characters characters

Concentrarea atentiei la copii

Sapte feluri in care poti creste concentrarea atentiei copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 august 2018    |   12558 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

concentrarea atentiei la copii
Tot mai des, copiii nu reusesc sa se concentreze pentru o perioada mai indelungata de timp la sarcina pe care o au de indeplinit. Copiii devin mai repede plictisiti si distrasi si cauta mereu ceva care sa le starneasca interesul. Cum poti sa mentii atentia copilului tau mai ales in sarcinile importante?

Copiii isi concentreaza mai usor atentia asupra invatarii atunci cand continutul acesteia este variat si interesant. Caietele auxiliare Intuitext pentru clasele primare indeplinesc aceste criterii si nu numai: exercitiile propuse copiilor au diferite grade de dificultate, respecta programa scolara si ii ajuta pe cei mici sa se pregateasca pentru Evaluarile Nationale.


Sapte modalitati prin care poti imbunatati concentrarea atentiei copilului


Lasa-l sa exploreze liber si singur

Cand observi ca cel mic este fascinat de un loc sau de o activitate, lasa-l sa le exploreze fara a-l intrerupe, pana cand interesul lui scade in mod natural. De exemplu, daca este fascinat de o piatra gasita pe jos in parc, lasa-l sa o priveasca atat timp cat dorește, fara a-l grabi sa ajungeti la locul de joaca.


Lasa-l sa se plictiseasca

Plictiseala are o reputatie negativa nejustificata in mare parte. Lasandu-l pe copil sa decida singur ce sa faca atunci cand se plictisește ii incurajezi capacitatea de a reflecta și de a descoperi activitatile care ii mentin interesul. Cand se implica in activitati care il intereseaza, copilul iși exerseaza capacitatea de concentrare a atentiei.

Incurajeaza rutinele

Cand zilele copilului se desfașoara in mod previzibil, iar temele si joaca au un moment si un loc bine definit, copilului ii va fi mai usor sa se mobilizeze pentru a invata, iar concentrarea atentiei va deveni o problema de obișnuinta.

Evita multitasking-ul

Intr-o epoca a distragerii atentiei continue, a-ti concentra atentia asupra unei singure activitati o data seamana din ce in ce mai mult cu a avea o super putere secreta :). invata-l pe copilul tau sa se ocupe de cate o singura activitate pe rand. Mai ales cand vine vorba de tehnologie, copilul tau poate fi tentat sa faca multitasking, sa combine, de exemplu, realizarea temelor cu o conversatie online. Acest obicei nu face decat sa fragmenteze durata concentrarii atentiei copilului. Desi credem ca facem mai multe lucruri in acelasi timp, de fapt, mintea noastra trece repede de la o activitate la alta, afectandu-ne astfel capacitatea de concentrare a atentiei, dar si calitatea muncii noastre.

Pauzele si odihna suficienta

Somnul poate imbunatati atentia. Un somn bun si linistit ajuta atat copiii, cat si adultii. O noapte intreaga de somn reprezinta fundatia pentru dezvoltarea corpului si a mintii. Un somn adecvat va permite mentinerea starii de alerta optima pentru organism, stare necesara pentru un bun nivel de atentie ce permite o capacitate mai mare de invatare si de retinere a informatiei.

Pauzele ajuta concentrarea atentiei daca sunt luate dupa o perioada de efort mintal. Tehnica Pomodorro, de exemplu, poate fi utila pentru copiii care au dificultati de concentrare a atentiei. Aceasta presupune 30 minute de invatare și 10 minute pauza.

Jocurile de atentie si de memorie

Jocurile de atentie și de memorie exerseaza capacitatea copilului de a-si concentra atentia. Jocurile in care trebuie sa gaseasca diferente dintre doua imagini aparent identice, jocurile in care trebuie sa gaseasca un obiect sau sa retina cat mai multe imagini sunt de asemenea utile. De asemenea, jocurile care presupun a sta nemiscat o perioada nedefinita de timp, precum „Statuile”, sunt la fel de importante pentru atentia copilului.

Miscarea fizica

Copiii care fac miscare fizica regulat si petrec timp in aer liber au o mai buna capacitate de concentrare a atentiei decat copiii sedentari. Joaca poate imbunatati functionarea cognitiva a copiilor, abilitatile sociale, capacitatea de memorare, atentia si concentratia. Academia Americana de Pediatrie recomanda copiilor sa participe in mod activ cel putin o ora pe zi la activitati fizice moderate pentru a-si imbunatati dezvoltarea cerebrala.

Cum altfel il poti ajuta pe copil sa isi imbunatateasca atentia?

  • Invata-l sa imparta proiectele in activitati mai simple si mai mici. De exemplu, daca are de invatat un intreg capitol pentru un test, poate invata cate o lectie pe zi.
  • Vorbeste-i despre metacognitie. Invata-l sa isi evalueze singur capacitatea de concentrare a atentiei si vorbeste-i despre faptul ca aceasta poate fi imbunatatita prin exercitiu. Intreaba-l pe el cum crede ca ar putea sa isi concentreze atentia pentru perioade mai mari de timp.

Cum mai poti dezvolta atentia copilului tau? Invita-l sa-si antreneze atentia prin jocuri care imbina partea ludica si partea educationala: jocuri de gandire, memorie, concentrare. Pe ScoalaIntuitext.ro va gasi multe astfel de antrenamente captivante si alte provocari creative. Spor la antrenament! 


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe