characters characters

Cum il inveti pe copil sa rezolve conflictele si sa coopereze

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 ianuarie 2013    |   5089 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Conflictele sunt inevitabile in viata fiecaruia dintre noi. Copiii nu sunt nici ei feriti de ele si sunt nevoiti sa le faca fata intr-un fel sau altul, incepand cu prima zi de joaca in parc, continuand cu neintelegerile cu colegii de gradinita, de scoala sau cu membrii familiei. Pentru ca nu ne nastem intelepti, copiii (si adultii, uneori) trebuie sa invete sa rezolve conflicte si sa inlocuiasca reactiile negative (frustrare, furie) cu o atitudine de cooperare.

Ce presupune o situatie de conflict?
•    Dezacord de opinii sau de valori
•    Emotii negative: persoanele implicate in conflict simt furie, uneori dezamagire sau tristete, dorinta de razbunare etc.
•    Scopuri diferite sau competitie pentru atingerea aceluiasi obiectiv
•    Comportamente ale celor implicati considerate inacceptabile de catre cei din jur

Cum il inveti pe copil sa rezolve conflicte si sa coopereze


Iata doua activitati pe care le poti realiza foarte usor impreuna cu copilul tau, pentru a-l invata sa faca fata conflictelor intr-o maniera pozitiva:

1. Urmariti impreuna un film in care personajele sunt implicate intr-un conflict. Opreste actiunea in momentul de maxima intensitate si cere copilului sa iti spuna ce crede ca ar trebui sa faca fiecare personaj pentru a rezolva situatia conflictuala. Spune-ti si tu parerea si apoi urmariti in continuare filmul, pentru a vedea care dintre voi a ghicit corect continuarea aleasa si de regizor.

2. Gandeste-te la o situatie de conflict
pe care ai trait-o impreuna cu copilul tau  (de exemplu, cand copilul iti cere mai multe jucarii sau mai multe dulciuri) si propune-i un joc de rol: copilul va juca rolul parintelui, iar tu rolul copilului. Este o ocazie foarte buna de a intelege fiecare dintre voi perspectiva celuilalt, dar si de a imbunatati abilitatea copilului de a rezolva conflicte.

Nu uita sa ii vorbesti copilului despre etapele rezolvarii conflictelor:
- Primul pas este oprirea discutiei si calmarea emotiilor. Ii poti recomanda copilului sa traga aer in piept de cateva ori si sa incerce sa zambeasca.
- Al doilea pas este sa asculte si sa fie ascultat de persoana cu care are conflictul: fiecare dintre ei spune ce are de spus, fara a fi intrerupt de celalalt.
- Cautarea ideilor care sa solutioneze problema este urmatorul pas.
- Analizarea rezultatelor care ar putea fi obtinute daca este aplicata fiecare solutie.  
- Alegerea impreuna a celei mai bune idei este ultimul pas si cel care va aduce zambetul pe buze celor implicati in situatia de conflict.

De asemenea, este util sa va amintiti situatiile in care copilul a fost implicat in conflicte si sa analizati care strategii au fost eficiente si care au fost ineficiente.
 
Copilul tau cum reactioneaza cand este implicat intr-un conflict?

Rezolvarea conflictelor reprezinta una dintre cheile succesului, atat in copilarie, cat si in viata de adult. Poti afla care sunt celelalte abilitati care ii asigura copilului tau succesul din cartea Cele sapte medalii ale succesului de Georgeta Panisoara si Ion-Ovidiu Panisoara, publicata la Editura Polirom.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    25.01.2013 - 09:16
    Este destul de greu sa ii inveti pe copii sa evite/rezolve conflictele si neintelegerile, pentru ca multi dintre ei reactioneaza impulsiv si in functie de emotiile pe care le simt. Dar cu antrenament, nu este imposibil:).

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe