characters characters

Consultare publica. Care vor fi schimbarile privind olimpiadele scolare

20 iulie 2018    |   2774 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

metodologie olimpiade
Ministerul Educatiei Nationale a lansat in dezbatere publica proiectul Metodologiei-cadru care reglementeaza organizarea si desfasurarea competitiilor scolare. Parerile si sugestiile pot fi trimise pana pe 21 iulie 2018 pe adresa dezbateripublice@edu.gov.ro.

Puteti descarca proiectul metodologiei de aici.

Competitiile scolare includ olimpiadele scolare si concursurile scolare bazate pe o disciplina de invatamant, interdisciplinare, multidisciplinare si transdisciplinare, dar si calificarile in domenii de pregatire profesionala, concursurile de creatie, festivaluri artistice, campionate si concursuri scolare.

Potrivit comunicatului lansat de Ministerul Educatiei, metodologia este bazata pe principiul egalitatii de sanse si incurajeaza performanta scolara inalta,stabilind subiecte unice, pe tara, la etapa judeteana a olimpiadelor scolare si acordand, in baza unui clasament national, locuri suplimentare la etapa nationala a olimpiadei.

Metodologia stabileste numarul de elevi care pot participa la etapele nationale ale olimpiadelor:

  • 70 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematica, informatica, fizica, chimie, biologie
  • 60 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizeaza in toate judetele si sectoarele municipiului Bucuresti.
  • Se califica, la etapa nationala, cei 47 de castigatori ai etapei judetene, din cele 41 de judete si 6 (sase) sectoare ale municipiului Bucuresti, la care se adauga 23, respectiv 13 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul national.

Profesorii coordonatori ai loturilor olimpice nationale au declarat pentru HotNews.ro insa ca limitarea numarului de participanti pentru etapele nationale va avea ca efect scaderea interesului copiilor pentru aceste concursuri.

Alte noutati propuse de metodologie:

Metodologia propune si dublarea alocarii financiare pentru elevii si cadrele didactice participante la etapa nationala a olimpiadelor scolare, de la 50 lei/persoana/zi la 100 lei/persoana/zi pentru serviciile de masa si cazare.

In premiera, este prevazuta plata cadrelor didactice implicate in organizarea olimpiadelor, etapa judeteana si cea nationala. Aceasta se va face similar platii cadrelor didactice implicate in examenul national de bacalaureat, cu exceptia evaluatorilor, ale caror remuneratii sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrarilor de la examenul de bacalaureat.

De asemenea, lucrarile participantilor la etapa judeteana vor fi evaluate in alt judet decat cel in care a fost sustinuta proba. Rezolvarea contestatiilor se va face in alt judet decat cel in care a fost sustinuta si evaluata initial lucrarea.

Etapa nationala a olimpiadelor se va desfasura in universitatile de stat din Romania, pentru ca olimpicii sa vada care sunt facilitatile pe care universitatile romanesti le pot pune la dispozitia lor pentru studii universitare si de cercetare in domeniu.


Sursa: Edu.ro si HotNews.ro


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Adriana Koszorus    20.07.2018 - 21:47
    As vrea, stimati domni care ati luat decizia de a reduce numarul de locuri la olimpiada nationala sa fiti in locul copiilor care au adus (au castigat) un loc judetului lor prin castigarea unei medalii iar acum sa afle ca acel loc nu se mai acorda ...
  • Fără foto
    Trales Delia    20.07.2018 - 20:48
    Buna ziua.
    Prin noile reglementari indepartati copiii de performanta, le reduceti marcat motivatia, dorinta de a se pregati la nivel inalt.
    Limitand numarul de locuri pentru olimpiada nationala, anuland posibilitatea de a aduce locuri suplimentare pentru anul urmator printr-un rezultat bun, nu faceti decat sa reduceti numarul celor ce isi doresc sa concureze.
    Nu cred ca se va imbunatati ceva reducand masa de selectie, limitand numarul participantilor din judete. Nu isi doresc cazare de lux, mese copioase, ci contact cu cei asemeni lor, prietenii prin preocupari comune, satisfactia participarii la asemenea competitii!
    Cu speranta ca veti reflecta, ca nu vor fi adoptate aceste modificari,
    Va multumim.
    Cu toata consideratia,
    Delia Trales
    Timisoara