characters characters

Ce inseamna o educatie ecologica?

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2012    |   7526 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Frecvent, prin intermediul mass-mediei suntem instiintati ca planeta noastra este intr-un proces de distrugere. Suntem rugati si sfatuiti, educati la scoala sau gratie unor ONG-uri (organizatii non-guvernamentale) sa avem grija cum anume gestionam resursele pe care le avem la dispozitie: sa nu mai taiem pomii, sa nu distrugem natura, sa nu consumam prea multa energie electrica etc. Toate aceste indicatii sunt despre cum sa NU facem. Insa, daca dorim sa ne educam copiii despre cum ar fi bine sa facem, ce ar trebui sa le zicem?
 
 Iata cateva sugestii de educatie ecologica de la cea mai mica varsta a copilului tau:
1. Casa este cel mai bun mediu in care copilul poate invata primele notiuni de educatie ecologica.

2. Invata-l sa scoata aparatele electronice din prize atunci cand nu sunt utilizate. Becurile se sting, precum si televizorul si calculatorul nu doar din telecomanda sau butonul stand by, ci din priza.

3. Stabileste la nivelul familiei un obiectiv pe aceasta luna:
reducerea cheltuielilor pentru apa si electricitate macar cu 5%. Incearca sa propui o scadere de 10 kilowatti la curent si de 1-2 metri cubi la apa. Va fi greu, dar veti fi multumiti la final pentru ca veti avea mai putin de plata, iar banii ramasi vor putea fi utilizati in alte scopuri.

4. Pentru ca in aproape toate orasele s-au fixat containere de gunoi ecologice, invata-l pe cel mic sa arunce resturile in cele 3 categorii: plastic, hartie si sticla. Si in casa poti implementa aceeasi idee: 3 cosuri de gunoi in care fiecare membru sa categorizeze rezidurile. Cere-i copilului sa fie el cel care duce cosul de gunoi si urmareste-l daca respecta cele trei tipuri de containere de afara.
 

5. Realizati impreuna “cutia reciclata”, o cutie de carton in care sa strangeti diverse lucruri care s-au stricat sau ce par a nu mai fi posibil utilizate. La final de saptamana construiti un tablou, diverse obiecte decorative din resturi. Uneori chiar pot sa iasa lucruri minunate din ceea ce pana acum obisnuiai sa arunci.

6. Atunci cand mergeti la cumparaturi alegeti doar pungile care sunt ecologice pentru a favoriza degradarea in pamant atunci cand vor fi aruncate.

7. Vorbeste si cu cadrul didactic de la scoal
a pentru a propune un proiect de educatie ecologica la nivel de scoala sau de clasa. In acest fel, mesajul va ajunge in aceeasi perioada, in acelasi mod si cu impact similar la un numar mai mare de persoane.

8. Plecati intr-o excursie si invatati impreuna cum e sa traiesti fara confortul de acasa. Cum e sa stai pe patura, in mijlocul padurii sau cum e sa nu ai la indemana telecomanda televizorului ori calculatorul. La finalul zilei strangeti toate gunoaiele care au ramas si luati-le cu voi fie spre oras pentru a le arunca la un cos de gunoi, fie in locurile special amenajate care ar trebui sa existe in orice padure unde se practica turismul.

9. Vizitati acvariul sau zonele protejate prin lege pentru a afla mai multe despre ce inseamna conservarea mediului si ecologia.
 
10. Cititi impreuna, de pe internet ori din diverse surse disponibile, cum poate fi aplicata ecologia la scoala ori la mediul vostru de lucru.
Amintiti-va ca educatia ecologica se refera la oferirea de informatii si formarea de abilitati si deprinderi cu scopul de a proteja si conserva mediul care ne inconjoara. Asa ca, incearca sa combini informatiile cu practica atunci cand iti propui sa-l inveti pe cel mic sa protejeze mediul in care traieste.
 
Recomandarile tale
Tu ce informatii i-ai dat copilului tau despre acest domeniu? Care crezi ca este cea mai buna modalitate de a-l invata pe copil mai multe despre ecologie?

Comentează:
9 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    25.07.2012 - 12:15
    @magdal: nu stiu cat de usor este de facut, dar cred ca o alta idee frumoasa este ca la inceputul anului scolar, fiecare elev (sau poate pe perechi) sa planteze o floare si sa aiba grija de ea pe parcursul anului, in clasa. Cred ca le-ar placea sa observe in timp cum rasare, creste si infloreste o planta:)
  • Utilizator Anonim
    magdal    22.07.2012 - 18:53
    foarte frumos! anul acesta am clasa I. O sa incerc si eu.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    02.06.2012 - 11:07
    Foarte frumos spus, ”coltul naturii”... Daca fiecare dintre noi ar avea un coltisor verde acasa, chiar si la bloc, atunci, copilul ar intelege mai bine legatura cu natura. O floare ne imbogateste sufletul prin culoare, parfum, ne ”curata” aerul in casa, si ne face mai responsabili. Sanatatea ei,nu depinde de noi?... Fiul meu are in camera un ficus. L-am plantat impreuna, cand era mai mic. cum, au crescut amandoi...La bunici, a plantat pomi care acum deja incep sa rodeasca... Nu este minunat sa stii ca tu, ai ajutat acel pomisor sa existe??? ...Iar acum, incepem sa culegem roadele...
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    20.05.2012 - 17:23
    Multumesc pentru raspuns...am postat multe poze(de la diferite activitati) in cadrul grupului meu.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    18.05.2012 - 14:37
    @ dana ghe.: o modalitate de a posta fotografii si informatii despre activitatile desfasurate la gradinita este crearea unui grup de discutii (http://grupuri.suntparinte.ro/) pentru cadrele didactice si parintii copiilor. De asemenea, asteptam cu interes pe contact@suntparinte.ro activitati practice pe teme ecologice pe care parintii sa le poata realiza impreuna cu copii acasa. Multumim pentru interes:)
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    18.05.2012 - 06:28
    In unitatea noastra de invatamant se desfasoara de ani buni asa numitul Eco-Gradinita- proiect de educatie ecologica.Atat copiii cat si parintii sunt implicati in acest proiect inca de la intrarea in gradinita si pana cand plec...Este un proiect interesant, din activitatile desfasurate pot enumera:Coltul naturii in sala de grupa, cosuri ecologice pentru hartie, plastic, plantare de pomisori, realizarea de pliante pe tema ecologica si multe altele, totul cu sustinerea comunitatii locale (ocol silvic, etc.).Poate suntparinte.ro imi ofera posibilitatea sa postez instantanee din activitatile desfasurate...este bine sa se afle ca in unitatile de invatamant se desfasoara astfel de activitati,ca se pune un accent foarte mare pe protectia mediului inconjurator.
  • Utilizator Anonim
    Dan IORGULESCU    13.10.2011 - 11:56
    STATIE de EPURARE BIOLOGICA AVANSATA
    Va propun sa urmariti acest video :
    http://www.youtube.com/watch?v=bzWkPvrZ-SQ
    Poate fi gasit si cautand pe Google cuvintele: “PESCUIT EPURARE”
    Poate fi interesant pentru dumneavoastra!
    Cu stima,
    Dan IORGULESCU
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    25.09.2010 - 05:01
    Multumim :). Asteptam cu mare placere pozele la adresa contact@suntparinte.ro pentru a le publica.
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    24.09.2010 - 17:17
    Sunt educatoare si anul trecut am derulat Proiectul "Educatie ecologica prin arta", ce a avut impact deosebit asupara copiilor, dar si a parintilor si comunitatii.Noi avem "cutia fermecata" in care fiecare pune : margele, snur, ambalaje diferite (Danonino de exemplu), cutiute de diferite forme, borcanele mici, hartie de impachetat flori,frunze, flori uscate etc. Din toate acestea am realizat tablouri si obiecte de decor pentru grupa noastra, pentru camera copilului. Am organizat o expozitie la APM Bihor, iar unele lucrari le-am trimis la concursuri si rezultatele au fost excelente.Chiar de curand am realizat un aranjament ikebana cu flori confectionate din hartie de impachetat flori si ciorchini de struguri uscati (partea lemnoasa), intr-o canita de lut pictata de noi.As vrea sa pot trimite cateva poze spre exemplificare.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe