characters characters

Cand copilul nu asculta

De ce sa nu il intrebi pe copil „De ce?”

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 noiembrie 2017    |   5650 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cand copilul nu asculta
„De ce nu ai dus gunoiul?”, „De ce nu ai terminat proiectul la timp?”, „De ce....”. Cum te simti cand un alt adult (partenerul de cuplu sau un coleg de munca, de exemplu) te intreaba de ce ai facut sau nu ai facut ceva? Cel mai probabil este ca de multe ori, nu te simti prea confortabil.

Cand copilul tau e trist sau furios, cand nu te asculta sau cand are un comportament mai putin potrivit, prima ta reactie, naturala de altfel, este de a-l intreba „De ce?”. Insa de foarte multe ori, aceasta intrebare pare a avea efectul invers decat cel dorit: copilul plange sau se infurie si mai rau, ofera un raspuns sfidator: „Pentru ca asa vreau!”, devine defensiv sau da vina pe altcineva pentru propriul comportament. Aceste reactii fac mult mai dificila comunicarea dintre voi doi si aproape imposibila invatarea: copilul tau nu va mai fi dispus sa te asculte sau sa iti urmeze sfatul daca a devenit defensiv sau  sfidator.

Citeste si:


Parinti cicalitori, copii neascultatori


Copiii care nu asculta de parinti

Adele Faber si Elaine Mazlish, autoarele cunoscutei carti de parenting „Cum sa vorbesti copilului ca sa te asculte”, atrag insa atentia asupra precautiei pe care este bine sa o adoptam fata de aceasta intrebare. „De ce?” este de multe ori interpretata ca o intrebare acuzatoare si, chiar daca cei mici nu o interpreteaza astfel, de multe ori, in momentele de maxima incarcare emotionala, nu vor gasi un raspuns. Aceasta intrebare poate fi interpretata ca o acuzare deoarece implica asteptarea noastra ca persoana careia i-o adresam sa se fi comportat altfel decat a facut-o. Acest lucru este cu atat mai valabil cu cat tonul folosit este unul de repros, furios, exasperat sau epuizat.

Specialistii sustin ca aceasta intrebare nu face decat sa ne centreze pe problema existenta, explicand ce s-a intamplat, ce atitudine am avut, dar nu si pe gasirea de solutii. „De ce?” blocheaza invatarea si e orientata spre trecut.

Iata alternative pe care le poti folosi la intrebarea „De ce?”

Cu ce poate fi inlocuita intrebarea „De ce?”

Este usor sa folosesti mai putin intrebarea „De ce?” daca te orientezi catre reconstituirea evenimentelor (incerci sa afli evenimentele care au dus la starea emotionala actuala a copilului tau) si daca ii accepti emotiile si esti empatic.

Unii recomanda folosirea intrebarii „Cum asa?”. Este mai comoda ca intrebare, putin ambigua, insa apeleaza la interiorul persoanei, fara a o face intr-un mod amenintator.

Alte variante care il pot incuraja pe copil sa comunice:

„Ce s-a intamplat la inceput?”

„Mai apoi ce s-a intamplat?”

„Cand anume ai simtit ca iti scapa lucrurile de sub control?”

„Ce anume te a facut sa ajungi la aceasta concluzie?”

„Cum s-a intamplat?”


Cum putem folosi intrebarea De ce?”astfel incat sa ne fie de ajutor? Adresand-o noua insine, mai ales cand vine vorba de reactiile la comportamentul copiilor nostri. De ce simt nevoia sa resping emotiile copilului meu? De ce ma enervez de fiecare data cand copilul meu nu e atent la ce ii spun? Intrebari de acest fel ne pot ajuta sa descoperim care sunt nevoile care stau la baza reactiilor care formeaza ceea ce unii autori numesc parenting inconstient si ne pot ajuta sa trecem de la reactie la raspuns in relatia cu copiii nostri.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe