characters characters

Adolescenti care au schimbat lumea

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 mai 2016    |   4856 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescenti care au schimbat lumea
In general, adolescentii sunt considerati confuzi, cu capul in aer, neseriosi si fara simtul responsabilitatii. Totusi exista si tineri care pana la implinirea varstei de 20 de ani au facut lucruri remarcabile nu doar pentru comunitatea din care fac parte, ci pentru intreaga lume. Iata cateva exemple de adolescenti cu initiative si povesti impresionante.

Examenul Tau


Citind povestilede mai jos despre Malala Yousafzai, adolescenta din Pakistan care lupta pentru educatia fetelor, Easton LaChapelle , adolescentul care a inventat membre prostetice mai ieftine, Mary Grace Henry, adolescenta care a strans bani pentru educatia fetelor din tari sarace si multi altii, vei vedea ce au in comun acesti adolescenti. O motivatie puternica de a schimba lucrurile in bine, curiozitate fata de lumea in care traiesc, compasiune si empatie pentru oameni, increderea ca ideile lor pot fi utile si apreciate de cei din jur si perseverenta. Asemenea povesti de viata il pot inspira pe adolescentul tau sa isi urmeze interesele si visele, iar pe tine te pot inspira sa ai incredere in potentialul copilului tau:).

Malala Yousafzai (19 ani) s-a nascut in Pakistan si a luptat pentru educatia fetelor in scoala, desi talibanii erau impotriva acestui lucru. In 2009 a devenit reporter pentru BBC Urdu, insa 4 ani mai tarziu a fost impuscata in timp ce se intorcea de la scoala. Fata a supravietuit atacului si a devenit cea mai tanara nominalizare pentru premiul Nobel pentru Pace in 2014 pentru campania sa de a oferi educatie fetelor peste tot in lume.

Easton LaChapelle a realizat prima mana robotica la varsta de 14 ani folosind piese lego si fire de undita. Mai tarziu a ajutat o fetita de 7 ani care purta o mana prostetica foarte scumpa, dar foarte putin performanta (putea doar sa se inchida si sa se deschida, dar costa in jur de 80 000 dolari). Aceasta intalnire l-a motivat sa creeze membre prostetice mai ieftine si mai performante. A creat prima proteza de mana functionala care costa de 80 de ori mai putin (sub 1000 dolari) decat cea purtata de fata. Folosind tehnologia de printare 3D si-a dezvoltat prototipuri functionale la preturi accesibile, iar cei de la NASA l-au recrutat in echipa lor robotica. Astfel, la 17 ani a ajuns primul adolescent care a lucrat vreodata cu cei de la NASA.

Mary Grace Henry (18 ani) - la 14 ani s-a decis sa schimbe viata unei alte fetite, oferindu-i o sansa la educatie. A cerut sa primeasca cadou de ziua ei o masina de cusut si a facut cordelute pe care le-a vandut in scoala. Din banii obtinuti a platit educatia fetitei, insa nu s-a oprit aici. De atunci a facut mii de accesorii si a oferit posibilitatea a 66 de fete din Kenya, Uganda, Paraguay si Haiti sa urmeze o scoala. Atunci cand a castigat premiul World of Children, a spus: „A educa o fata inseamna a schimba cursul vietii si al comunitatii...chiar si a unei tari”.

Yash Gupta si-a rupt ochelarii intr-o zi, in timpul unui antrenament Taekwondo. Cu aceasta ocazie si-a dat seama cat de mult depinde de ei pentru a se descurca. Tot atunci a aflat ca mai bine de 12 milioane de copii din intreaga lume, conform statisticilor, nu beneficiaza de ochelarii de vedere de care au nevoie pentru a vedea corect. La 14 ani a infiintat o organizatie numita Sight Learning al carei scop a fost sa stranga ochelari si sa ii doneze copiilor care au nevoie de ei. Astfel mai bine de 1 milion de copii din Mexic, Insulele Honduras, Haiti si India au primit ochelarii de care aveau nevoie.

Anoyara Khatun a fost fortata sa munceasca inca de la varsta de 5 ani, cand tatal ei a murit, pentru ca la 12 ani sa fie vanduta unor traficanti de persoane pentru a lucra pentru alte familii. Atunci cand a scapat de tot chinul indurat, un an mai tarziu, a inceput o campanie impotriva traficului de copii si fortarii copiilor sa munceasca. Eforturile ei au ajutat sa se intoarca acasa sute de copii victime ale traficului de persoane, dar si 35 de fete care fusesera fortate sa se casatoreasca. Munca sa a fost recunoscuta la nivel international, fiind invitata la ONU pentru a vorbi despre conditiile ingrozitoare in care ajung sa traiasca copiii de varsta ei.

Jordan Romero a devenit cea mai tanara persoana care s-a catarat vreodata pe muntele Everest, in 2010. In momentul in care a ajuns in varf avea 13 ani, 10 luni si 10 zile fiind insotit de tatal sau si mama sa vitrega. Se pare ca aceasta realizare a fost inspirata de o imagine de la scoala care arata cele mai inalte varfuri montane din lume.

Mesajul sau pentru toti copiii si parintii lor este urmatorul: „Copiii trebuie sa iasa in natura, sa manance si sa bea sanatos. Faceti in fiecare zi cate un pas spre a va atinge scopul. Sunt mandru de ceea ce am realizat si sper ca ceilalti copii sa inteleaga ca pot sa faca orice isi doresc si orice viseaza. Mesajul meu pentru ei e sa isi gaseasca propriul Everest. Indiferent ce anume te intereseaza, ce te motiveaza, afla tot ceea ce poti despre acel subiect, cauta experti de la care sa preiei informatii si sfaturi si asigura-te ca esti pregatit inainte sa faci ceva”.

Jacob Barnett a devenit cercetator cand inca nu implinise 16 ani. La 8 ani participa la cursuri de fizica la Universitatea Indiana. La 9 ani a realizat descoperiri care au extins teoria relativitatii a lui Einstein. Cercetatorii sustin ca este posibil ca Jacob sa aiba un IQ chiar mai mare decat Einstein. El a fost diagnosticat cu tulburare din spectrul autist la varsta de 2 ani, iar pentru a-i ajuta pe copiii autisti a inceput sa duca numeroase campanii de ajutorare. In prezent, Jacob este matematician si astrofizician, cu toate ca inca este adolescent.

Poti urmari mai jos prezentarea sa la TED:

Dylan Mahalingamobisnuia sa calatoreasca in India impreuna cu parintii sai. La varsta de 9 ani, fFiind profund miscat de saracia de acolo a infiintat Lil MDSs, o organizatie pentru dezvoltarea internationala si ajutorarea tinerilor. De atunci, copii din 34 de state si 40 de tari au ajutat la strangerea a milioane de dolari care au fost folositi pentru repararea daunelor provocate de tsunami si uragane, dar si pentru construirea unui spital mobil in India si a unui loc de joaca pentru copiii orfani bolnavi de SIDA din Uganda. „Dupa ce am vazut cum un mic gest din partea noastra poate ajuta copiii marginalizati si vulnerabili din intreaga lume, sunt motivat sa continui sa ofer resursele si instrumentele necesare pentru a ajuta ca visele lor sa devina realitate.”, a spus Dylan intr-un interviu.

Rene Silva a scos primul sau ziar la varsta de 11 ani si a publicat prima sa carte la 19 ani, in incercarea de a schimba imaginea cartierelor sarace din Brazilia. A devenit cunoscut dupa ce, la 17 ani, a transmis pe Twitter in direct detalii si imagini despre un raid al politiei in cartierul sau. Initiativa lui a corectat si completat informatiile prezentate de televiziuni si reporteri si a ajutat la salvarea unui copil ranit in schimburile de focuri. Desi a trait toata viata sa aproape de arme, gasti si raiduri ale politiei, el incearca sa foloseasca social media pentru a arata partea frumoasa si mult mai complexa a zonei in care traieste.

Din povestile de viata a acestor adolescenti, copilul tau poate lua exemplul curajului si a implicarii, a interesului fata de comunitate.


Surse: TheGuardian.com, Metro.co.uk, Edcoogle.com


Sursa foto: Metro.co.uk

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe