characters characters

Cum il incurajezi pe copil sa incerce cand e descurajat

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iulie 2016    |   3911 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cum incurajezi copilul
Cat de usor este sa descurajam un copil? Adultii aflati intr-o pozitie de autoritate (cadrele didactice, de exemplu) sau in relatii emotionale puternice (parinti, rude) ii pot descuraja foarte usor, prin interdictii frecvente, critica excesiva, feedback neconstructiv, pedepse pentru greseli, perfectionism sau prin folosirea fricii de esec ca modalitate de motivare.

Tot mai multi copii renunta foarte usor la a face lucruri sau a se implica in diferite activitati care la un moment dat le-a placut.

Copiii sunt prinsi la mijloc intre nevoia de a cunoaste si a descoperi lumea din care fac parte si refuzurile celorlalti de a le permite asta. Astfel apar cele mai multe insecuritati in randul copiilor si implicit descurajarea. Alteori, copiii sunt descurajati in mod explicit: un profesor nu apreciaza eforturile facute de copil si il declara o cauza pierduta, un parinte ii spune copilului ca interesele sale nu sunt de viitor sau ca nu are aptitudinile necesare pentru a le urma.

Iata ce il poti invata pe copil pentru a face fata descurajarii venite in partea celorlalti, potrivit lui Phyllis L. Fagell, consilier scolar:

Sa parieze pe el insusi.

Invata-l ca nu poate controla gandurile sau comportamentele altor persoane, isi poate controla propria perseverenta. Invata-l ca succesul poate fi atins atunci cand este implicat emotional si cand isi propune sa obtina rezultate din ce in ce mai bune.

Sa nu lase pe nimeni sa ii taie avantul.

Aminteste-i ca nimeni nu poate prezice viitorul nimanui. Daca cineva ii spune ca nu este suficient de bun, recomanda-i sa persevereze si sa isi imbunatateasca punctele slabe. Cauta sa faci mereu ceea ce te inspira.

Sa nu ceara permisiunea sau aprobarea tuturor

Invata-l pe copilul tau ca mereu vor exista oameni care sa critice, sa nege sau sa descurajeze ideile sale. Atat timp cat nu face lucruri imorale si nu afecteaza negativ alti oameni, copilul tau nu trebuie sa astepte aprobarea tuturor inainte de a-si pune ideile in practica. Invata-l sa actioneze independent si sa isi evalueze singur actiunile si consecintele acestora.

Sa caute locuri in care poate sa creasca

Poate scoala nu este cel mai bun mediu pentru creativitatea copilului tau, dar poate ca niste cursuri extrascolare sunt tot ce ii trebuie. Invata-l ca poate sa schimbe el insusi activitatile in care se implica, copiii cu care interactioneaza si lucrurile pe care le invata. Atunci cand simte ca nu este provocat sa evolueze, cand nu se simte acceptat sau confortabil din punct de vedere social sau emotional, poate sa ia masuri pentru a gasi locurile si activitatile care i se potrivesc.

Sa nu permita nimanui sa il doboare

Spune-i ca va intalni oameni care il vor incuraja si sprijini, dar si oameni care il vor judeca, dispretui sau critica. Invata-l ca asemenea reactii negative nu au legatura cu el, ci cu oamenii care le manifesta. Este bine sa vorbesti copilului despre aceste lucruri de la varste mici, pentru a-l ajuta sa nu fie afectat foarte mult de furia, frustrarea sau resentimentele altor persoane.

Atunci cand o usa se inchide, alta se deschide

Fiecare persoana de-a lungul vietii trece atat prin momente placute, cat si neplacute. Important e sa invete din greseli pentru a nu le mai repeta.

Sa fie vulnerabil

Multi copii evita provocarile pentru ca ele vin la pachet cu teama, cu rusine si cu posibilitatea de a fi criticat sau judecat. Atunci cand il invatam pe copil sa accepte toate aceste emotii si totusi sa incerce acel lucru nou sau dificil care a dat nastere lor, il invatam ca este in regula sa se simta vulnerabil. Iar astfel, il ajutam sa fie creativ si sa evolueze.

Sa nu se defineasca prin ceea ce spun cei din jur

Aminteste-ti ca fiecare persoana e diferita, iar deseori aparentele inseala. Nu intotdeauna cei din jur ne pot evalua corect. Desigur ca este important felul in care ceilalti il vad pe copilul tau, pentru a se integra in grupuri si a avea relatii armonioase cu cei din jur. Dar acest lucru nu inseamna ca ceilalti il cunosc mai bine decat se cunoaste el insusi sau ca il judeca la fel de aspru pe cat se teme.

Sa practice auto-incurajarea.

Se pare ca oamenii au in general peste 20 000 de ganduri pe zi, iar 80% dintre acestea sunt negative. Invata-l sa identifice momentele in care se critica, in care se judeca prea aspru, in care nu ii place de el insusi, in care isi exagereaza problemele sau in care se minte pe el insusi. Este bine sa fie atent la aceste ganduri si sa aduca argumente impotriva lorde fiecare data cand apar.

Sa incerce chiar daca nu crede ca are multe sanse

Datoria copilului tau este sa incerce, decizia daca are sau nu sanse apartine altor persoane. Incurajeaza-l sa participe la un concurs care i se pare interesant, sa invete un sport nou chiar daca nu este cel mai talentat sportiv sau sa abordeze un coleg sau colega care i se pare interesant/a, chiar daca nu e cel mai popular copil din scoala. Incercand de fiecare data sa faca ce isi doreste, se asigura ca nu va ramane cu regretul si intrebarea „Cum ar fi fost daca...?”.

Desigur ca exista situatii in care este mai bine sa renuntam, insa nu stim acest lucru decat dupa ce am incercat de suficiente ori pentru a ne convinge :). Atunci cand observi ca se aventureaza in activitati pentru care crezi ca nu este potrivit, ai incredere in copilul tau. Oricare ar fi rezultatul (succes sau esec), va fi o experienta din care poate invata lucruri importante.


*Sursa foto: Jon Grainger, https://www.flickr.com/photos/jongrainger/16605799697

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii ajutam pe copii sa iasa din zona de confort
    Cum ii ajutam pe copii sa iasa din zona de confort 1
    20 septembrie 2023   

    Activitatile sau experientele noi ii fac adesea pe cei mici sa se simta inconfortabil si sa le evite. Este util sa vedem insa aceste experiente ca ocazii de a iesi din zona de confort.

  • Complexe de inferioritate
    Complexele de inferioritate se formeaza in copilarie
    26 septembrie 2022   

    Una dintre cele mai daunatoare convingeri, care duce la suferinta emotionala pe termen lung, este cea ca este ceva profund in neregula cu noi insine, astfel incat nu meritam aprecierea, afectiunea sau iubirea celor din jur.

  • Increderea parintilor
    Increderea parintilor in potentialul copiilor
    11 aprilie 2022   

    Increderea parintilor in potentialul copiilor sta la baza relatiilor apropiate dintre parinti si copii. Cum iti arati increderea in copilul tau si de ce este important sa faci acest lucru?

Mai multe