characters characters

VIDEO: Ce este patriotismul- Cum ar fi lumea fara Romania

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 noiembrie 2010    |   13931 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

ce este patriotismulCopilul tau stie cand este Ziua Nationala a Romaniei? Stie sa-ti spuna care sunt semnificatiile ei? In aceasta perioada, in care emigrarea a devenit cea mai fericita optiune pentru multi dintre romani, patriotismul poate parea un subiect depasit. Cu toate acestea, iti propunem sa vorbim despre ce este patriotismul, dar si despre actiunile si comportamentele pe care le implica.

Daca nu stii cu ce sa incepi discutia despre tara noastra cu cel mic, urmariti impreuna urmatorul material video. O sa va aminteasca, daca ati uitat, care sunt motivele pentru care ne putem mandri ca suntem romani. Si, de ce nu, ii poate oferi copilului tau modele demne de urmat:

 

 

 

Patriotismul ca valoare

 

A-i forma aceasta valoare copilului inseamna a-i oferi o explicatie coerenta si pe intelesul lui despre importanta felului in care se raporteaza la tara din care face parte, despre apartenenta la tara si rolul de cetatean.

Cum il poti invata ce este patriotismul?


Vorbeste-i despre semnificatiile istorice ale zilei nationale.
  • Pentru a-l ajuta sa inteleaga ce este patriotismul, vorbeste-i despre sacrificiul facut de stramosii nostri pe campul de lupta pentru o tara libera pentru ei, dar si pentru generatiile urmatoare.
  • Identificati in arborele genealogic membrii familiei voastre care au luptat in razboaie. Povesteste-i despre cat de greu le-a fost celor ramasi acasa sa se descurce cu traiul de zi cu zi, despre cum femeile au fost nevoite sa invete sa faca munca barbatilor in lipsa lor, cand acestia se aflau pe campul de lupta etc.
  • Arata-i copilului motivele pentru care iti place tara in care traiesti. Poate iti plac peisajele pitoresti, ospitalitatea oamenilor, traditiile sau clima. Oricare ar fi lucrurile care te fac sa apreciezi tara noastra, impartaseste-le copilului tau si ajuta-l sa gaseasca si el motive pentru care sa ii placa Romania.
  • Daca printre cunostintele tale se numara si cetateni straini care au vizitat Romania, intreaba-i de ce le place tara noastra. Este foarte posibil sa obtii raspunsuri surprinzatoare, care sa te ajute pe tine, dar si pe copilul tau, sa priviti tara noastra dintr-o noua perspectiva.

Patriotismul in comportament



Dincolo de definitiile patriotismului, este bine sa evidentiezi felul in care aceasta valoare se manifesta prin comportamente si actiuni. Iti propunem cateva modalitati concrete prin care ii poti forma copilului simtul patriotic.

Exemple de manifestari ale patriotismului

  • Mergi la vot si nu uita sa-l iei si pe cel mic cu tine. Chiar daca nu va avea voie sa intre cu tine in cabina de vot, poate sa observe intreg ritualul, securitatea din locatia in care se desfasoara votarea, stampila care atesta ca ti-ai exercitat dreptul de cetatean roman.
  • Participa la evenimentele patriotice. Ziua Nationala a Romaniei este una dintre ocaziile in care poti sa iti iei copilul la manifestatii. Aminteste-ti sa ii explici in permanenta ce se va intampla si cum se vor derula lucrurile inainte de a ajunge in mijlocul evenimentului. Daca copilul tau nu a mai luat parte pana acum la evenimente de acest fel, aglomeratia, sunetul fanfarelor, steagurile fluturand si vocile la microfon s-ar putea sa il sperie foarte tare.
  • Realizeaza activitati practice legate de evenimentele importante sau de simbolurile patriei. Creaza impreuna cu el un  steag, creati hora unirii, invata-l sa danseze in hora, ascultati si incercati sa memorati versurile imnului etc. Copiii invata mult mai usor in joaca decat intr-un cadru foarte formal.
  • Meciurile sportive la care participa echipa Romaniei la competitii europene sau internationale sunt ocazii perfecte pentru a da dovada de patriotism. Purtati insemnele tarii si urmariti meciurile live sau in fata televizorului, ramanand aproape sufleteste de echipa ce reprezinta tara. Bucurati-va de succese, dar fiti alaturi de echipa nationala si in cazul esecurilor.
  • Calatoreste in tara. Desi din punct de vedere financiar s-ar putea sa-ti permiti o iesire in afara tarii cu intreaga familie, ar fi bine sa cauti si locuri din tara la fel de adecvate bugetului. Avand in vedere nemultumirile tinerilor privind posibilitatile de a se dezvolta pe care le au aici, indicat ar fi sa ii arati copilului tau ca traieste totusi intr-o tara frumoasa, care inca mai are destule de oferit tinerelor generatii. Vacantele exotice sunt o optiune buna, dar este recomandabil sa le alternezi si cu excursii prin tara.

Asteptam si parerile tale! Ce este pentru tine patriotismul? I-ai vorbit copilului despre aceasta valoare?



Comentează:
18 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    28.11.2012 - 11:06
    Suntem aici si suntem ROMANI, chiar daca cineva vrea sau nu acest lucru! Important este ca, copiilor nostri sa nu le fie rusine ca sunt ROMANI, oriunde ar merge in lume! Articolul a fost intregit prin prezentarea materialului video: am regasit aici o parte din comorile culturii noastre - Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Nadia Comaneci dar si pe inventatorul insulinei, primul avion cu reactie si toate acestea, invaluite in misteriosul Albastru de Voronet! De obicei, fiul nostru merge la Parada de I DECEMBRIE, alaturi de tatal lui.
  • Utilizator Anonim
    Stefan    28.11.2012 - 07:49
    Și totuși suntem români în marea vâltoare a evenimentelor, cu o istorie aparte, cu bunci care au participat la războaie, care au lăsat frați pe câmpul de luptă, de ”ți-se ridică părul”, care au văzut orori de neînchipuit...vrem un popor puternic, atunci să ne cunoștem istoria, vrem un popor civilizat să ne civilizăm singuri.
    Unde este respectul pentru cei trecuti, dar pentru copii noștri, politicienii vin și se duc, dar noi românii ce facem, o să ajungem să ne fie rușine cu țara noastră.
    Copii noștri aud în familie că avem o țară de ”cacao”, dar cine e țara...nu oare noi. La cei care nu le convine sunt liberi să plece și chiar îi rog să renunțe la cetățenia română să vedem dacă îi vrea America, Germania, Marea Britania, Turcia, etc.
    O mică povestire, un turc în România, l-am întrebat de ce nu vrea cetățenie și a răspuns că-l pun la interviu să recunoască că românii iua învins pe turci și e nu a învățat așa și din patriotism nu o face.
    Câți dintre noi am face asta în Germania ?
    O altă idee: ne-am obișnuit să ne dea țara să ne ajute, dar noi ce dăm țarii ? Câți își fac datoria la locul de muncă la stat, câți fac curat în fața blocului, câți mai ridică o hartie de pe jos, dar în rest la comnetat suntem buni, că e mizerie în țară, că e urât în țară, că nu avem drumuri.
    Da cei care au plecat au plecat spre mai bine, dar oare unde au învățat cine le-a plătit studiile , cine i-a făcut oameni.
    Uităm și asta e grav...
    Mai bine fiecare ar face bine pentru țară micuț( puțin dar bine intenționat), curățenie, civilizație, cultură, participare civică ( de ce nu-i dai una în cap celui care fură, i-a mită, nedreptățește, cine te împiedică ? frica, lașitatea...)
    Haide-ți să ne unim cât mai putem că altfel o să ajungem sclavi iar pe al nost pământ.
    Copii noștri o să lucreze la multinaționale, benzină bagăm de la austrieci, vorbim de la greci și alte nații, nu mai bine ce a făcut Rusia, bogățiile țari naționalizate, nu putem să le exploatăm le lasă acolo până putem, nu le dăm la alții pe nimic, pe șpăgi.
    Nu suntem mulțumiți de justiție, hai s-o schimbam, te-am prins că furi, confiscată averea măcar cât prejudiciul sau muncești în pușcărie să întorci paguba să devenim responsabili. Nu ai furat un miliard stau 2 ani la mititica și apoi ieși și te bucuri de bani furați. Ai omorât stai 12 ani din 17 și apoi ieși bine merci, nu plătește pentru asta, muncă silnică ( făcut canal Dunăre_ București, făcut autostrăzi) făcut banii și dat familiei care a pierdut acel om, nu zic că nu se cumpără, dar măcar alină. Nu scuza penibilă, plătec cu libertatea, dar pe banii mei să îți asigur 3 mese pe zi, gardieni, întâlnire conjugală, că are drepturi, dar când a luat dreputul altcuiva...
    Mă opresc căci mă miră faptul cât de repede oamenii se prind să semneze o petiție că le-a scos un canal din grilă, iar lucrurile cu adevărat important ... lasă , până o să ne doară. Ignoranța doare cel mai tare, atunci o să ne dăm seama cât costă educația și ce impotanța are, chiar și cea pariotică.
  • Utilizator Anonim
    elena    28.11.2012 - 04:31
    s-ar putea ca ceea ce scriu sa inteleaga f. putina lume:incercati sa vedeti aceasta tara intr-o lumina mai buna si veti vedea cum se schimba lucrurile!gandurile noastre ale tuturor creaza realitatea in care traim.incercati sa dati putin din iubirea voastra si acestei tari!
  • Utilizator Anonim
    stefan II    03.12.2011 - 20:40
    Dar aia care incarcau portbagajul Daciei cu marfuri dupa vizitele de lucru ale lui Ceausescu tot patrioti se numesc. Dar Basescu care a vandut vapoare pe de-a moaca tot patriot este ? Ei bine eu nu sunt patriot si mai bine decat sa avem aceste nulitati mari patrioti mai bine murim !
  • Utilizator Anonim
    Ovidiu    18.11.2011 - 08:14
    Daca nu stiti ce e patriotismul mergeti si vedeti in strainatate. Altii sunt mandri de tara lor pe care ei o construiesc si nu accepta sa le dea altii din afara lectii despre patrie si limba.
    Daca nu stim ce inseamna sa fim romani si sa fim mandri inseamna ca mult mai multi romani trebuie sa manance painea strainatatii pentru a intelege cine sunt ei si ce rol au in aceasta lume.
    Cat despre imnul national, acesta nu a fost si nu este un mars funebru ci esenta neamului romanesc ce are nevoie mereu sa isi aminteasca cine este.
  • Utilizator Anonim
    Stefan Caliga    28.09.2011 - 03:48
    Definitiile date "patriotismului" si "patriotului" sunt numeroase si probabil s-ar putea alcatui chiar o lucrare stiintifica serioasa pe aceasta tema.
    Probabil ca cea mai frumoasa definitie a fost data patriotismului la romani de catre Seniorul Corneliu Coposu care considera ca patriotismul este un sentiment profund care nu se declama ci se practica in viata de zi cu zi.
  • Utilizator Anonim
    alexandre stark    26.09.2011 - 22:48
    MINUNAT !! BRAVO TUTUROR !!!! alex / franta /
  • Utilizator Anonim
    giku    25.09.2011 - 20:03
    Calitatea de cetatean ti se impune, roman te nasti - nu e neaparat necesar sa-ti si placa. Nu vad nici o datorie in a iubi o patrie care nu-ti ofera nimic, decat un prost renume pe oriunde te duci. Patriotismul nu este o valoare, este numai o atitudine care convine puterii, patriotii fiind mai usor guvernabili; lor poti sa le vorbesti despre 'interesul national' si alte bazaconii, ca te cred si se sacrifica 'pentru patrie', crezand sarmanii ca au facut o mare scofala. Patria este tara tatalui, tara mosilor si stramosilor, 'mosia', este mostenirea indigesta pe care ti-o lasa un lung sir de iobagi indopati cu brasoave. Dar nu esti obligat sa primesti aceasta mostenire ca si cum ar fi vreun cadou. E ca si cum tata ti-ar lasa mostenire o datorie de un milion de dolari si tu nu ti-ai mai incapea in pene de fala. Asta e patriotismul cand esti roman.
  • Utilizator Anonim
    ambradoro    23.09.2011 - 12:15
    Articolul este un pamflet si trebuie tratat ca atare.Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare si pasagera.
  • Utilizator Anonim
    warry    17.08.2011 - 12:26
    Hmm...
    Chiar ce e patriotismul?
    Cred ca e doar o vorba a politicienilor.
  • Utilizator Anonim
    patriotul in excursie...    30.07.2011 - 06:26
    Patriotismul, poate fi cunoscut, simtit, clamat si aplicat efectiv, doar de cei educati. Si atunci, despre ce vorbim....? Cu tot patriotismul meu am fost interzis comportamental, doar cind am spus de unde sunt....Romania, nu exista, n-ar trebui sa existe in Europa. Trist, dar adevarat !
  • Utilizator Anonim
    petre barde    22.07.2011 - 18:29
    PATRIA, cred ca este un cuvant derivat din PATHER, PADRE, TATA.NU e rau, dar mai aprope de FIINTSA copilului, copiilor unei comunitati familiale sau statale este MATHER, care i-i alapteaza cu sanul ei, apoi cu liguritsa si biberonul,iar statul cu DRAGOSTEA primului DHASKAL [ FACTOR CRUCIAL] la 5-6 ani cand FRAGEDA FIINTSA ABIA REALIZEAZA ce-i IN JURUL SAU si INCA spre FERICIREA lui NEINTINATA, N-A descoperit , EGOISMUL, si mizeria din sufletul OAMENILOR, la general, inclusiv episkopi vezi SNA-GOVEANU de VTOMIS sau calugarii dela ATHOS a lui PANAIT ISTRATY, erou DANUBIAN, nascut simbolic dintr-o servitoare si un PALYKAR HELLEN, egoist,PERIFAN,[fudul] GRANDOMAN istoric pe sudoarea altora [ cu mosii CONFISCATE DE CUZA, sau AZI PE VERESIE GERMANA] .ASA l-a parasit pe PANAIT pe malul ISTRULUI. NUMELE DE ISTRU ESTE SFANT .Este nume de LEGENDA UITAT. Sau numele nou DUNA..... DANU, DANU-BIANA. ESTE unicul FLUVIU , navigabil AL EUROPEI. CU POZITSIA cea mai buna din EUROPA ce face legatura cu MAREA si cu intreaga lume. ESTE UN NUME de ONOARE ,inlocuit din EROARE venita slabiciunea UMANA [GRANDOMANIE CALPA] de a se FUDULI ca DESCENDENTI ai CUCERITORILOR LUMII ROMANII. ERA simplu de vazut ca PROTO VIA [cale] VIATA S-A NASCUT- PE ISTRU- VALE, DUNA-VALE.... DOVEZI : PEN, ISTRIA [ CROATIA], RHETOROMANII, in alpii elvetiei, numele Danubian ALBII de NEA- sucit in IGNORANTSA normala IN MUNTII ALPII. CETATEA lui V PARVAN ISTRIA,langa cele 3 BRATE DUNA , numite in URMA cu mii de ani "IS- T R I A= este,sunt "ELE" T R E I rauri in DELTA vor sa zica , numai ca nu TSIPA ca sunt ele . Formeaza cea mai ATRAGATOARE ZONA PRIMITIVA RARA, CAUTATA, TURISTICA DIN EUROPA pe care PATRIA NU STIE SA O VALORIFICE simplu prin FUNICULARE , IN DELTA NU motoare auto. si o Cale Ferata DUBLA pe malul marii Constantsa -Sulina sute de mii de turisti se vor imbulzi la CARE VA DEVENI PERLA ROMANIEI, cu crescatorii de jivine in PADUREA DE STEJARI LETTEA, si o LINIE DE FUNIKULAR cu cabine cu banci. EROU SI PATRIOT a fost colonel MIHAIL MORUZOV, din com ZEBIL -TULCEA. ACESTA a prins , spionii lui BORIS GRUMBERG, IN DELTA , avand barcile pline cu bancnote false DE LEI fabricate in URSS....PATRIOT SI EROU a fost si PANAIT ISTRATE, care a ALES dintre GLORIA RARA venita din TALENTUL sau de ORATOR FARA PEREKE, potrivit pt BOLSEVISM ca predicile APOSTOL PAVEL IN MACEDONIA.....SI IATA A ALES spre gloria lui vesnika ADEVARUL ISTORIK al genocidului RURAL MOSKOVIT din 1936 UKRAINA,exact cand era PANAIT in URSS trimis de SINDICATE . DUPA VIZITA a scris SPOVEDANIA UNUI POKAIT . DOCUMENT ISTORIK [exista un monument pt acest genocid in parkul EISENHOWER din zona NASSAU - NEW- YORK] EROI a fost MIRCEA VULCANESCU, RADU GYR, NICOLAE BALCESCU, AL IOAN CUZA alungat fara motiv, TUDOR VLADIMIRESCU,avram ianku,HORIA CLOSCA SI CRISAN, EKATERINA VARGA unguroaica cu mila de OLLAHUL persecu-tat, CTIN BRANCOVEANU, ce A SALVAT teritoriu NORD DANUBIAN si toata europa cu viata lui si a copiilor de ISLAM ,turban,SHALVARI de FERIGEA [ maska] pt femei. EROU PRINTRE EROI A FOST MIHAI PATRASKU VODA, ucis de GARDA CE-L PAZEA, LA TURDA. ACEST MIHAI, VODA......PARCA SI ..... DACA...... trecea DUNA [rea] i-i impingea - SIGUR PE VOLGARI IN MARE, REFACEA O DATORIE DE ONOARE ramasa NEREALIZATA.........EROU VESNIK si nu VAMPIR a fost VLAHD TSEPES, care ingrozea pe TURCI IN BEZNA PADURII VLAHIEI pe malul DUNA. ....... DECI DUNA, DANU, DANUBIA, DANUVIA , este APA DULCE , CE A PASTRAT FIINTSA NEaMULUI de pe aceste locuri.......ESTE O ZEITSA este o apa sfanta , data si pt- NI-ISTRU. teritoriu merita sa se numeasca DANUVIA sau DANUBIANA, si sa alungati numele ROMAHLLO, ROMANIA, care l-au avut si Bizantinii de AUGUR [destin] AFURISIT........ DORESC PATRIEI D A N U V I A, UNITA dela ODESSA LA TISSA NORD , GLORIE AEVEA, intr-o EUROPA lider MONDIAL suB TRIUMVIRATUL de garantie FRANKO-GERMANO- BRITANIC........-SI UN A P E L..... SCULPTATI EROII DANUBIENI PE MUNTII BUCEGI SA SE VADA DIN VALE daca nu din pietate, din motive materiale , va deveni loc de pelerinaj PT GLOATA EUROPEANA. NIMENI NU ARE .... asemenea RELIEF MINUNAT.,,,,,,, SUNT ASA MULTE IDEI DE APLICAT, dar toti vor PICA pleaska.
  • Utilizator Anonim
    Marius    21.07.2011 - 14:18
    Nu stiu cum ar fi aratat lumea fara cei 10 milioane de romani plus 10 milioane de tigani pe care ii avem, dar sigur Europa ar fi aratat mult mai bine. Asta este adevarul chiar daca multi in mandria lor nu il accepta.
  • Utilizator Anonim
    Stefan Caliga    16.07.2011 - 10:12
    O definitie a "patriotismului" este dificil de dat. Fiecare popor isi are reperele sale la care oamenii se raporteaza individual dar si in colectivitati. Exacerbarea patriotismului duce la nationalism exacerbat si deschide drumul spre dictatura. Regretatul Corneliu Coposu a dat o definitie foarte frumoasa acestei notiuni. Marele om politic roman considera ca patriotismul nu se clameaza ci se traieste. O asemenea "stare spirituala" este creatoare si benefica. Restul manifestarilor nu sunt altceva decat politicianism ieftin, de duzina.
  • Utilizator Anonim
    tetelu    14.07.2011 - 23:30
    demult nu am mai vazut asemenea subiect legat de patriotism.dar ce inseamna a fi patriot?poatr ar trebui sa il intrebam pe stefan ce mare sau mihai viteazu eu cred ca stiu noi ar fi trebuit sa o ducem mai departe,mai fratilor cum sa fa spun dar cum as pute eu sa il invat pe baiatul meu dragostea de tara cand eu sunt in tari straine sa castig un ban pentru familia mea .cum as putea sa ii povestesc de luptele duse de strabunii nostrii impotriva turcilor cand acum lucram la firme turcesti,cum sa ii povestesc de al 2-lea razboi mondial si despre ceea ce au facut nemtii atunci cand acum sunt ff multi romani in germania si muncesc acolo,sa ii povestesc de faptu ca prietenii,fratii,parintii nostrii au murit in 89 ca acum sa vina bancile sa ne vanda casele sa nu avem bani de o ciocolata .parerea mea a unui roman de 27 de ani este ca ultima picatura de patriotism s-a scurs acum 20 de ani si eu sincer va spun ca si maine as murii daca as sti ca se va face dreptate la noi in tara.eu am sa ii povestesc copilului meu de faptu ca traieste intro tara in care se fac fapte bune doar din 4 in 4 ani inaintea alegerilor dupa care noi oamenii de rand nu mai contam.pacat de o asa natiune care se stinge incet dar sigur.
  • Utilizator Anonim
    warry    14.07.2011 - 06:47
    Cum pot sa ii invat pe copii si nepoti ce e patriotismul cand nu stiu nici eu.
    In primul rand ziua notionala a Romaniei e 10 mai. 1 decembrie e sezon friguros si ploios si nimeni nu simte sarbatoarea
    In al doilea rand imnul Romaniei e neinspirat. Parca e un mars funebru.
    In al trilea rand, manifestarile de ziua nationala cu cativa mosnegi impodobiti cu tricolor sunt hilare si penibile.
    In al patrulea rand copii nostrii sunt plecati in strainatate si sarbatoresc zilele nationale ale Statelor Unite, ale Spaniei, Frantei etc.
    Despre peisajele patriei, am vazut mult mai frumoase in america, europa, asia, africa.
    Despre oportunitati de munca si de castig nu mai comentez.
    Singurul lucru care ma face sa raman in Romania e faptul ca sunt pensionariar si unicul loc unde pot sa imi traiesc mai confortabil cu venitul pe care il am, este Romania.
    In concluzie, nu ma intereseaza patriotismul, si nici nu o sa incerc sa ii invat pe copii si nepoti ce e patriotismul dambovitean.
  • Utilizator Anonim
    nita adriana elena    09.02.2011 - 16:05
    In lipsa orelor de dirigentie si de consiliere din programul orar, trebuie sa ne dorim si sa ne facem timp chiar intr-o ora dedicata altei discipline,sa discutam despre patrotism, ca numai asa le vom forma simtul patriotic, si doar asa vom reusi ca Romania sa nu "dispara" de pe harta Europei.
  • Utilizator Anonim
    nimeni    19.11.2010 - 20:16
    Daca timp de 21 de ani s-a dus cu inversunare o politica anti a tot ce inseamna 'patriotism' si 'national' acum cand nu are omul nici ce sa puna pe masa e foarte greu sa te gandesti la asa ceva.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe