characters characters

Creativitatea se invata

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iulie 2016    |   2343 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

creativitatea se invata
Putem considera creativitatea ca fiind ceva innascut: fie ne nastem cu ea, fie nu. Totusi, specialistii sustin ca aceasta este mai degraba o abilitate ce se dezvolta in timp si prin exercitiu, decat un talent innascut.

Creativitatea nu este limitata la exprimarea artistica, ea este esentiala atat in domeniul stiintelor, al matematicii si chiar in contextul inteligentei emotionale.

 

Oamenii creativi sunt mult mai flexibili, rezolva mai usor problemele, ceea ce inseamna si ca se pot adapta cu mai mare usurinta la provocarile vietii.

Specialistii cred ca experientele pe care le traiesc copiii in perioada copilariei ii pot ajuta sau impiedica sa isi dezvolte creativitatea. Iata ce pot face parintii pentru a dezvolta creativitatea copiilor.

Ofera instrumentele de care au nevoie pentru a-si exprima creativitatea.

Unul dintre cele mai importante instrumente pentru creativitate este timpul. Timpul petrecut jucandu-se liber, fara reguli, fara scopuri educative si fara reguli impuse din exterior. Joaca libera este esentiala pentru creativitate, asadar permite-i copilului tau sa se joace independent, atat singur, cat si cu alti copii.

Un alt instrument-resursa important este spatiul. Asigura-te ca oferi copilului tau un loc in care se poate manifesta creativ fara restrictii. Poate fi vorba de camera lui, de mansarda, un colt de gradina etc.

Desigur ca alte instrumente importante sunt materialele si obiectele folosite in activitatile creative (pensule, acuarele, creioane, hartie, instrumente muzicale etc.).

Transforma-ti casa intr-un spatiu al creativitatii.

Pentru a facilita invatarea creativitatii, e nevoie de crearea unei atmosfere in care ideile, oricat de traznite, pot fi exprimate. Cere tuturor membrilor familiei tale sa vina cu idei despre ce anume sa faceti in timpul vostru liber, impreuna. Insista pentru a obtine idei de activitati pe care nu le-ati mai facut pana atunci si nu evalua ideile primite. In prima instanta, este important sa generati cat mai multe idei, apoi le veti alege pe cele mai potrivite.

Transforma greselile si esecul in ceva normal.

Creativitatea nu se poate dezvolta daca celor mici le este frica de esec si de lucruri noi. Vorbeste copiilor despre propriile greseli si esecuri si invata sa reactionezi rational la greselile copiilor, ajutandu-i sa le depaseasca si sa invete din ele.

Sarbatoreste creativitatea.

Creati un colt al casei in care sa afisati rezultatele activitatilor creative ale copiilor: fotografii, desene, picturi, sculpturi etc. Puteti schimba frecvent obiectele expuse, pentru mai multa diversitate:).

Redescopera-ti propria creativitate si propriile interese.

Este dificil sa sustii o atmosfera propice creativitatii in casa ta daca la randul tau nu ti-ai mai pus de mult timp imaginatia la treaba :). Cultiva-ti interese in domenii variate, vorbeste copilului despre lucrurile care iti plac (pictori, muzicieni, arhitecti, fotografi, scriitori, cercetatori preferati etc), invata lucruri noi si formeaza-ti abilitati care te ajuta sa fii creativ.

Permite copilului sa aiba libertate si autonomie pentru a-si explora ideile si dorintele. Acest lucru inseamna sa nu controlezi de fiecare data cum se joaca, cum isi face temele, cum depaseste dificultatile sau cum isi corecteaza greselile. Intervenind foarte mult in activitatea copilului tau, ii descurajezi initiativa si ii poti creste nivelul de autocritica. Ii poti spune copilului sa iti ceara ajutorul daca nu gaseste nicio solutie si poti verifica rezultatul final, atunci cand e vorba despre teme, de exemplu.

Incurajeaza-l pe copil sa citeasca din placere si sa participe la activitati ce presupun arta.

Cauta sa reduci timpul petrecut de copil in fata televizorului sau a calculatorului pentru a-i da timp sa se implice in mai multe activitati creative. Asta inseamna a invata sa deseneze, sa picteze, sa citeasca, sa faca orice forma de sport etc.

Evita sa recompensezi creativitatea copilului.

Permite acestuia sa isi dezvolte creativitatea prin diferite activitati pentru care este motivat intrinsec (pe care le realizeaza cu placere), mai degraba decat pentru activitati pentru care va primi o recompensa.

Inceteaza sa te mai gandesti la beneficiile pe care le va avea copilul.

Pune accentul pe proces si nu pe produs. Intreaba-l pe copil ce a invatat nou din activitate, ce l-a surprins si ce ar putea imbunatati.

De multe ori, secretul creativitatii sta in atitudinea pe care o avem fata de copii. Comunicand cu ei deschis si cu interes autentic pentru ideile lor, incurajand initiativele si interesele copiilor, facem pasi importanti pentru dezvoltarea creativitatii celor mici.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/asjaboros/3510594942/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe