characters characters

Educatia rutiera a copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2011    |   10160 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Educatia rutiera a copiluluiTi s-a intamplat vreodata sa ramai langa trecerea de pietoni mirat de ceea ce-ti spune copilul tau dandu-ti dovada ca el a vazut sau chiar a trecut neregulamentar strada, chiar si alaturi de un alt adult? L-ai auzit vreodata spunand:  „Mami, de ce trebuie sa stam la semafor daca e rosu? Eu am vazut persoane care treceau si cand era rosu semaforul.” Chiar daca cel mic nu va iesi singur pe strada, este bine sa incepi sa il inveti pe copil cat mai devreme despre siguranta in trafic.

Notiunile de baza ale educatiei rutiere

1. Ce inseamna o „zebra” sau o trecere de pietoni. Atunci cand mergeti pe strada, ii poti spune ca "trecerea de pietoni este un loc special, marcat prin dungi albe, pe unde oamenii pot traversa strada. Se numeste si zebra, datorita dungilor sale. De obicei, in apropiere este si un semn, un om desenat traversand strada. Acest semn anunta oamenii care conduc masinile ca se apropie de o trecere de pietoni si trebuie sa incetineasca. Hai sa gasim impreuna si alte semne de acest fel!". Ajunsi acasa, puteti desena impreuna semnul care indica trecerea de pieton sau puteti desena un drum cu masini si treceri de pietoni.

2. Ce inseamna un semafor si culorile sale. "Semaforul ajuta soferii si pietonii/oamenii care merg pe jos sa circule corect, dandu-le voie sa circule pe rand.
Exista doua tipuri de semafoare: unul pentru pietoni si unul pentru masini. Cel pentru pietoni ne arata ca trebuie sa ne oprim, atunci cand omuletul este rosu si ca putem trece, atunci cand omuletul este verde. Semaforul pentru masini este mai mare si are trei lumini: rosu, verde si galben. Atunci cand se aprinde lumina verde, inseamna ca masinile pot trece, atunci cand se aprinde lumina galbena, inseamna ca masinile trebuie sa incetineasca, pentru ca urmeaza sa se aprinda  lumina rosie, care le spune sa se opreasca, pentru ca pietonii sa poata trece." Nu uita sa ii mentionezi copilului ideea de baza: atunci cand e rosu pentru pietoni, semaforul este verde pentru masini si invers. Este bine sa ii explici copilului aceste lucruri atunci cand va aflati la o trecere de pietoni semaforizata, pentru a intelege mai usor.

3. Pe unde este voie sa circulam? Atentioneaza-ti copilul cu privire la locurile prin care este indicat sa circulam astfel incat sa fim in siguranta in trafic. "Atunci cand mergem pe jos, nu avem voie sa mergem decat pe trotuar, fara a-l depasi, decat atunci cand suntem in fata unei treceri de pietoni. Chiar daca suntem pe trecere trebuie sa fim atenti si la masinile care vin spre noi. Daca acestea nu incetinesc viteza, ar fi bine sa nu ne avantam pe zebra fiindca exista persoane care nu respecta regulile de circulatie si viata noastra ar putea fi in pericol."

Cum il poti invata pe copil toate aceste informatii?

1. Petrece cu copilul tau timp in trafic atat ca pieton cat si in masina. Atunci cand circulati impreuna pe strada, explica-i de ce este nevoie sa te tina de mana si de ce poate fi in pericol in apropierea masinilor in miscare.

2. Ajuta-l sa observe modul in care se comporta ceilalti in trafic si ajuta–l  sa recunoasca chiar si greselile celorlalti.

3. Invata-l ca atunci cand traverseaza strada sa nu alerge, sa nu se intoarca inapoi sau sa se opreasca in mijlocul strazii.

4. Jucati jocuri de rol in casa cu ajutorul unor semafoare confectionate din hartie sau carton si masinute de jucarie.

5. Inainte de a decide daca veti traversa, cere-i copilului sa iti spuna parerea sa: este sigur sa traversati strada in acel moment? Pentru acest lucru, va fi nevoie sa priveasca el insusi in stanga si in dreapta, pentru a vedea daca vin masini. Desigur, decizia finala iti va apartine tie, dar este util sa il obisnuiesti pe copil sa gandeasca si sa ia decizii in contextul circulatiei ca pieton.

6. Aminteste-ti sa-ti lauzi copilul de fiecare data cand te-ai uitat la el si ai vazut ca priveste in toate directiile pentru a se asigura ca nu vine nicio masina si traverseaza strada.

7. Recomanda-i de asemenea, ca atunci cand nu este sigur daca poate sau nu sa treaca strada, sa astepte si alti oameni langa trecere si sa traverseze impreuna cu acestia.

Tu cand si cum ai inceput educatia rutiera a copilului tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copil singur acasa
    Cand il lasi pe copil singur acasa
    08 iunie 2022   

    De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?

  • Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
    Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
    07 februarie 2022   

    Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.

  • Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
    Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
    14 octombrie 2021   

    Pregatirea copiilor pentru potentiale situatii de urgenta este foarte importanta, dar si poate fi complicata, mai ales daca intervin la mijloc temerile parintilor.

Mai multe