characters characters

Anxietatea la copii si succesul scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 august 2017    |   3606 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

anxietatea si succesul scolar

Majoritatea incercarilor de a-i ajuta pe copiii anxiosi constau in incercari de a-i schimba: ne dorim sa fie mai curajosi, sa fie mai activi la ore, sa ezite mai putin si sa fie mai putin sensibili la critici sau esecuri. De cele mai multe ori, aceste incercari nu dau insa rezultate, asa ca alternativa este demna de luat in considerare: de a porni de la felul in care copilul vede lucrurile si de a-l ajuta de acolo sa evolueze cat mai bine.

Ce poti spune cadrelor didactice despre copilul tau

Explica invatatorului sau profesorului diriginte ca este posibil ca in clasa copilul tau sa fie mai retras, sa prefere sa nu fie in centrul atentiei si sa ezite sa ceara ajutorul atunci cand are nevoie. Cadrele didactice cu experienta si bunavointa pot interactiona in asa fel cu copilul tau incat sa il ajute sa se simta confortabil si sa previna eventuale probleme legate de invatare care pot sa apara din cauza anxietatii.

Ce este bine sa stii despre copiii anxiosi, fie ca esti parinte, fie ca esti cadru didactic

Au nevoie de timp pentru a se acomoda intr-un mediu nou si la persoane noi.

Este bine ca adultii din viata lor sa le ofere acest timp si sa nu ii grabeasca sa se implice in activitati noi sau sa interactioneze cu persoane noi. In plus, copiii anxiosi se pot adapta mai usor la un grup de copii daca sunt insotiti de un copil pe care il cunosc bine si cu care se simt confortabil.

Multe dintre situatiile considerate de restul copiilor „normale” inspira teama copiilor anxiosi.

Desi teama copiilor este irationala si nejustificata, simpla incurajare sau explicatiile oferite nu vor fi, de obicei, de ajuns pentru a-i ajuta pe copii. De aceea, copiii anxiosi au nevoie de timp pentru a simti cu adevarat ca sunt in siguranta in situatiile care le-au inspirat initial teama. Exemple de situatii care par riscante copiilor anxiosi: a raspunde in fata clasei la o intrebare, a cere ajutorul cadrului didactic atunci cand nu a inteles sau a face parte dintr-un grup de copii pe care nu ii cunoaste bine.

Nu e recomandabil sa astepti sa dea gres pana cand ii oferi ajutor.

De multe ori, parintii sau cadrele didactice observa problemele de invatare ale copiilor anxiosi cand deja acestea sunt destul de grave. Pentru ca nu atrag atentia asupra lor insisi si pentru ca nu le place sa ceara ajutorul, copiii anxiosi pot avea probleme de invatare mult timp pana cand cei din jur isi dau seama de acest lucru. De aceea, atat cadrele didactice, cat si parintii sunt sfatuiti sa verifice cat de bine au inteles cei mici lectiile, care le sunt nelamuririle si cum pot fi ajutati.

Este bine sa fie incurajati sa isi spuna parerea.

Copiii anxiosi tind sa analizeze cu atentie informatiile, sa fie atenti observatori si astfel sa ajunga la concluzii si idei interesante. Doar ca de cele mai multe ori, nu le vor exprima daca nu sunt incurajati. Este bine ca, dupa ce au auzit cateva idei sau pareri din partea altor copii, cadrele didactice sau parintii sa ceara si copilului temator sau retras sa isi spuna parerea.

Observa ce ii place sa faca.

De multe ori, anxietatea copiilor poate fi mai redusa daca sunt implicati in activitati care ii pasioneaza sau in conversatii despre acestea. Da-i ocazia sa isi dezvolte abilitatile in domeniile care il intereseaza si vorbeste-i cadrului didactic despre acestea. Astfel, invatatorul sau dirigintele va avea un punct de plecare in conversatiile cu cel mic.

Exprima-ti aprecierea cand are succes.

Pentru ca greselile si esecurile il sperie foarte mult pe copilul anxios, aprecierea succesului sau este cu atat mai importanta pentru el. Pe de alta parte, cand face greseli sau are un esec, este important sa pui accentul pe ce poate invata din aceasta situatie, transformand experienta neplacuta intr-una pozitiva, de invatare.

De obicei, cu cat copiii anxiosi sunt mai acceptati asa cum sunt si mai incurajati sa se exprime, cu atat vor reusi sa comunice mai usor si sa isi depaseasca temerile. De aceea, atitudinea celor din jur poate fi esentiala pentru ca evolutia copiilor tematori sa fie una pozitiva si armonioasa.

*Sursa foto: Pixnio.com

 
Citeste si:

Ce sa spui copilului cand e coplesit de teama


Cum poti sa il ajuti pe copil sa aiba succes la scoala

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe