characters characters

AMALIA NASTASE - „Educatia nu se mai face demult cu forta si copiii au dreptul de a-si alege cariera”

26 aprilie 2018    |   2222 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Amalia Nastase*Credit foto Edward Aninaru


De cativa ani parentingul pozitiv s-a transformat intr-un adevarat fenomen. Carti, conferinte, articole, specialisti, sfaturi din toate partile, incat din tot amalgamul de informatii, parintii raman de multe ori – culmea – fara un raspuns clar. Tu ce relatie ai cu copiii tai? Crezi in ideea de parinte-prieten?

De cativa ani am aflat si noi ca si copiii au drepturi :). Dreptul lor la un climat calm in familie nu le este asigurat in foarte multe familii din Romania pentru ca, statistica cunoscuta spune ca la noi educatia se face folosind inca mijloace agresive la adresa copiilor. Romanii trebuie sa invete ca anumite lucruri nu se mai fac, pur si simplu. Nu conteaza ca tu asa ai fost crescut, cu cate o bataie din cand in cand. Tu nu mai poti face asta copilului tau. Eu sunt prietena cu copiii mei, pentru ca nici nu stiu cum as putea fi altfel. Am niste copii foarte sensibili si inteligenti si ne intelegem foarte bine avand incredere unii intr-altii. Bineinteles ca sunt si reguli pe care ei trebuie sa le respecte si ca exista si autoritate. Dar autoritatea nu inseamna agresivitate. Niciodata.


Probabil ca acest trend al educatiei cu empatie vine ca o palma data educatiei „in dulcele stil clasic”, cand copilul era intrucatva subordonat parintelui, era pedepsit, lovit chiar si atentia catre dezvoltarea sa emotionala era minima. In ce fel iti ajuti tu copiii sa aiba o sanatate afectiva corecta, sa nu dobandeasca frustrari sau complexe?

Da, asa e. E o fractura enorma intre felul in care ne-a educat pe noi societatea comunista si cum ne educam noi azi copiii. De asta sunt si asa de oripilati cei mai nostalgici dupa vremurile apuse cand vad ca tinerii de azi viseaza mai mult. A visa ne-a fost noua interzis. Lor le este recomandat. Nu as schimba nimic din asta. Trebuie doar sa insufli copiilor necesitatea de a munci pentru a avea o baza solida de cunostinte care sa ii ajute sa isi duca la indeplinire visurile.


Avem un ritm nebun, se vorbeste atat de mult despre asta, incat a devenit aproape un cliseu si o moda sa ne glorificam munca si sa ne batem cu pumnul in piept ca suntem foarte ocupati. Tu cat timp petreci alaturi de copii intr-o zi, in medie?

Copiii cei mari sunt la scoala pana pe la 17:00 si eu ajung acasa pe la 18:00 in mod normal. Serile si weekendurile, dar si diminetile, inainte de a pleca la scoala, sunt petrecute impreuna. Cu Toma petrec mai mult timp, pentru ca el abia din toamna va merge la gradinita si incerc sa fiu cat mai mult cu el.


Cum va place sa petreceti timpul impreuna? Cum va conectati?

Avem trei varste diferite acasa si fiecare are spatiul lui :). Alessiei ii place sa se plimbe cu mine in parc din cand in cand sau sa mearga la concerte cu noi, Emmei ii place sa gatim impreuna (ea gateste, eu o asist) si lui Toma ii plac expeditiile la muzee, in parc, vrea sa mergem in America si ne spune in fiecare zi asta :)


Tu crezi in supra-incarcarea programului unui copil? Scoala, afterschool, activitati extra?

Sunt multi parinti care transfera copiilor o incredibila presiune si niste asteptari total nerealiste ale lor: sa ai numai note de 10 ca sa intri la scoala X, sa fii primul la fotbal/basket/tenis, sa mergi la toate olimpiadele (da, inca mai exista olimpiade). Daca ai un copil care face aceste lucruri din pasiune este normal sa il sustii in a le face, dar daca ei urasc fiecare lectie impusa, e clar ca trebuie sa schimbi ceva. Nu sunt de acord nici cu a lasa copilul sa faca ce vrea, pentru ca el va alege mereu varianta usoara de a nu face nimic, dar ma bazez pe capacitatea parintelui de a-l initia pe copil intr-o activitate sportiva sau culturala pe care acesta sa o faca cu drag.


Stiu ca fiicele tale studiaza la o scoala privata. De ce ai ales aceasta varianta?

Pentru ca scoala romaneasca este intr-un faliment total si nu vrea sa faca nimic pentru a schimba acest lucru. Ies pe banda fie copii care nu stiu sa functioneze intr-un sistem competitiv din cauza lipsei de cunostinte de baza, fie copii supra stresati care cedeaza la maturitate si nu stiu sa aleaga ceea ce le place sa faca in viata. Exceptiile sunt prea putine si nu au cum sa ne satisfaca.


Ce minusuri ale sistemului de invatamant de stat ai observat si te-au deranjat?
Asa cum spuneam mai sus, educatia nu se mai face demult cu forta si copiii au dreptul de a-si alege cariera. invatatul trebuie facut cu empatie si dedicare, nu prin programe invechite si rigide. Toti copiii trebuie sa fie tratati in mod egal in scoala si de catre profesori. La noi inca nu e cazul de asa ceva.


Care crezi ca sunt atributele unui sistem educational modern, care sa ne formeze copiii pentru joburile viitorului?
Incurajarea creativitatii in detrimentul conformismului si a uniformizarii constiintelor.


In ce proportie conteaza pregatirea academica a unui copil versus educatia sa emotionala?
Daca are o formare emotionala nealterata de agresivitate, reguli stupide si arbitrare, copilul poate atinge limite nebanuite in ceea ce priveste cantitatea de cunostinte asimilate. Invers, trebuie sa treaca vreo 30 de ani si niste vizite la psiholog ca sa aflam ce ne-ar fi placut sa fim daca nu am fi fost impinsi fortat catre o meserie total straina chemarii fiecaruia.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe