characters characters

Adolescentul meu intarzie mereu

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2010    |   4310 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Ai intarziat la un eveniment pentru ca ai fost nevoit sa-ti astepti copilul pana cand a terminat cu imbracatul si intreaga toaleta. Si din pacate nu e singura data cand se intampla acest lucru. A intarzia pare a fi un obicei adoptat in special de catre femei, insa el poate fi intalnit la fel de des si in cazul barbatilor, mai ales in perioada adolescentei. A fi punctual este o caracteristica de personalitate care se educa in timp. Adolescentilor in special le poate fi greu sa se organizeze pentru ca au multe preocupari sociale, dar si mai multe responsabilitati carora trebuie sa le faca fata.


Daca liceanul tau intarzie atat la scoala, cat si cu ocazia altor evenimente poate ar fi bine sa tii cont de cateva sugestii pe care ti le oferim:
1. S-ar putea ca intarziatul sa nu fie neaparat rezultatul unei proaste obisnuinte. Maturizarea la nivel cerebral dureaza destul de mult, astfel ca, intre timp, copiii stau destul de prost cu organizarea propriei lor vieti, actiuni, comportamente si ganduri. Priveste in jurul tau si vei vedea ca celor mai multi copii sub 18 ani nu li se pare o mare problema daca intarzie si unii din ei depun eforturi destul de vizibile pentru a fi gata la timp, insa tot nu reusesc. Ai rabdare pentru ca, in timp, lucrurile se vor aseza de la sine.

 

2. Ajuta-l sa fie mai organizat. Poti incepe cu lucruri dintr-un singur domeniu de activitate, dupa care sa extinzi aria si spre altele. Spre exemplu, ajuta-l sa-si stabileasca agenda pentru ziua urmatoare. Care sunt principalele sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca in ziua urmatoare copilul tau? Enumera-le de fata cu el, sugereaza-i sa le noteze pe o hartie dupa ce i-ai si explicat cum anume sa le faca si te-ai asigurat ca a inteles. Dimineata, daca va avea langa pat lista cu sarcinile de facut, ii va fi mai usor sa-si organizeze timpul tinand cont de activitatile principale pe care i le-ai trasat. Poti trece apoi la organizarea materialului de invatat sau a hainelor in dulap si a accesoriilor. Astfel, copilul va invata sa economiseasca timp fiindca va sti unde se afla fiecare obiect, ceea ce inseamna o foarte buna organizare a lucrurilor, dar si a timpului. Citeste mai multe despre cum il inveti sa isi gestioneze timpul in Ghidul Timpului.


3. Explica-i care sunt consecintele din punctul de vedere al altor persoane, in cazul in care copilul tau isi face un obicei din a intarzia. Punctualitatea se traduce in respect fata de cel care te asteapta, de interes pentru ceea ce ai putea afla, ordine si disciplina, dorinta de cunoastere si autodezvoltare. A lasa pe cineva sa te astepte poate fi iertat o data, de doua ori, insa cand aceasta isi va da seama ca e vorba despre obisnuinta, isi va forma o impresie proasta despre cel care intarzie. A-l invata despre punctualitate ii poate fi de mare ajutor atunci cand va merge la un interviu pentru un job, dar si ulterior, in viata de zi cu zi. Vorbeste-i despre oportunitatile celui care ajunge primul “la locul faptei” si evidentiaza proverbul “cine se trezeste de dimineata, departe ajunge”.


4. Fii un exemplu atunci cand esti nevoit sa ajungi intr-un anumit loc. Organizeaza-ti toate activitatile si sarcinile in asa fel incat sa te incadrezi in cele cateva ore pe care le ai la dispozitie, inainte de a pleca. Lasa-ti o ora pentru a te aranja si imbraca, daca e nevoie sa acorzi o mare atentie asupra acestui aspect si porneste intotdeauna cu cel putin 5 minute inainte decat timpul pe care l-ai estimat deja ca-ti ajunge pentru a fi la timp, la locul intalnirii. Sugereaza-i si copilului tau sa faca acelasi lucru. Isi poate pune o alarma cu 10 minute inainte de a fi timpul sa se pregateasca pentru plecare, 10 minute care sa-i ajunga pentru a inchide programele de pe calculator, a inchide televizorul, a stinge aragazul etc. Toate aceste metode il vor ajuta sa-si organizeze intr-un mod eficient timpul si sa evite comportamentul de intarziere.


5. Sanctioneaza intarzierile.
Daca a intarzia devine deja un obicei, aplica sanctionari care stii ca il afecteaza destul de mult. I-ai explicat de nenumarate ori ca nu e frumos sa intarzie, i-ai vorbit despre consecinte, despre impresii si trasaturi de personalitate, i-ai oferit si cateva tehnici prin care sa evite acest comportament, iar copilul tau continua sa intarzie? Atunci aplica sanctiunile constant si consecvent. Mai are 10 minute pentru a pleca din casa si inca nu s-a pieptanat si aranjat? Se va grabi pana cand cele 10 minute expira, iar daca nu reuseste sa finalizeze tot ce avea de facut, va iesi din casa asa cum arata. In papuci de casa? Da. Cu bluza murdara de la micul dejun pentru ca tocmai s-a patat? Da. E posibil sa refuze si sa te implore sa-i mai acorzi cateva minute. Regula e clara. Dupa ce au expirat minutele, fie iesi asa cum esti, fie ramai acasa si nu mai mergi nicaieri. Astfel poti sa-i refuzi iesirea in oras, cu intreaga familie la restaurant, intalnirea cu prietenii, o piesa de teatru sau un film la cinema. Sunt masuri dure care sigur nu ii vor face placere, insa iti asigura rezultate. O singura experienta de genul acesta va fi suficienta pentru ca data viitoare sa-ti vezi adolescentul pregatit si asteptand dupa tine ca sa iesiti pe usa, pentru a nu intarzia si a ajunge la timp.

 

Recomandarile tale
Tu cum ai procedat pentru a-l obisnui pe adolescentul tau sa fie punctual?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe