characters characters

Anxietatea copilului inainte de serbare

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 decembrie 2011    |   6826 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

serbare gradinita
”A urcat pe scena si cand i-a facut semn educatoarea sa spuna poezia, n-a mai zis nimic. Stia poezia, doar a repetat-o in fiecare zi. Nu stiu ce a patit.” spune un parinte care tocmai si-a luat copilul de la serbare. Se intampla ca unii copii, atunci cand se afla in fata mai multor oameni, sa se blocheze si sa refuze sa joace rolul pe care l-au invatat pentru serbare.

Cum il ajuti pe copil sa depaseasca emotiile inainte de serbare


Iata cateva sfaturi pe care le-ai putea pune in practica pentru a-l ajuta pe copil sa nu aiba trac inainte de serbare.

1. Intelege motivele pentru care copilul se teme sa fie pe scena. Chiar daca pentru noi, adultii, a sta in picioare in fata catorva alti oameni nu pare atat de greu, pentru copii este o situatie noua. Chiar daca la pregatirile pentru serbare totul merge foarte bine, chiar daca ai repetat rolul cu el acasa de zeci de ori, la serbare, aflat in fata catorva zeci de perechi de ochi, a camerelor de filmat si a blitului aparatelor foto, copilul tau se poate speria destul de usor.

2. Recunoaste semnele emotiilor de dinainte de serbare. Atat tu ca parinte, cat si cel mic puteti trece prin emotiile specifice unui eveniment precum serbarea de Craciun ori de final de an scolar. Lipsa poftei de mancare, dificultatile de a adormi, momentele in care nu vorbeste cu nimeni si este foarte tacut, distragerea exagerata fata de sarcinile pe care de obicei le facea bine, toate acestea sunt semne ca cel mic are emotii inainte de serbare. Discuta cu copilul tau si asigura-l ca la fel simt majoritatea celorlalti colegi de gradinita in astfel de momente.

3. Pune-l pe copil sa exerseze in fata unui public poeziile sau cantecele pe care le are de pregatit pentru serbare. Organizeaza acasa o mica auditie la care sa participe cat mai multi membri din familie si cunoscuti pentru a-ti ajuta copilul sa se obisnuiasca cu un public mai numeros. De asemenea, puteti sa ii oferiti copilului si sugestii pentru a se corecta acolo unde este cazul. Daca ai posibilitatea, poti sa il filmezi pe copil in timp ce repeta pentru serbare, dupa care va puteti uita impreuna si il poti incuraja pe copil, aratandu-i cat de bine s-a descurcat “pe scena”.

4. Vorbeste-i copilului despre cum sa depaseasca un moment dificil. Se poate intampla sa uite o replica, un vers sau o miscare pe care trebuie sa o faca. Spune-i celui mic ca in cazul in care se intampla acest lucru, tot ce trebuie sa faca este sa continue cu urmatorul vers sau replica. Aminteste-i ca restul persoanelor prezente la serbare nu cunosc replicile tuturor si ar putea crede ca asa trebuie sa se intample intreg actul. Cel mai important este sa nu se opreasca din rolul sau. Chiar daca are mici scapari, nu trebuie sa le bage prea mult in seama, ci sa continue ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

5. Pune accentul pe distractie. Aminteste-i copilului si pluseaza cat mai mult pe faptul ca la serbare se va simti bine. Se va distra impreuna cu ceilalti copii si vor face o mica "mare petrecere" la finalul serbarii impreuna cu toti cei care vin sa ii vada. Daca il ajuti pe copilul tau sa se concentreze asupra aspectelor care ii vor face placere in cadrul serbarii, va avea o atitudine pozitiva si mai relaxata inainte de a aparea pe scena.

6. Relaxeaza-te in ziua respectiva. Fii relaxat, destins si cu buna dispozitie. Astfel, il vei ajuta pe copilul tau sa porneasca cu dreptul spre serbare si cu incredere in sine.

7. Pregateste-te sufleteste in cazul in care copilul tau refuza sa apara in fata spectatorilor ori refuza sa isi spuna replica/poezia. Astfel de lucruri se pot intampla si nu ai alta solutie decat sa accepti alegerea copilului tau. A-l forta pe copil sa apara pe scena, desi nu se simte pregatit, il poate afecta emotional pe copil.

8. Inscrie-l pe copil la un curs de dezvoltare a abilitatii de a vorbi in public. Metoda inregistrarii audio-video este una dintre cele mai eficiente metode prin care copiii invata sa vorbeasca in public.

Tu ce solutii gasesti pentru a reduce emotivitatea copilului tau inaintea unei serbari?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/remus/5271245602

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    14.05.2012 - 09:27
    Petra, cred ca intr-adevar, e bine sa nu il certi sau sa il presezi pe copil daca nu se simte confortabil pe scena. Poate diverse ateliere sau cursuri de teatru pentru copii l-ar ajuta. Dar asta numai daca isi doreste sa participe la ele, altfel vor fi doar un chin in plus (iti vorbesc din proprie experienta). :) Mult succes la scoala copilului tau!
  • Utilizator Anonim
    Petra    13.05.2012 - 13:29
    baiatul meu de 6 ani , care de fel e foarte comunicativ in familie, dar oarecum reticent in preajma altora, nu a reusit la nici o serbare sa-si spuna rolul asa cum trebuia; statea doar cu capul in pamant si mormaia ceva doar pt sine. Nu l-am certat caci am pus asta pe seama mostenirii temperamentului meu, caci eu abia la liceu am reusit sa fiu mai independenta. Acum termina gradinita si ma gandesc optimista ca poate mai sunt serbari si la scoala ...ca sa-l aud si eu zicand ceva pt inima mea...Doamne ajuta!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    13.01.2012 - 09:01
    Adriana, poate ar fi bine ca pana la urmatoarea serbare, sa o pregatesti pe fetita ta sa apara si in fata unui public mai numeros. Puteti "exersa" cu un public format din persoane pe care fiica ta le cunoaste (rude, prieteni). Oricum, la varsta de 4 ani, asemenea reactii sunt destul de frecvente, este inca micuta:)
  • Utilizator Anonim
    Adriana    11.01.2012 - 18:30
    Fetita mea are aproape 4 ani.Din fire e foarte comunicativa, ii place sa se dea in spectacol, dar cand sa spuna poezia la serbarea de Craciun....jale mare!
    A fost prima ei serbare cu un public numeros, probabil ca de asta a reactionat asa!Dar nu-i nimic!Mosu' vine si anul viitor!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    06.01.2012 - 09:18
    Din fericire, baiatul meu se simte destul de confortabil in asemenea situatii si ii place sa fie pe scena, in centrul atentiei:). Insa ii inteleg foarte bine pe copiii care nu sunt dispusi sa faca acest lucru, pentru ca in copilarie, ma numaram printre ei. Asadar, daca si fiul meu ar fi avut astfel de probleme, nu l-as fi fortat sa participe la serbari sau spectacole daca nu si-ar fi dorit.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe