiatul a condus masina spre a le duce la "doctor".S-au jucat impreuna foarte frumos, independent de adulti, folosind IMPREUNA in mod conjugat acele jucarii, dar fiecare dedicandu-se cu predominanta jucariilor specifice sexului si temperamentului sau: baiatul cu masinute, macarale sau lego iar fetita cu papusi, creioane colorate, mobilier. Culmea cooperarii: baiatul i-a construit surorii sale din carton o casa mare si a gasit solutii tehnice pentru detalii si acceorii specifice aranjarii acestei case, iar apoi s-au jucat amandoi cu papusile si obiectele casnice. In concluzie, nu e nimic rau ca baietii sa fie baieti iar fetele fete, iar daca ii aduci pana acolo incat sa coopereze, fiecare cu talentul si inclinatia sa specifica sexului, e tocmai telul care trebuie atins in educatia viitorului adult.
  • Utilizator Anonim
    Cristina    10.07.2013 - 05:12
    Foarte util, multumesc mult!
  • Utilizator Anonim
    mirabela    08.07.2013 - 17:33
    "Cum am putea sa ne jucam cu propriii copii astfel incat sa evitam efectele nedorite ale stereotipurilor de gen?"
    De la intrebarea asta pleaca articolul, si am senzatia ca am ajuns de unde am plecat, dupa ce am citit tot. Pai daca spuneti ca unei fetite sa ii dam o papusa, tot joaca cu papusi se cheama, chiar daca e o papusa sportiva. Eu as propune sa ii dam o minge.
    Spre exemplu, impreuna baietii mei ne jucam si de-a razboinicii, cu sabii de carton si de-a mersul la doctor, sa ne luam siropul si sa ne uitam in gat. Ei stiu sa alinte si jucariile de plus, dar mi-au si spart cateva vitrine prin casa cu mingea. Si oricat am vrea noi sa echilibram balanta, copii vad la desene animate diferentele dintre fete si baieti, si le desprind chiar si din cartile cu povesti.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    07.07.2013 - 18:20
    Aici este vorba de asa-numitele stereotipuri de gen, prin care parintii au tendinta de a incadra fetele si baietii in anumite categorii de activitati si abilitati considerate specifice pentru genul lor (casnice pentru fete, intelectuale pentru baieti), care pot face ca cei mici sa nu isi dezvolte alte abilitati si sa nu experimenteze alte tipuri de activitati. Este important intr-adevar sa incurajam copiii in tot felul de activitati si jocuri, fara sa le oferim jocuri pentru fete sau pentru baieti, pentru a depasi aceste stereotipuri si a-i lasa sa se dezvolte conform inclinatiilor lor naturale.
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    05.07.2013 - 14:07
    De asemenea, de multe ori baietii sunt incurajati sa incerce jocuri de logica sau de strategie, in timp ce fetitele sunt orientate mai degraba catre jocuri care imita activitati casnice sau profesii tipic feminine. Cred ca atat baietii, cat si fetele ar avea de castigat daca ar fi lasati si incurajati sa se bucure de toata varietatea de jocuri pentru copii.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe