characters characters

La ce varsta poti lasa copilul singur acasa?

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iulie 2012    |   5960 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

La ce varsta poti lasa copilul singur acasaIti amintesti seria de filme „Singur acasa”? Oricat de amuzante ti s-au parut situatiile prin care a trecut protagonistul filmului, stim cu totii ca un parinte are o multime de temeri legate de momentul in care il va lasa pe copil singur acasa pentru prima data. Si, ca sa fim cinstiti, si pentru a doua, a treia sau a patra oara. Pentru ca, daca esti parinte, te ingrijorezi, oricat ai incerca sa nu faci asta. Incercam sa te ajutam in randurile care urmeaza sa treci mai usor peste acest moment.
 

Cum recunosti copilul pregatit sa ramana singur acasa:

- stie sa reactioneze in situatii de urgenta (incendiu, inundatie, cutremur etc.)
- nu se plictiseste cand ramane singur
- respecta regulile stabilite de parinti in casa
- isi organizeaza activitatile singur
- poate folosi in siguranta obiectele electrocasnice
- nu este anxios (nu se sperie usor)
- isi exprima dorinta de a ramane singur acasa

Cum il pregatesti pe copil sa ramana singur acasa?

Oricare ar fi varsta copilului tau, daca devine nelinistit atunci cand vine vorba de a ramane singur acasa, este bine sa nu il fortezi sa faca acest lucru si sa il pregatesti treptat:

  • Discuta cu copilul despre ce ar face intr-o anumita situatie daca ar fi singur acasa: „Ce ai face daca s-ar intrerupe curentul?”, „Pe cine ai suna pentru a cere ajutorul?”, „Ce ai face daca ar suna cineva la usa?”, „Ce ai spune daca ar suna telefonul?” sunt doar cateva intrebari pe care le poti aduce in discutie.

  • Observa reactiile emotionale ale copilului atunci cand raspunde la aceste intrebari. Daca devine nelinistit sau speriat, asigura-l ca nu va trebui sa faca acest lucru decat atunci cand va fi pregatit.

  • Pregateste-l pe copil in mod calm. Daca esti agitat cand ii vorbesti despre asta, daca repeti de prea multe ori masurile de precautie pe care trebuie sa le ia copilul sau daca il sperii pentru a te asigura ca a inteles („Nu deschide niciodata usa necunoscutilor, pentru ca vin hotii peste tine!”) sau daca il ameninti cu pedepse in caz ca nu te asculta, este posibil sa il sperii mai mult decat sa il ajuti. Prezinta-i situatia ca una normala, prin care trec toti copiii si ca pe o ocazie de a deveni mai responsabil si mai independent.

  • Exersati treptat. Il poti pregati pe copil lasandu-l singur acasa pentru o perioada scurta (30 minute, de exemplu), in care te duci la cumparaturi la magazinul din apropiere sau in vizita la o vecina. Treptat, poti creste acest interval (o ora, o ora jumatate, doua ore etc.), precizandu-i de fiecare data copilului ce are voie sa faca si ce nu, la cine poate apela in caz de nevoie etc.

  • Suna-l pe copil pentru a te asigura ca totul este in regula. Asigura-te ca ai cum sa iei legatura cu copilul atunci cand nu esti acasa si, in functie de perioada in care lipsesti, suna-l o data sau de mai multe ori pentru a verifica daca este totul in ordine.

Ce trebuie sa stie copilul care ramane singur acasa:
- unde este parintele si cum poate lua legatura cu el
- ce NU are voie sa foloseasca
- la cine poate apela in caz de urgenta (preferabil un vecin de incredere)
- cum sa apeleze pentru a chema ambulanta, politia sau pompierii (112)
- unde se gaseste trusa de prim ajutor si cum o poate folosi
- cum sa raspunda daca suna telefonul sau bate cineva la usa
- cum sa reactioneze daca suna la usa o persoana necunoscuta

Asadar, cu rabdare si calm, tu si copilul tau puteti parcurge impreuna inca un pas din drumul spre independenta lui, tu invatand sa ai incredere in el, iar el invatand ca poate sa aiba grija de el si singur.

Citeste si despre alte probleme specifice preadolescentei in cartea publicata de Editura Polirom in cadrul colectiei „Psihologia copilului & Parenting”,  „Trucuri psihologice pentru parinti (9-12 ani)” de Suzanne Vallieres.

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionikal12
    Ionikal12    28.03.2013 - 13:58
    Multumim pentru articol! Sunt de parere ca atat parintii cat si copii trebuie pregatiti in acest sens.
  • Utilizator Anonim
    Aurora    09.11.2012 - 11:00
    Eu l-am lasat singur acasa de la 4 ani, inainte l-am pregatit,i-am explicat ca merg la scoala si va ajunge tata.Nu am avut probleme de nici un fel.Acum e mare ...student
  • Oprea Lucica
    Oprea Lucica    15.10.2012 - 06:18
    Baiatul a ramas singur acasa prin clasa a -III-a , nu vaeam cu cine sa-l las , venea cu o prietena de-a mea de la scoala ( prietena isi lua fetita de la aceiasi scoala , si-l lua si pe el ) , i-l lasa in fata blocului si pe urma mai statea cam 4 ore singur pana veneam noi de la servici. A fost un copil cuminte ....fetita e mai neastamparata si nu stiu cand voi avea curajul sa o las singura .
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    30.07.2012 - 04:08
    Singur acasa... din fericire, nazdravaniile din filmul cu acelasi nume,nu s-au concretizat si in cazul fiului nostru... Prima data, l-am lasat singur in casa prin clasa a doua. Am mers pana la farmacia din imediata apropiere. Cheia era scoasa din usa, pentru a putea intra in casa in orice conditii, telefonul era langa el... Avusesem mai multe discutii pe aceasta tema: ce faci in timpul unui cutremur, incendiu... M-am intors in zece minute si... nu i-a venit sa creada! ”Mami, de ce ai venit atat de repede???...”. Bineinteles ca am fost bucuroasa... Recunosc insa ca eu, prin clasa a sasea, nu eram foarte fericita cand ramaneam singura acasa...
  • Utilizator Anonim
    Raluca Vasiliu    27.07.2012 - 15:52
    In plus, este important sa te pregatesti si tu ca parinte, altfel risti sa ii transmiti si tu o stare de tensiune, care sa il faca sa fie si el stresat

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe