characters characters

Ce lucruri noi mai pot invata copiii intr-o vacanta? Episodul: la Disneyland

Propus de: Mihaela Zaharia   |   17 iulie 2012    |   3392 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Ati putea avea senzatia ca perioada de vacanta nu este una in care copilul poate invata la fel de multe. Lucrurile nu stau deloc asa! In functie de cum fructifici perioada de vacanta, ea poate fi o oaza de noi lectii pentru copii.

In cazul nostru anul acesta a fost marcat de termenul „prima data” in ceea ce priveste vacanta in familie: am mers pentru prima data cu copiii cu avionul, a fost prima data pentru ei in Paris si a fost prima data pentru noi toti la Disneyland. Pe langa obiectivele clare ale calatoriei, copiii s-au ales cu tot felul de lectii si informatii noi pe tot parcursul excursiei.

La aeroport
Lectia cu numarul 1 a inceput la aeroport - imbarcarea: datul bagajelor la cala, scanarea bagajelor de mana, scoaterea obiectelor interzise, trecerea prin poarta-filtru. Toate acestea au determinat o serie de intrebari ce incepeau cu „De ce ...?”. Am trecut cu bine de ele si ne-am continuat calatoria.

In avion
În avion, alte noutati: centura, semnele luminoase, masa plianta, mancarea, toaleta, etc. Fetita mea a fost, din pacate, afectata si de o lectie nu prea placuta: diferenta de presiune – la aterizare s-a plans intruna ca o dor urechile. Acest lucru, din fericire, nu s-a repetat la intoarcere.

In parcul de distractii
Dupa ce am ajuns, in parcul de distractii au fost nevoiti sa invete, in cele 4 zile petrecute acolo, sa... aiba mai multa rabdare. Asta pentru ca se putea sta si cate 60 de minute la coada. Fireste, scopul era unul foarte motivant pentru ei, dar nu au stat nemiscati precum restul adultilor. Cum prindeau o zona libera intre culoare, cum se duceau acolo sa se joace. Asa am aflat eu insami ca ai mei copii stiu sa se orienteze in spatiu – reuseau mereu cu usurinta sa repereze unde eram. In urma unui mic incident pe care l-am avut (rezolvat prin utilizarea in mod creativ a unei sticle in care se aflase initial apa), copiii au invatat si ca inainte sa te asezi la o coada mare trebuie sa te duci la baie. Copiii s-au invatat rapid cu senzatiile provocate de atractiile din parc. Desi toate erau noi pentru ei, chiar daca era vorba de a cadea in gol sau de a merge oblic cu viteza foarte mare pe intuneric sau de a fi stropiti cu apa pe neasteptate, nimic nu i-a speriat.

Ce lucruri noi mai pot invata copiii intr-o vacanta? Episodul: la DisneylandIn oras
Fiindca am circulat mult prin oras, au invatat cum e cu un sistem de transport diferit de cel din tara noastra, cum sa citeasca semnele de pe geamuri si usi. Din pacate, li s-a reamintit de ce strainii nu au o parere foarte buna despre romani in general - toti cersetorii pe care i-am intalnit erau romani, iar singurii care vorbeau foarte tare (si urat) in metrou  erau fosti absolventi de scoala speciala din Romania. A fost nevoie sa revin cu o serie de explicatii.
O parte culturala interesanta a fost faptul ca au facut cunostinta cu detalii ale altor. Erau fascinati de limba lor, din care nu intelegeau nimic, de felul in care erau imbracati (mai ales de burka araboaicelor si de rochiile lungi si foarte colorate ale africancelor imbracate traditional), dar si de podoabele lor, de felul in care isi prind  parul si de modul in care erau machiate. In acelasi timp au invatat cuvinte noi, atat in engleza, cat si in franceza pe care nu o stiau deloc. Au raspuns in engleza atunci cand erau intrebati de straini cum ii cheama si cati ani au.

La cumparaturi
O lectie foarte importanta pe care au invatat-o a fost cum sa decida pe ce isi cheltuie banii pusi la dispozitie. In prima zi au colindat magazinele si s-au uitat la tot ce le face cu ochiul, apoi in camera s-au gandit ce le-ar placea cel mai mult. I-am atentionat de existenta criteriului „utilitate”, iar a doua zi au hotarat ce isi cumpara efectiv. Se pare ca s-au gandit bine fiindca nu au regretat nimic din ce si-au luat, nu au suspinat dupa altceva si s-au bucurat incontinuu de achizitiile facute.

Lectia „surpriza”
Ultima lectie insa e una pe care nu credeam ca o vor invata in aceasta excursie sau ca se vor intalni cu ea asa devreme. La intoarcere, cand am ajuns la zona de verificare in aeroport am fost anuntati, inconjurati fiind deja de soldati verzi cu mitraliere pana la glezna, ca zborul e anulat si zona este evacuata din cauza unei suspiciuni de atentat cu bomba. Se pare ca asa era protocolul in cazul oricarui bagaj ramas neidentificat – cum era cazul si acum, asa ca am mai asteptat o perioada in care difuzoarele anuntau intruna ca persoana care si-a uitat bagajul in zona terminalului 2 F sa si-l recupereze de urgenta, insa copiii au inceput deja cu intrebarile:  „Ce e inseamna atentat? Cum adica bomba? Si acum ce facem?”  Din fericire, dupa ce am fost trimisi in alta zona pentru chek-in, am revenit in zona evacuata (se pare ca bagajul fusese recuperat intre timp) si doar ne-am imbarcat la alta poarta decat cea initiala. Asa ca unele intrebari le-am amanat pentru acasa. Totusi, cand am ajuns, au stat pe capul meu sa le raspund: „Ai spus ca ne spui cand au mai fost atentate! Ai spus ca ne explici ce inseamna terorism! De ce nu avem voie cu foarfeca in avion? De ce a tiuit poarta cand am trecut eu?  De ce ai aratat spray-ul antibacterian?” Si tot asa... Ca urmare le-am povestit despre alte atentate,  despre 11 septembrie, despre cum am trait eu acea zi fiind in Romania, au vazut filmari live pe internet. Asadar, va vine sau nu sa credeti, dupa excursia la Disneyland, copiii mei stiu ceva mai multe despre... terorism!

Voi ce experiente de vacanta in strainatate aveti alaturi de cei mici? Care sunt cele mai importante lectii pe care le-au invatat?
 
Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, viitor elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro. 
 

Daca ai plecat in vacanta impreuna cu copilul tau, in tara sau in strainatate si vrei sa ne povestesti experientele pe care le-ati trait impreuna, asteptam cu mult interes relatarile tale. Spune-ne mai multe despre ce a invatat copilul tau in aceasta vacanta, ce l-a surprins sau bucurat si cum a decurs vacanta voastra in familie la adresa de email contact@suntparinte.roSmile.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    31.07.2012 - 10:34
    Teoretic, ideea de a-ti cunoaste mai intai tara si apoi alte tari are sens. Dar daca ar fi sa o punem in practica, ar insemna ca un copil sa isi petreaca primii 18 ani in tara, ca sa apuce sa o "cunoasca" si abia apoi sa plece in afara. Poate ca un copil ar trebui sa cunoasca locurile pe care le poate cunoaste si pe care isi doreste sa le cunoasca. Si pana la urma, ce inseamna ca iti cunosti tara? Cat de multe locuri trebuie sa vezi din ea ca sa decizi ca o cunosti si ca acum poti trece mai departe, dincolo de granite? Consider ca o calatorie in strainatate il ajuta pe copil sa invete despre diferentele culturale, il obisnuieste sa interactioneze cu oameni care nu vorbesc aceeasi limba ca el si ii stimuleaza imaginatia- vazand ca un oras de exemplu, poate arata si altfel decat propriul oras in care creste.
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    30.07.2012 - 16:48
    Probabil, copiii ar trebui sa isi cunoasca prima data tara. Obiective turistice si istoria lor.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    17.07.2012 - 14:57
    Unul din visele fiului meu este sa mearga la Paris, pentru a vedea Turnul Eifel, Sena si bineinteles, Disneyland. Ai reusit sa ne duci la Paris...cu gandul! Sper ca anul viitor vom putea si noi sa ajungem. Oricum, o sa tinem cont de lucrurile pe care ni le-ai prezentat si o sa evitam astfel situatiile neplacute! Asteptam cu interes ”episoadele” urmatoare!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe