characters characters

Sapte lucruri mai putin bune pe care le invata copiii la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 august 2017    |   10655 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ce invata copiii la scoala
Scoala este locul in care copiii ar trebui sa se maturizeze, sa devina responsabili, constiinciosi si sa isi puna in valoare potentialul. Asa cum stim cu totii, din pacate, nu intotdeauna sunt atinse aceste scopuri. Experienta scolara ii poate invata pe copii nu doar lucruri noi despre lumea in care traiesc si abilitati care sa ii ajute sa aiba o viata frumoasa, ci si sa le formeze obiceiuri de gandire mai putin benefice.

Iata cand si cum se intampla acest lucru si ce pot face parintii pentru a compensa aceste efecte mai putin benefice ale anilor petrecuti in scoala de catre cei mici.

Scoala ii poate invata pe copii sa se conformeze intotdeauna.

Respectarea regulilor este un lucru important pentru functionarea societatii si de cele mai multe ori, limitele si normele sunt benefice pentru fiecare dintre noi. Dar cand scoala devine locul in care regulile nu sunt explicate, ci doar impuse, copiii isi pot forma reflexul de a astepta din exterior indicatii, cerinte si idei, in majoritatea situatiilor in care se afla. Iar pentru a deveni adulti fericiti, copiii au nevoie sa isi cunoasca nevoile, preferintele, sa negocieze reguli si sa discute limitele care le sunt impuse. Nu vor face acest lucru in mod spontan la maturitate daca toata copilaria lor au fost obisnuiti doar sa se conformeze.

Invata-l pe copil sa gandeasca independent si sa faca diferenta intre situatiile in care este esential sa respecte regulile si situatiile in care regulile sunt impuse in mod arbitrar.


Scoala ii poate invata pe copii ce anume sa gandeasca, nu cum sa gandeasca.

In incercarea de a transmite copiilor cat mai multe informatii, este posibil ca gandirea critica sa nu fie neaparat incurajata la scoala. Cand acest lucru se intampla, parintii pot compensa acest deficit prin discutii si intrebari care sa ii provoace pe copii sa gaseasca argumente si contraargumente sau prin jocuri de gandire critica.

Scoala ii poate invata pe copii sa fie mai putin creativi.

Deseori, scoala suprima imaginatia copiilor. Orele de educatie artistica sunt deseori mult mai putine decat cele dedicate altor materii, iar copiilor li se lasa putina libertate pentru a-si da frau imaginatiei si creativitatii. Poti compensa acest efect lasandu-l pe copil sa isi exploreze talentele si interesele in cursuri extrascolare si cerandu-i parerea si ideile atunci cand trebuie sa luati o decizie sau sa rezolvati o problema.

Scoala ii poate invata pe elevi sa le fie frica de esec.

Greselile ne ajuta sa devenim mai intelepti, insa scoala ii invata pe elevi sa le evite cu orice pret. Greselile sunt sanctionate deseori nu doar atunci cand copiii sunt evaluati, dar si in timpul predarii lectiilor. Vorbeste-i copilului tau despre faptul ca greselile sunt de fapt ocazii de invatare si incearca sa pui mai putin accent pe notele copilului si mai mult accent pe ceea ce stie si ce a invatat.


Scoala ii poate invata pe elevi ca joaca este ceva gresit.

Joaca inseamna pentru copii bucurie, energie si creativitate. Scoala si invatarea tind sa fie considerate mai importante decat joaca, pe masura ce copilul creste. Insa si joaca il invata pe copil lucruri si abilitati importante, care ii vor dezvolta inteligenta sociala si emotionala. In plus, joaca ii face pe copii fericiti, lucru care le creste entuziasmul si nivelul de energie, pe care le pot folosi apoi in invatare.

Scoala ii poate invata pe copii sa asocieze banii cu succesul.

Acest lucru se intampla atunci cand la scoala copiilor li se spune ca principalul scop al educatiei lor este sa poata obtine o slujba bine platita si respectata atunci cand vor fi adulti. Invata-l pe copilul tau ca primind o educatie isi poate descoperi talentele si interesele si isi poate forma abilitati care sa il ajute sa si le puna in valoare. Fa diferenta intre o viata fericita si succesul financiar si vorbeste-i copilului tau despre importanta gasirii unei activitati care sa aiba semnificatie pentru el si sa il ajute in acelasi timp sa isi castige existenta.

Scoala ii poate invata pe copii sa sacrifice ziua de azi pentru binele de maine.

Desigur ca de multe ori este important pentru copil sa aleaga comportamentul mai bun pentru el pe termen lung. Insa atunci cand il incurajam pe copil sa actioneze tot timpul cu gandul la o recompensa viitoare, ii rapim bucuria de a trai in prezent. Ajuta-l sa alterneze activitatile care ii vor aduce un beneficiu in viitor cu activitati care ii aduc bucurie in prezent. Joaca,  relaxarea si invatarea lucrurilor care il intereseaza cu adevarat ar trebui sa fie la fel de importante ca temele pentru acasa si pregatirea lectiilor.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Opt prejudecati populare despre scoala si invatare


Esecul la scoala nu inseamna si esecul in viata

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe