characters characters

Trei probleme pe care le pot avea la maturitate copiii crescuti in familii toxice

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 august 2017    |   9299 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

copiii crescuti in familii toxice
Copiii care provin dintr-o familie toxica sau disfunctionala pot deveni adulti cu o perceptie deformata asupra realitatii si cu dificultati de adaptare sociala sau profesionala.

De-a lungul timpului, studiile realizate arata ca din pacate, majoritatea copiilor care cresc in familii disfunctionale vor avea probleme de natura psihica in perioada de adult.

Cum arata o familie disfunctionala?

  • Unul sau ambii parinti au dependente (droguri, alcool, jocuri de noroc etc.).
  • In familie este folosita violenta fizica sau verbala de catre parinti si alti membri ai familiei
  • Copiii sunt folositi pentru a indeplini nevoile emotionale ale parintilor (au rolul de a-i consola sau inveseli pe parintii cu probleme emotionale).
  • Parintii au un stil bazat pe autoritate excesiva, control si pedepse, fara flexibilitate si respect pentru nevoile copilului.
  • Sustinerea financiara si materiala este extrem de limitata sau copiii sunt amenintati cu retragerea acestei sustineri din partea parintilor
  • Parintii sunt excesiv de implicati in viata copilului si de protectori fata de acesta, impiedicand dezvoltarea independentei sale.

Gradul de disfunctionalitate al fiecarei familii poate varia foarte mult, la fel ca si formele in care aceasta se manifesta. Este de retinut insa ca atnci cand nevoile fizice si emotionale ale copilului nu sunt indeplinite, cand acesta este supus unui nivel constant de stres in cadrul familiei (chiar daca nu exista violenta fizica), mediul familial poate fi considerat disfunctional, iar efectele pe termen lung risca sa apara.

Iata care sunt problemele cu care se pot confrunta copiii crescuti in familii disfunctionale:


Anxietatea

Anxietatea este o stare de tensiune, teama sa neliniste traite in situatii care in mod normal nu sunt periculoase sau in legatura cu motive care nu sunt justificate.Unii pot suferi de anxietate generalizata (griji exagerate zilnice), altii de diferite tipuri de fobii (teama de anumite locuri, situatii sau fiinte si obiecte), iar cel mai frecvent intalnita pare sa fie fobia sociala (teama de a interactiona cu alti oameni, cunoscuti sau straini). Copiii crescuti in familii toxice vor invata despre lume ca este un loc plin de pericole si pot fi predispusi la a interpreta situatiile sau oamenii ca fiind mai ostili decat sunt in realitate. De aceea, vor avea dificultati in a incerca lucruri noi sau a-si asuma riscuri si pot ajunge usor sa se simta neajutorati la maturitate.

Comunicare si interactiuni dificile cu cei din jur

Relatiile apropiate pot avea de suferit la maturitate, deoarece presupun incredere reciproca, iar copiii crescuti in familii disfunctionale pot avea dificultati cand e vorba de increderea in cei din jur. Pot aparea probleme in ceea ce priveste intimitatea si afectiunea fizica, dar si legate de socializare in general.

Copiilor din familii toxice le e greu sa isi faca prieteni si ajung sa traiasca intr-un dezechilibru: isi doresc sa aiba prieteni si relatii apropiate, dar se tem de acestea. Un studiu realizat in Texas arata ca ”adultii crescuti in familii disfunctionale au probleme in a forma si a mentine relatii intime, o stima de sine pozitiva si probleme de a se increde in altii. Le e frica sa nu piarda controlul si de aceea tind sa nege orice sentimente pe care le au fata de cei din jur.” In plus, multi copii traiesc fara sa stie ce inseamna de fapt iubirea si ajung sa fie confuzi atunci cand o intalnesc.

Lipsa de incredere in propriile emotii si ganduri

De multe ori, copiii din familiile toxice ajung sa nu creada in propriile emotii si ganduri, pentru ca pot fi frecvent supusi criticii sau respingerii de catre parinti, dar si pentru ca de multe ori parintii neaga existenta unor abuzuri sau evenimente negative. Mai ales la varste mici, copiii vor incerca sa creada mai degraba in afirmatiile parintilor decat in realitatea pe care ei insisi au trait-o. Copiii cresc astfel neinvatand sa aiba incredere in ceea ce simt si in ceea ce gandesc, iar la maturitate pot avea dificultati in a face alegeri,  a-si urma visele sau a sti cine sunt.

Nicio familie nu este perfecta, insa este important ca fiecare parinte sa incerce sa rezolve sau sa previna problemele care pot contribui la un nivel ridicat de disfunctionalitate. De asemenea, este important ca parintii sa faca diferenta intre o perioada dificila (cand unul dintre parinti este bolnav, de exemplu), cand un anumit grad de disfunctionalitate este natural si o situatie toxica permanenta.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Familiile functionale versus familiile disfunctionale


Rolurile in familia cu dependenta

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe