characters characters

Calitatile si defectele: cum il ajuti pe copil sa se dezvolte armonios

De ce este bine sa te concentrezi asupra calitatilor copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 mai 2017    |   11519 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

calitati si defecte
Este mai usor pentru majoritatea dintre noi sa vedem greselile, defectele si aspectele care pot fi imbunatatite la cei din jur, dar si la noi insine. Cand vine vorba de copiii nostri, suntem cu atat mai motivati sa ii ajutam sa creasca armonios si sa isi „corecteze” defectele. De la lipsa de rabdare, impulsivitate, lipsa autocontrolului sau a disciplinei, pana la sensibilitatea emotionala sau incapatanare, parintii pot enumera cu siguranta aspectele personalitatii copilului pe care si-ar dori ca acesta sa le schimbe.

Si cand vine vorba de noi insine, cel mai usor ne vin in minte aspectele pe care am vrea sa le imbunatatim si la care ne gandim de obicei la inceputul fiecarui an: sa facem mai multa miscare, sa avem mai multa rabdare cu cei mici si mai multa incredere in noi insine.

In acest fel, este usor sa pierdem din vedere punctele forte, atat ale noastre, cat si ale copiilor nostri. Studii recente arata insa ca trasaturile pozitive, daca sunt exersate constant, sunt o sursa importanta de fericire si implinire.

Pentru copiii care nu sunt interesati de performanta academica sau pentru cei ce sufera de anxietate, accentul pus de parinti pe punctele slae ale copiilor poate deveni o problema serioasa care ii poate afecta atat din punct de vedere cognitiv, cat si comportamental si emotional.

Cum pui in valoare punctele forte ale copilului tau?

Formeaza-ti obiceiul de a te intreba „Care este calitatea pe care o manifesta copilul meu acum?” chiar si in situatiile in care comportamentul copilului tau este problematic. De exemplu, cand copilul tau nu renunta la o discutie in contradictoriu aducandu-ti contraargumente si epuizandu-ti rabdarea, aminteste-ti ca e nevoie de vointa, gandire critica si perseverenta pentru a avea acest comportament. Asemenea trasaturi ii pot fi de folos copilului tau in viitor, chiar daca pe moment iti fac viata mai dificila. La fel, un copil entuziast sau energic poate face probleme unui cadru didactic, dar, daca se dezvolta armonios, atunci cand va fi adult, isi va folosi entuziasmul si energia pentru a obtine succesul.

Aminteste-ti ca un copil poate avea un comportament adecvat atunci cand are abilitatile de a se comporta adecvat. La varste mici, putem intelege ca un copil care nu vorbeste inca va plange chiar daca ii spunem sa se linisteasca. Mai tarziu insa, cand copilul are un comportament inadecvat, il punem pe seama  lipsei de cooperare („Nu vrea sa ma asculte!”) si mai putin pe seama faptului ca inca nu a invatat (si inca nu poate) sa aiba un comportament adecvat, cel putin nu tot timpul.  

Invata-l pe copil vocabularul calitatilor sale. Foloseste in contextele potrivite cuvintele care exprima trasaturile de caracter de care a dat dovada copilul tau sau pe care le apreciezi. De exemplu, atunci cand imparte desertul cu un prieten, ii poti spune „Ma bucur ca ai dat dovada de generozitate.”.

Ajuta-ti copilul sa isi inlocuiasca comportamentele gresite cu altele adecvate. Uneori parintii sunt atat de concentrati pe comportamentele inadecvate ale copilului, incat in comunicarea cu cel mic, le mentioneaza preponderent, orientand atentia copilului asupra acestor comportamente. De exemplu, in loc sa il intrebi zilnic pe copil „Azi te-ai mai certat cu colegul de banca?”, il poti intreba „Ce lucruri dragute ai facut astazi la scoala?” sau, daca este interesat de o anumita materie in mod special, il poti intreba „Ce ai invatat interesant la matematica/istorie etc.?”

Nu te astepta ca schimbarile sa aiba loc peste noapte. E nevoie de timp nu doar pentru ca el sa se schimbe, ci si pentru ca tu sa inveti spre ce anume sa te uiti.

Desigur ca nu inseamna ca aceste recomandari presupun ca parintii sa nu isi ajute copiii sa isi imbunatateasca punctele mai putin forte. In privinta acestora insa este preferabila o abordare mai realista:

  • ajuta-l pe copil sa isi stabileasca scopuri realiste (in loc sa stabiliti impreuna ca va invata cate 4 ore pe zi, porniti de la o ora in plus pe saptamana, de exemplu).
  • incurajeaza eforturile si incearca sa oferi feedback, nu critica

Incercand sa apreciezi si sa incurajezi trasaturile pozitive ale copilului tau vei actiona mai putin teama (teama ca daca nu isi depaseste trasaturile negative, va esua) si mai mult din apreciere si iubire fata de copil. Iar acest lucru il va incuraja pe copilul tau si ii va da incredere in sine, astfel incat ii va fi mai usor sa isi imbunatateasca acele trasaturi mai putin pozitive :).

Citeste si:


Defectele si calitatile: doua fete ale aceleiasi monede


Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe