characters characters

Codul bunelor maniere la restaurant

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2013    |   19989 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

codul bunelor maniere la restaurant
Cum iti ajuti copilul sa faca o buna impresie cand merge pentru prima oara la restaurant? Este indicat sa il inveti din timp ce prevede codul manierelor elegante pentru luatul mesei la restaurant. Iata aspectele de catre adolescentul tau va trebui sa tina cont. Iti recomandam de asemenea articolul Bunele maniere la masa.

 

Bunele maniere la restaurant – 10 reguli pentru copilul tau

 

1.Atentie la tinuta! Daca este invitat de altcineva, e bine ca adolescentul tau sa afle cum se numeste localul sau despre toaleta pe care ar trebui sa o adopte. E mai bine sa intrebe decat sa se simta neplacut fiindca nu se „incadreaza in peisaj”.

2.Obiectele personale nu se pun pe masa: poseta, ochelarii de soare, cheile de la masina sau telefonul nu se asaza pe masa, acolo unde sunt intinse farfuriile cu mancare. Obiectele se pun in poseta si pe scaunul neocupat de alaturi. Haina se asaza pe spatarul scaunului doar in cazul in care restaurantul nu are un spatiu special amenajat in care sa se poata prelua haina.

3.Discutiile la masa trebuie sa fie destinse. Poate sa abordeze aproape orice subiect, insa este bine sa stie ca bunele maniere impun evitarea politicii si religiei. Aceste doua subiecte pot sa devina foarte usor punctul de pornire al unor dispute si certuri, ceea ce nu este de dorit la masa, in special daca este luata in public.

4.La restaurant se mananca cu moderatie. Este indicat ca tanarul sa evite sa manance mult si repede, efectul e dizgratios. De asemenea, nu este indicat sa inceapa sa manance inaintea partenerei sau partenerului.

5.Tacamurile sunt destul de numeroase la restaurant si s-ar putea sa nu stie exact cum sa le foloseasca pe fiecare dintre ele. Ideal ar fi sa cautati impreuna pe internet ori sa cititi anumite carti ale bunelor maniere la masa pentru a va informa. Daca este luat prin surprindere si a uitat de aceste detalii, s-ar putea sa-i fie util sa astepte ca cel din fata lui sa ia initiativa cu tacamurile si sa manance. De asemenea, dupa ce au fost folosite, tacamurile nu mai trebuie sa atinga fata de masa, ele vor fi sprijinite de farfurie.

6.Servetul se asaza pe genunchi si nu se scutura deasupra mesei atunci cand vrea sa si-l aranjeze. Il poate lua de pe masa ori din pahar si scutura usor pe partea laterala a mesei, dupa care acesta va fi asezat pe genunchi.

7.Gesticulatia excesiva e contraindicata. O alta regula importanta este sa nu gesticuleze la masa, cu tacamurile in mana, in special sa nu utilizeze cutitul pe post de bagheta sau indicator. Facand gesturi ample sau miscari bruste, risca sa loveasca o persoana care trece pe langa masa lor sau sa rastoarne din greseala paharul de pe masa. Recomanda-i de asemenea sa evite sa isi asalteze partenerul cu prea multe intrebari tocmai pentru ca se afla la masa si scopul principal este sa manance si de-abia apoi sa socializeze.

8.Atentie la ruj!
Domnisoarele obisnuiesc sa foloseasca destul de mult ruj, riscand sa lase urme vizibile pe tacamuri sau pahar. De aceea, indicat este ca, inainte sa bea din pahar ori sa ia masa, sa utilizeze un servet cu care sa isi tamponeze buzele in asa fel incat sa estompeze rujul.  

9.In timpul mesei nu se fumeaza. Daca se afla intr-o zona a restaurantului in care se si fumeaza, este indicat sa nu isi aprinda tigara in timp ce partenerul inca mananca. Chiar si atunci cand fumeaza ambele persoane, fumul de tigara se indeparteaza cat se poate de mult pentru a nu ajunge spre partener.

10.Daca ii suna telefonul in timpul mesei si este nevoie sa raspunda, este indicat sa nu vorbeasca la masa, in prezenta partenerei sau partenerului, ci sa isi ceara scuze, sa se ridice de la masa si sa vorbeasca in alta parte. Este preferabil totusi ca in timpul mesei, sa tina telefonul pe silentios.
 
 
Vrei sa afli mai multe? Citeste toate articolele despre codul bunelor maniere si modurile in care il poti invata pe copilul tau sa aplice regulile de comportament in societate.


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    netty    29.04.2012 - 18:47
    Am incercat cu fetita mea si functioneaza
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    28.06.2011 - 12:58
    Copilul va fi dirijat de cateva reguli de bune maniere; cat mai aproape de masa, sedeti pe tot scaunul si nu scoateti sub nici o forma picioarele de sub masa, este inestetic.Coatele nu se srijina pe masa, tinuta va fi corespunzatoare pretentiilor restaurantului, nu cereti mancare comesenilor chiar daca ai ravnit la o specialitate culinara aleasa de catre unul din ei.Copilul imita parintii si nu-i vor face de ras daca ii vor pregati
  • Utilizator Anonim
    Goran Lenuta    24.12.2010 - 21:50
    Foarte educative si interesante articolele.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe