characters characters

Comunicarea nonverbala dintre parinte si copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 martie 2016    |   7034 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comunicarea nonverbala
Parintii transmit copiilor informatii importante, cu incarcatura emotionala, nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin gesturi, actiuni si atitudini. Uneori, o simpla privire exasperata sau furioasa indreptata asupra copilului ii poate transmite acestuia toate lucrurile pe care nu i le spui prin cuvinte. Iar reactia lui poate fi pe masura: anxietate si lacrimi sau, dimpotriva, sfidare si comportament neadecvat. Daca nu suntem constienti de lucrurile pe care le transmitem nonverbal, vom ramane intotdeuna surprinsi si nelamuriti in legatura cu multe dintre reactiile copiilor nostri.

Ce inseamna comunicarea nonverbala

Comunicarea nonverbala este realizata prin mijloace nonlingvistice, prin comportamentul oamenilor: expresii faciale, miscari ale ochilor, gesturi, pozitia corupului, volumul vocii, viteza vorbirii, intonatie, infatisare fizica, distanta dintre oameni sau felul in care folosesc spatiul si obiectele.

Spre deosebire de comunicarea verbala, realizata prin cuvintele pe care le spunem, comunicarea nonverbala este mai greu de controlat si, intr-o oarecare masura, imposibil de oprit: chiar si lipsa unor gesturi sau expresii faciale pot fi interpretate ca indicii nonverbale.

De asemenea, comunicarea nonverbala este mai usor de interpretat eronat. Asadar, este bine sa ai in vedere ca reactiile copilului la limbajul tau nonverbal pot avea la baza si interpretari inexacte ale comportamentului tau.

Ce intelege copilul din limbajul nonverbal al parintelui

Iata cateva mesaje transmise copiilor prin comunicarea nonverbale, din perspectiva specialistului in parenting, Tina Bryson, psihoterapeut si expert in parenting.

Mesaje pe care ai vrea sa le eviti

Oftat adanc, lung si zgomotos = exasperare
Tradus in cuvinte, mesajul pe care il poate primi copilul in aceasta situatie este:„Ma epuizezi. Nu mai suport situatia asta si cred ca tu faci lucrurile sa fie atat de complicate pentru mine.”

Inclestarea si scrasnirea dinţilor=furie
Ce poate intelege copilul:
„Sunt nervos (nervoasa) pe tine si pot sa izbucnesc in orice moment. Sunt impreivizibil(a) si ar trebui sa te temi. Este posibil sa imi pierd controlul in curand.”

Mainile in solduri, privirea fixa aplecata asupra copilului = violenta
Ce poate intelege copilul:
„Ai face bine sa faci cum zic eu si sa faci acum! Nu imi pasa cum te simti tu sau care sunt circumstantele. O sa lupt pana o sa castig acest conflict si voi fi din ce in ce mai violent. Imi voi folosi puterea, controlul si agresivitatea pentru a obtine ceea ce vreau.”

Agitatie impulsiva = stres necontrolat
Ce poate intelege copilul:
„Nu am timp sa te ascult acum, sunt vulnerabil si daca ma stresezi si tu, o sa imi ies din minti. Ai face bine sa nu imi complici viata in momentul asta si sa fii cat mai discret.”

Lipsa contactului vizual atunci cand copilul vorbeste cu tine = lipsa de interes
Ce poate intelege copilul:
„Nu am neaparat timp pentru tine acum, dar nu vreau sa crezi ca te neglijez. Ce am acum de facut este mult mai important decat ce imi spui tu.”

Mesaje pe care ai vrea sa le transmiti cat mai des

Un zambet larg, cu privirea calda = incantare
Ce poate intelege copilul:
„Cred ca esti minunat si imi umpli sufletul de bucurie. Imi implinesti viata si ador sa petrec timpul cu tine.”

Rasete din toata inima = apreciere
Ce poate intelege copilul:
„Esti amuzant si inteligent si imi place sa petrec timp cu tine. Vreau sa inteleg cum vezi tu lucrurile, imi place sa iti acord atentie si sa ne distram amandoi.”

Privirea atenta, prezenta= empatie sau compasiune
Ce poate intelege copilul:
„Ce imi povestesti acum este mult mai important decat orice se intampla in jurul nostru si mai important chiar decat orice as avea eu de spus acum. Inteleg ca esti suparat si tot ce vreau este sa te ascult si sa fiu langa tine, sa te consolez pe cat pot.”

O mangaiere plina de afecţiune = sprijin
Ce poate intelege copilul:
„Stiu ca uneori treci prin momente dificile pe care eu nu le cunosc, dar ma gandesc la tine, mi-e dor de tine cand esti la scoala si voi fi mereu langa tine atunci cand vei avea nevoie.”

Imbraţisare lunga si sincera = iubire
Ce poate intelege copilul:
„Esti o persoana foarte importanta pentru mine, imi face bine sa te am aproape si vreau sa iti fie bine.”

Lucrurile transmise prin gesturi si expresii faciale pot fi uneori mult mai graitoare decat cuvintele folosite, asa ca a constientiza importante comunicarii nonverbale in relatia cu copilul poate fi primul pas catre o comunicare eficienta cu cel mic. Tu ai trecut prin momente in care copilul a reactionat mai degraba la mesajele tale nonverbale decat la cele verbale?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe