characters characters

Banii de buzunar

Propus de: Echipa Intuitext   |   06 octombrie 2009    |   8496 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

„Adolescentul: Da-mi bani !
Mama: Ti-am dat la inceput de saptamana si e doar miercuri. Unde sunt banii? Doar nu i-ai cheltuit pe toti?
Adolescentul: Pai stii ca a trebuit sa dau la scoala. Hai da-mi ceva, ca ma asteapta prietenii!”

In ce masura au banii de buzunar o functie educativa si care este suma cea mai potrivita pentru un adolescent?
 
Oricare ar fi resursele tale financiare, este bine sa le gestionezi intr-o maniera rationala, avand in vedere necesitatile specifice varstei copilului tau. Perioada adolescentei poate fi mai dificila. Acum probabil ca fiul sau fiica ta merg la cumparaturi si folosesc banii in timpul liber petrecut cu prietenii de varsta lor, cu care impartasesc aceleasi preferinte.

Si totusi, cati bani de buzunar ar fi bine sa-i dai? In primul rand, este necesar ca fiecare dintre voi sa cunoasca foarte bine pe ce anume isi cheltuieste banii adolescentul. Daca suma de bani ceruta este mai mare decat necesitatile reale, este bine sa intervii. Uneori, prea multi bani de care nu are intr-adevar nevoie pot favoriza instalarea unor vicii precum fumatul, alcoolul sau jocurile de noroc.

Relatia adolescentului cu banii poate deveni cu usurinta problematica. Cei care sunt invatati cu bani de buzunar in exces vor dori din ce in ce mai multi. Unii adolescenti vor folosi banii pentru a forma relatii de prietenie cu altii de aceeasi varsta. Necunoscand o alta cale prin care sa-si faca prieteni, tanarul poate recurge la urmatoarele tipuri de comportamente: va face cinste intr-un bar noilor prieteni, va imprumuta bani colegilor sau va cheltui mult in localurile frecventate pentru a arata ca are suficiente resurse financiare. Deprinderea de a avea bani poate duce de multe ori la comportamente neacceptate de societate,  precum furtul sau inselaciunea.

Cum ii responsabilizam din punct de vedere financiar pe adolescenti?
  • Stabileste o suma lunara pe care i-o dai, lasandu-l pe el sa decida felul in care ii cheltuieste. Astfel, va invata sa gestioneze sumele de bani si sa isi organizeze cheltuielile.
  •  Cere-i sa-ti spuna de cati bani are nevoie. Nu te oferi sa-i propui tu o anumita suma.
  • Chiar daca nu-l intrebi de fiecare data pentru ce are nevoie de bani, verifica-l din cand in cand. Este de preferat sa previi instalarea unui viciu precum fumatul, alcoolul sau chiar jocurile de noroc.
  • Evita sa-i cumperi intotdeauna ce isi doreste. In acest fel va invata ca trebuie sa faca fata tentatiilor, sa depuna eforturi si sa stranga bani personal pentru a-si permite sa-si cumpere ceva.
  • Cand imprumuti bani copilului tau,  creeaza un contract cu el  in care sa specifici suma de bani necesara, in ce scop va fi utilizata, in cat timp va trebui sa-si plateasca datoria sau ce sarcini va avea de indeplinit pentru a i se scadea din suma datorata. Astfel va invata sa respecte termenele si sa fie mai responsabil privind banii.
  • Incurajeaza-ti copilul sa-si gaseasca un job part-time care sa-l ajute sa castige banii necesari cheltuielilor sale, dar care sa ii dezvolte si simtul responsabilitatii. Se va obisnui cu respectarea unui orar de munca, isi va ocupa timpul cu ceva util, isi va consolida increderea in fortele proprii si va invata sa valorizeze banii.
 
Tu cati bani de buzunar ii dai copilului tau? Cum se descurca el in gestionarea banilor?
 
 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • micsa speranta
    micsa speranta    12.01.2010 - 08:54
    super articolul! am 2 copii fata e la scoala dar nu am invatato cu bani doar daca cere la scoala ii dau si rar ii dau pt alt ceva decat de pachet care+l ia de acasa si nu am dulce facut si vrea.baiatu intra din toamna la scoala l+am inscris la liceul sportiv emil racovita.sper sa faca fata mie teama.
  • Onofrei Maria
    Onofrei Maria    07.10.2009 - 12:21
    Foarte bun articolul.
    Multumim pentru recomandari!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe