characters characters

Cand nu esti de acord cu prietenii lui

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 august 2010    |   4257 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ti-au placut dintotdeauna prietenii copilului tau? Este posibil ca nu toti prietenii lui sa fie dintre "cei mai buni". Unii au un comportament social care lasa de dorit, altii nu cunosc valorile morale si nu au respect nici macar pentru tine. Pornind de la ideea ca de la anturajul sau copilul invata o multime de comportamente, ce faci pentru a evita ca adolescentul tau sa preia modele negative?

 

E de preferat ca implicarea ta sa apara mai ales atunci cand apar probleme si comportamente nedorite, iar adolescentul tau sa fie cel ce ia decizia. Astfel de situatii sunt cele care ii ofera stabilitate, o mai mare incredere in el, il ajuta sa invete sa ia decizii, sa cantareasca beneficiile si costurile unor astfel de prieteni etc.



Inainte de a lua decizia ca nu iti plac prietenii copilului tau si ca este nevoie ca el sa renunte la ei, incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:


1. Care sunt actiunile sau comportamentele copilului tau care te fac sa crezi ca anturajul in care se afla nu este cel mai potrivit?
2. Care sunt motivele pentru care adolescentul tau si-a ales acest grup de prieteni?
3. Ce primeste din partea anturajului? Poate fi vorba de respect, comunicare, posibilitatea de a fi liderul grupului etc. Importante sunt si momentele petrecute impreuna cu ceilalti. Unde merg? Ce fac? Cu cine interactioneaza? Care sunt activitatile lor de timp liber?


Daca ai aflat raspunsul la intrebarile de mai sus, iti va fi mult mai usor sa stii cum sa-l abordezi pe copilul tau. Nu uita ca prietenilor li se acorda o mare importanta tocmai pentru ca in compania lor, copilul se simte bine si face ceea ce ii place; sunt oameni care impartasesc acceleasi idei ca si el, aceleasi pasiuni, iar interesele lor sunt similare. Alteori poate fi vorba doar de o gasca in care sa-ti petreci timpul liber, o modalitate de a cunoaste oameni noi. In aceste cazuri va fi mult mai usor sa-l indepartezi de amicii lui pentru ca relatia cu ei nu este extrem de puternica.

Si acum iata cativa pasi pentru a-i comunica intr-un mod cat se poate de calm parerea ta despre grupul cu care iese:
1. Pastreaza o atitudine calma, orice s-ar intampla.


2. Incepe discutia anuntandu-ti copilul ca vrei sa porti o conversatie foarte serioasa.


3. Pastreaza contactul vizual si asezati-va la o masa, fata in fata.
E momentul sa vorbiti. Nu arunca vorbele in timp ce el mananca, vrea sa iasa din casa ori va aflati in trecere spre alta camera.


4. Spune-i cat de greu iti este sa deschizi subiectul si cat de mult ti-a luat sa te gandesti daca ar fi momentul sa faci asta.


5. Comunica-i sentimentele tale cand prezinti dezavantajele
pe care tu consideri ca le are copilul tau daca iese cu acesti prieteni.


6. Foloseste un mesaj la persoana intai. Acesta cuprinde emotia ta, comportamentul copilului si durata/momentul temporal.
Spre exemplu:
"Atunci cand stai foarte mult timp afara (durata/momentul) si nu m-ai anuntat (comportamentul) ca intentionezi asta, ma ingrijorez (emotia) ca s-ar putea sa ti se fi intamplat ceva."


7. Puteti concepe discutia in doua modalitati. Prima ar fi ca, pe rand, fiecare din voi sa vorbeasca despre ce crede celalalt. Tu ca parinte iti prezinti argumentele pro si contra, dupa care urmeaza randul copilului tau. Ce-a de-a doua modalitate este ca la fiecare argument al tau, sa-i dai voie copilului sa-si spuna parerea. Nu se poate spune ca una ar fi mai buna decat cealalta. Ramane la alegerea ta.


8. Tine cont de particularitatile de varsta ale copilului tau. Nu uita ca adolescentii inca privesc spre beneficiile pe termen scurt, nu spre cele indepartate. De aceea apar si comportamentele de risc. O explicatie de genul: “Nu mai fuma pentru ca vei face cancer la plamani” este foarte indepartata. “Cand? Cum? Peste cati ani? O sa fac neaparat? Nu toti au facut.” O explicatia potrivita ar fi: “Daca vei mai fuma, hainele iti vor mirosi urat a tutun, dintii incep sa se ingalbeneasca, banii din buzunar se imputineaza” etc. La fel si cu grupul de prieteni. Incearca sa-i expui argumentele si consecintele negative de care ar putea “beneficia” acum, azi, maine, peste o saptamana.


9. Fii atent la reactiile fiziologice ale adolescentului atunci cand vorbesti despre tema prietenilor. Daca-l vezi ca se infurie foarte tare (inroseste, venele i se umfla, isi freaca mainile in mod repetat, da din picior, ridica sprancenele etc.), incearca sa gasesti o cale mai “domoala” si sa detensionezi situatia.


10. Nu in ultimul rand, lasa-l si pe el sa-si spuna parerea
pentru ca la finalul discutiei sa ajungeti la o concluzie si sa aveti deja conturati cativa pasi de actiune.

Ce nu se face:

  • Evita sa-i dai ca exemplu experientele tale de mic copil. Stii bine ca asta nu-i place.
  • Nu-l forta sa faca ceea ce nu vrea. Intr-un final stii si tu ca va ajunge la concluzia ta.
  • Nu te enerva.
  • Gandeste bine argumentele pe care le ai. Trebuie sa se bazeze pe ceva real si sa ai si dovezi pentru asta.
  • Nu ii cere sa termine dupa aceasta discutie cu prietenii lui. O relatie, de orice tip ar fi ea, nu poate fi terminata dintr-o data. Lasa-i timp sa se gandeasca la discutia avuta si in timp scurt va lua masurile potrivite, singur.


Recomandarile tale:

Care au fost masurile luate de tine atunci cand pur si simplu nu i-ai agreat pe amicii copilului tau? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Iulyan    01.09.2010 - 18:18
    Eu sunt copil.Nu neaparat tot ce vezi a prietenii tai trebuie sa te influenteze.Eu am unii prieteni mai golani dar eu nu ma iau dupa ei cand fac vreo traznaie.Cand vad ca lucrurile "o iau razna" ma indepartez si plec spre casa.Spunetile copiilor vostri sa faca lafel si nu vor avea probleme:D

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

  • Gestionarea conflictelor
    Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele
    01 octombrie 2021   

    Conflictele sunt o parte normala din viata, iar modul in care cei mici invata sa le gestioneze le va fi util pe tot parcursul vietii.

Mai multe