characters characters

Comunicarea deschisa parinte-copil

Cum il incurajezi pe copil sa iti vorbeasca despre orice

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 aprilie 2018    |   5144 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comunicare deschisa parinte copil
Cand copiii pot vorbi parintilor despre orice, treaba parintilor devine in mod semnificativ mai usoara. Conflictele pot fi evitate mai usor daca cei mici simt ca pot spune parintilor ce isi doresc (inainte sa incalce regulile si limitele), daca stiu ca pot cere un sfat inainte de a lua o decizie si daca stiu ca nevoile lor sunt importante pentru parinti.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:


Greseli pe care le fac parintii cand vorbesc copiilor


Esti profesor sau parinte? Cum sa comunici nonviolent cu elevii sau copiii tai


In perioada prescolara, copiii vorbesc intruna si sunt dornici sa stea in preajma parintilor. Cu cat inainteaza in varsta insa, se retrag si incep sa se apropie tot mai mult de cei de varsta similara, iar comunicarea parinte-copil devine tot mai redusa ca frecventa. Ce poti sa faci pentru a-ti incuraja copilul sa comunice cu tine despre orice?

Fii cu adevarat interesat de ceea ce iti spune. Poate ca povestile copilului tau par doar „copilarii”, iar dificultatile cu care se confrunta nu sunt decat exagerari, insa pentru el sunt foarte importante. Incearca sa privesti lucrurile pe care copilul ti le povesteste din perspectiva lui si sa intelegi ce simte si ce gandeste.

Observa incercarile copilului de a comunica. Multi parinti sunt prea ocupati sau prea stresati pentru a observa momentele in care copilul incearca sa deschida o conversatie. Insa aceste momente sunt esentiale pentru felul in care veti comunica in viitor. Daca fiul sau fiica ta invata ca il asculti atunci cand are nevoie sa iti vorbeasca, te va aborda si data viitoare. Daca observa ca de obicei esti prea ocupat sau obosit pentru a vorbi cu el, va renunta sa mai comunice cu tine. Desigur, prescolarii vor incerca sa comunice cu tine aproape tot timpul, iar tu vei fi nevoit sa amani unele conversatii. Insa copiii peste 7-8 ani vor fi mai selectivi in abordarea parintilor, asa ca atunci cand copilul creste, vei putea sa ii acorzi atentie de cate ori va avea nevoie.

Adreseaza intrebari fara a judeca. Intrebarile care incep cu „De ce?” vor determina o atitudine defensiva din partea copilului, astfel ca, incearca sa fii mult mai atent la cum anume formulezi intrebarile. Chiar si atunci cand copilul tau a facut o greseala, incearca sa intelegi cum a gandit atunci cand a facut aceasta greseala si sa il orientezi catre o solutie si catre o lectie pe care o poate invata.

Observa-ti propriile anxietati si ingrijorari. Daca esti un parinte care se ingrijoreaza excesiv, copilul tau poate invata sa iti ascunda anumite lucruri, pentru a te proteja. Este important, atat pentru binele copilului tau, cat si pentru starea ta de bine, sa incerci sa gestionezi starile de anxietate si neliniste excesiva. 

Evita sa sari cu solutii si sfaturi. Copilul tau are nevoie de o sansa pentru a incerca pe cont propriu, de aceea nu iti va auzi sfatul pe care il dai. Mai apoi, are nevoie de o sansa pentru a cauta singur solutii fiindca numai asa isi va dezvolta increderea si competenta. Atunci cand un parinte sare cu solutii, copilul se simte incompetent. Ideal este sa reflecti ceea ce copilul tau simte si sa il ajuti sa faca un brainstorming de solutii. In acest mod il vei ajuta mult mai mult decat daca i-ai oferi propria ta solutie.

Asigura-te ca te conectezi cu fiecare din copilul tau, zi de zi. In familiile in care exista mai multi copii, e important ca parintii sa ofere fiecarui copil timp individual.

Cand copilul reactioneaza cu furie, sarcasm sau invinovatiri, incearca sa nu raspunzi cu ura.

Desi este imposibil sa nu te enervezi, incearca sa iti gestionezi furia si sa o intelegi ca pe o emotie, nu ca pe o justificare de a fi agresiv fata de copilul tau. Exprima-ti emotiile pe care le trezeste comportamentul copilului tau atunci cand tu si copilul tau v-ati calmat. Invata-l pe copilul tau sa iti spuna care sunt emotiile si gandurile care i-au dictat comportamentul. Asigura-te ca cel mic stie care sunt modalitatile acceptabile prin care isi poate exprima emotiile.

Foloseste-te de comunicarea indirecta. Copiii se deschid mai usor cand sunteti in masina, cand va plimbati, cand gatiti impreuna sau cand stati in intuneric, iar contactul vizual este limitat. Aminteste-ti ca aceste momente sunt perfecte pentru a-i face pe copii sa vorbeasca.

Pentru a facilita comunicarea dintre tine si copil, invata sa asculti. Gandeste-te la ceea ce spune si arata-i ca iti iei timp suficient pentru a intelege ceea ce a spus, fara a da raspunsuri pe loc. Nimanui nu ii place sa fie interogat si bombardat cu intrebari, mai cu seama unui copil, nu-i asa?

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe