characters characters

Amintiri de neuitat: noua idei pentru familia ta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 martie 2017    |   2014 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

amintiri de neuitat
Ce face copilaria o perioada atat de magica pentru noi? Amintirile frumoase, cele pe care ni le amintim cu zambetul pe buze, razand din toata inima, cu duiosie sau nostalgie. Crescand un copil cu intentia de a crea amintiri de familie frumoase, veti descoperi impreuna experiente noi si veti aprecia mai mult timpul petrecut alaturi de cei dragi.  

Calatoriti in timp

Alegeti o perioada istorica pe care o considerati interesanta, informati-va in detaliu despre stilul de viata din acele timpuri, creati sau cautati haine de epoca si incercati sa gatiti impreuna bucatele din acele vremuri. Descoperiti muzica din acele timpuri, operele de arta si detalii inedite despre viata de zi cu zi. Este o modalitate placuta de a invata lucruri noi, dar si de a va distra. In plus, fotografiile facute cu aceasta ocazie vor fi sigur speciale.

Gatiti impreuna.

Aromele si gusturile din copilarie raman imprimate in memoria noastra pentru totdeauna, mai ales daca exista cateva „traditii” culinare pe care le respectati (de exemplu, un tort special facut pentru zilele de nastere sau  un fel de mancare gatit sambata seara). In plus, pentru copii, momentele petrecute alaturi de parinti ajutandu-i in bucatarie pot fi de neuitat pentru ca se bucura de timpul si atentia acestora.

Desenati pe asfalt.

Desi ar parea o activitate banala, provocarea ar fi sa realizati un desen cat mai mare si mai complex. Ganditi-va la un desen care sa aiba o anumita logica care sa fie si cat mai frumos posibil, desigur.

Mergeti cu cortul.

Daca nu sunteti aventurosi sau nu va simtiti chiar foarte confortabili in natura, puteti exersa mai intai dormitul in cort in curte, daca locuiti la casa. Timpul petrecut in natura contribuie la dezvoltarea armonioasa a copilului si la starea de bine la orice varsta, asa ca poti da o sansa acestei experiente.

Reinviati arta de a scrie scrisori

Foarte putini oameni mai scriu astazi scrisori, cand comunicarea instanta este atat de accesibila datorita tehnologiei. Insa scrisorile au inca un farmec aparte si avantajul ca pot fi pastrate ani de zile. Poti incepe tu aceasta traditie scriind scrisori pentru copilul tau, pe masura ce creste, in momentele cele mai importante din viata lui.

Lasati-i pe copii sa fie parinti pentru o seara

Este un exercitiu de responsabilitate, dar si o ocazie de distractie. Cand copiii au crescut suficient de mult (de la 7-8 ani), ii poti lasa sa decida ei ce veti manca la cina, cum veti petrece seara impreuna si la ce ora mergeti la culcare:).  Este o ocazie pentru copii sa se bucure de autoritate si libertatea de a lua decizii, dar si pentru parinti de a-i observa pe copii intr-o ipostaza inedita.

Faceti miscare impreuna.

Toti copiii isi amintesc cu drag cum au jucat fotbal cu parintii lor sau cum se plimbau cu bicicletele impreuna in parc in fiecare sambata. In afara de faptul ca miscarea aduce beneficii sanatatii mintale si fizice, pentru majoritatea copiilor, sportul este distractiv, mai ales daca este practicat ca modalitate de relaxare.

Organizati o gradina in miniatura.

Poate fi in casa, pe balcon, in bucatarie sau de ce nu, o gradina suspendata. Plantati flori, plante aromate sau legume si urmariti impreuna evolutia lor.

Mergeti impreuna la biblioteca.

Mai ales la varste mici, vizitele la biblioteca pot fi fascinante pentru copii. Lasa-l pe copilul tau sa aleaga ce carti vrea sa citeasca sau sa ii citesti si petreceti timp impreuna citind.

Cum altfel poti crea amintiri de neuitat in familie?

  • Observa care sunt lucrurile si activitatile care ii fac placere copilului tau si da-i ocazia sa se bucure de ele cat mai des, daca sunt benefice pentru el :).
  • Da-ti voie sa te relaxezi alaturi de copilul tau. Rolul de parinte nu presupune doar responsabilitati, ci si ocazia de a te bucura de prezenta copiilor si a partenerului tau.
  • Incurajeaza  umorul in familia ta. Simtul umorului si rasul contribuie mult la starea noastra de sanatate fizica si psihica, asa ca nu subestima importanta lor :).


*Sursa foto: Pixabay.com, autor: golso


Citeste si:


Lucrurile pe care nu le uita niciodata copiii

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe