characters characters

Convingeri gresite despre copii si invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 aprilie 2018    |   5633 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

convingeri gresite despre copii si invatare
Felul in care intelegem lumea, felul in care interactionam cu cei din jur si felul in care ne simtim sunt puternic influentate de gandurile noastre. Multe dintre acestea devin automate, influentandu-ne fara sa ne dam seama in mod constient. Iar cand vine vorba de relatia cu copiii sau cu elevii nostri, felul in care gandim despre ei le poate afecta sau stimula dezvoltarea.

Convingerile cadrelor didactice sunt foarte importante fiindca ele pot bloca sau incuraja progresul in invatare al elevilor.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Opt prejudecati despre scoala si invatare


Ce sa faci cand copilul tau uraste scoala


Iata cateva dintre cele mai comune convingeri despre copii si invatare care afecteaza educatia si care se pot dovedi in timp inutile sau chiar distructive:

Subestimarea copiilor

Te surprinzi des gandind: „Nu vor intelege nimic din lectia asta.”,  „Nu va sti sa isi faca tema” sau „Degeaba tot explic ca nu este atent.” etc. Astfel de convingeri ale parintilor sau cadrelor didactice nu fac decat sa limiteze cresterea, progresul si invatarea.  Copiii sunt capabili sa inteleaga o multime de lucruri, cu conditia sa fie motivati si interesati de activitatea de invatare.

Recomandare: Cauta uneltele de care ai nevoie pentru a face invatarea atractiva. Ofera sanse egale tuturor copiilor pentru a invata. Incurajeaza-i pe copii sa formuleze intrebari si permite-le sa caute raspunsuri. Arata-le ca nu e o rusine sa spuna „Nu stiu” si permite-le sa isi exploreze ideile. Nu in ultimul rand, invata-i sa invete.

Supraestimarea copiilor

Aceasta convingere este opusa celei anterioare si apare deseori in legatura cu elevii de nota zece, copiii care reusesc de regula sa ia note bune la teste si evaluari. Insa notele nu reflecta intotdeauna nivelul real de cunostinte si de intelegere al copiilor, deoarece metodele de evaluare nu sunt intotdeauna potrivite. 

Recomandare: Este important ca, in clasa, cadrele didactice sa stie sa evalueze frecvent si eficient cunostintele si intelegerea, iar parintii sa discute cu cei mici despre notiunile invatate la scoala.

Convingerea ca tehnologia mai mult strica decat ajuta.

Tehnologia este peste tot in jurul nostru. Exista deja o cultura a invatarii digitale, de aceea e important sa profitam de ea, in procesul de predare-invatare.

Recomandare: Tehnologia s-a dovedit a fi de nelipsit in procesele de dezvoltare a abilitatilor de gandire organizata si poate starni creativitatea elevilor si spiritul inovativ. Tehnologia folosita la clasa si in invatare poate fi o punte de legatura intre lumea din clasa sau casa si lumea exterioara. De exemplu, noul joc educational online Scoala Intuitext propune o abordare deosebita. Special creat pentru copiii din clasele I-IV, Scoala Intuitext imbina placerea aventurii si a activitatilor interactive din mediul online cu grija parintilor ca micutii sa invete. Astfel, elevii din ciclul primar nu doar ca vor intelege sau recapitula diferite notiuni predate la clasa de invatatoare, dar isi vor dezvolta si agerimea, creativitatea sau istetimea.

Etichetarea copiilor agitati ca obraznici sau rauvoitori.

Atat cadrele didactice, in clasa, cat si parintii, acasa, tind sa considere lipsa de atentie sau lipsa de implicare a copiilor prin obraznicie sau lipsa de respect. Adevarul este ca nici adultii nu ar putea sa ramana implicati in activitati de invatare ore intregi doar stand in banca, iar capacitatea lor de concentrare a atentiei este mult mai buna decat a copiilor.  Metodele de predare pot influenta decisiv nivelul de atentie si implicare al copiilor.

Recomandare: Cadrele didactice pot include momente sau etape de miscare si actiune in lectiile lor, cerand copiilor sa lucreze in grupuri, sa colaboreze unii cu ceilalti si sa exploreze probleme sau experimente. Lectiile in natura, atunci cand vremea le permite, sunt de asemenea benefice pe termen lung. Invatarea trebuie sa aiba loc oriunde, nu doar in clasa, asa ca si parintii ii pot ajuta pe copii sa isi exerseze atentia, incurajand cititul sau jocurile educationale in timpul liber.

Convingerea ca elevii nu se pot autoevalua corect.

Cand copiii invata lectia acasa sau isi fac temele, isi autoevalueaza invatarea in mod implicit, cand decid de exemplu, daca mai trebuie sa repete o data o poezie pentru a fi siguri ca au retinut-o corect sau cand recitesc lectia pentru a intelege cum se rezolva o problema. Aceasta este situatia copiilor care au devenit autonomi in invatare si si-au asumat responsabilitatea pentru invatare.

Recomandare: Daca esti parinte, intreaba-l pe copilul tau cat de bine crede ca a invatat lectia, cat de bine crede ca poate realiza o anumita activitate sau care sunt aspectele pe care le poate imbunatati. Daca esti cadru didactic, invata-i pe copii care sunt criteriile in functie de care le sunt evaluate proiectele si testele.

Pedepsirea greselilor este vazuta ca o modalitate de a incuraja invatarea

O mare parte din anxietatea scolara este legata de greseli: notele mici, eticheta de elev slab sau admonestarile sunt de cele mai multe ori rezultatele greselilor pe care le fac copiii. Greselile pe care le fac elevii in lucrari, atunci cand sunt ascultati sau cand isi fac temele sunt insa surse importante de informatii pentru cadre didactice si adulti. Greselile pot fi ocazii de invatare, daca sunt intelese si corectate de catre copil, nu daca sunt doar sanctionate si devin o sursa de stres excesiv pentru copil.

Recomandare: Atat parintii, cat si cadrele didactice, pot discuta cu copilul despre greselile pe care le fac, pentru a-l ajuta sa inteleaga cum a ajuns la acea concluzie si care este rationamentul corect.

Schimbarea convingerilor pe care le avem despre elevi si invatare este un prim pas pentru a-i ajuta pe copii sa devina cea mai buna versiune a lor.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe