characters characters

Copiii „obraznici”

Ce faci cand copilul iti vorbeste urat

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 august 2015    |   2993 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

familie cu doi copiiDe la prescolarul care repeta cuvinte auzite de la copii mai mari fara a le intelege exact sensul pana la adolescentul care raspunde urat parintelui, limbajul „urat” sau „obraznic” este una dintre problemele cu care parintii se confrunta aproape inevitabil.Ce poti face cand copilul iti vorbeste urat? Iata cateva recomandari.


1. Respira adanc si, daca te simti prea nervos, ia o pauza de la discutie.
Pentru a evita sa ai o reactie agresiva la randul tau, este important sa iti amintesti ca un conflict cu copilul tau nu te va ajuta sa il inveti de ce nu este bine sa vorbeasca urat. In multe cazuri, copilul vorbeste urat parintelui pentru ca este furios sau ranit si astfel isi exprima emotiile. In altele, pentru ca a invatat din experiente anterioare ca aceasta strategie functioneaza, copilul alege sa iti raspunda urat pentru ca stie ca va iti va distrage atentia de la subiectul initial, preluand astfel control asupra situatiei.


2. Dupa ce te-ai linistit, spune-i copilului ca nu iti place sau nu esti de acord cu un asemenea limbaj. Mentine un ton calm, dar serios.

3. Identifica emotia din spatele comportamentului. Aceasta este partea cea mai grea fiindca e nevoie sa raspunzi la cateva intrebari: Cum se simte copilul tau in situatia de fata? Este furios, coplesit, rusinat, indignat, frustrat, revoltat, dezamagit? Asemenea emotii ne pot determina sa folosim un limbaj dur. Iti tratezi copilul cu respect? Indicat este sa iti examinezi propriul comportament vizavi de copilul tau. Atat timp cat tipi la el, ii spui sa taca daca te deranjeaza sau alegi sa-l pedepsesti in loc sa ii explici de ce a gresit, ii vei transmite un mesaj gresit copilului: daca tipi, te impui si esti ascultat.

4. Lasa-i timp copilului sa se calmeze la randul lui si reia discutia. Verifica daca ai inteles corect emotiile copilului tau „Mai devreme mi-ai vorbit urat. Inteleg ca esti furios/dezamagit. Asa este?”.

5. Vorbeste-i despre respect in comunicare. Spune-i ca te ingrijoreaza felul in care ti-a vorbit si ca iti doresti sa vorbiti mereu cu respect si iubire unul cu celalalt, chiar si atunci cand sunteti furiosi. Descrie-i ce simti atunci cand iti vorbeste urat (tristete, furie). Invata-l pe copil ce poate face atunci cand e furios pentru a se linisti.

6. Invata-l cum poate sa iti transmita faptul ca are nevoie de o pauza si ca nu poate vorbi cu tine in momentul respectiv.

7. Intreaba-l daca este de acord cu ce ai spus si daca a inteles.

Pe langa aceste recomandari, incearca sa tii cont si de urmatoarele sfaturi:

  • Trateaza-ti intotdeauna copilul cu respect.
  • Tonul ridicat si tipetele nu sunt o solutie.
  • Pune accentul pe comportamentul copilului, nu pe trasaturile lui de caracter (in loc de a-i spune „Esti obraznic!”, ii poti spune „Felul in care vorbesti ma intristeaza. Mi-ar placea sa comunicam mai bine.”)
  • Daca nu reusesti sa gasesti o solutie, iar problemele se amplifica, poti apela la ajutorul unui specialist.

Asadar, este important sa iti amintesti ca un copil (chiar si la varsta adolescentei) nu are inca abilitatea de a-si controla comportamentul in toate situatiile. Multe dintre comportamentele pe care le etichetam drept „obraznice” pornesc din emotii care il coplesesc, din sentimente de neputinta si revolta ale copilului, fara sa aiba neaparat legatura cu persoana parintelui. Depinde de tine sa il inveti pe copil sa reactioneze cu respect in asemenea situatii. Tu te-ai confruntat cu un asemenea comportament? Cum ai reactionat?


*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Poveste terapeutica pentru copii despre furie
    Poveste terapeutica despre furie
    07 septembrie 2017   

    Copiii isi exprima furia deseori prin comportamente agresive: tipa, lovesc, imping sau vorbesc urat celor din jur, iar adultii din jur incearca de multe ori sa corecteze aceste actiuni prin pedepse sau sanctiuni.

  • Constiinta de sine la copii
    Intrebari pentru copii despre situatiile de conflict 1
    26 august 2016   

    Pe masura ce creierul copilului se dezvolta, cel mic devine constient de propriile trairi, dar si de felul in care este vazut de catre cei din jur.

  • Cuvinte urate
    Despre cuvintele „urate”
    15 ianuarie 2016   

    Prima data cand Ionut a ales sa-si exprime frustrarea folosind o serie de interjectii si vorbe urate, eu una m-am blocat.

Mai multe