characters characters

Despre filtuit

Propus de: Scoala Libera Waldorf   |   02 aprilie 2013    |   7576 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Daca vrei sa incerci o activitate creativa noua cu copilul tau, iti recomandam filtuirea lanii. Prin filtuirea lanii (metoda traditionala, cunoscuta si sub numele de impaslire, prin care se prelucreaza lana netoarsa) se pot obtine obiecte minunate, colorate si naturale, pe care copiii le pot folosi ca alternativa la jucariile ready-made sau ca accesorii.

Fie ca doresti sa faci impreuna cu copiii oua de Pasti, globuri de Craciun, papusi sau sa „imbracati” un obiect uzat intr-o hainuta noua, filtuirea lanii (filzen, felting, feutrage) va permite toate aceste lucruri si, ca orice activitate manuala, dezvolta indemanarea, coordonarea ochi-mana si  imaginatia copilului, implicand in acelasi timp un efort intelectual si de vointa.

Exista mai multe tehnici de filtuire, cele mai cunoscute fiind filtuirea cu lana uda si filtuirea uscata cu ajutorul acului de filtuit (pentru care recomandam supravegherea atenta a parintilor).

De ce ai nevoie


lana si ac de filtuit lana alba si colorata (poti vopsi lana alba impreuna cu copilul, daca aveti vopsele naturale, o alta activitate care-i va fascina pe acesta)

recipient cu apa calda in care ai adaugat sapun

ac de filtuit (optional)

un burete mai dens (ca suport pentru filtuitul cu ac)

Cum se realizeaza

Filtuirea cu lana uda

1. Pentru a face oua de Paste, de exemplu, ia o bucata de lana, ud-o in apa calda cu sapun si apoi o modelezi in podul palmelor, dandu-i forma dorita. Nu trebuie sa apesi foarte tare lana, ci doar sa o modelezi usor timp de cateva minute, pana cand forma devine ferma si densa.

2. Daca doresti sa decorezi oul, dupa ce ai obtinut forma initiala, ia fibre de lana de alte culori si infasoara-le in jurul oului, ideal fiecare fibra asezata perpendicular peste cea dinainte, pentru o fixare mai buna pe oul din lana.

3. Dupa asezarea fiecarei fibre colorate, modeleaza din nou oul in podul palmelor, pana cand lana colorata se fixeaza perfect. Poti testa rezultatul prin ciupirea materialului care nu ar trebui sa se desprinda usor. Lasa oul sa se usuce cel putin 24 de ore.

Ca sa imbraci o forma din lemn (o papusa, un suport uzat de creioane etc.) trebuie sa aplici bucati de lana pe forma respectiva (ideal minimum 3 straturi), sa scufunzi forma in apa calda cu sapun si apoi sa modelezi lana cu degetele pana se fixeaza ferm pe suportul din lemn.

Filtuirea  uscata cu acul de filtuit


 filtuire cu acul Cu acul de filtuit, tot acest proces se poate face cu lana uscata.

Prin inteparea straturilor de lana suprapuse, fibrele se intrepatrund, se fixeaza una de cealalta, astfel incat poti transforma un ghemotoc de lana in orice forma doresti.



Poti face doua ghemotoace rotunde de dimensiuni diferite, pe care ulterior le poti uni intre ele si le poti acoperi, tot prin filtuire, cu lana de alta culoare, pentru a face o papusa.
Cu cateva impunsaturi de ac ii poti face ochi colorati, gura sau nas.
Sau poti insira pe un fir mai multe ghemotoace colorate si mici, pentru a face un colier.

Daca ai hainute din pasla (fetru), chiar si mai vechi, bine spalate (pentru a se strange foarte bine materialul), le poti decora, cu ajutorul acului de filtuit, cu alte bucati de pasla de diferite forme si culori sau cu lana simpla, pentru a le face mai atragatoare.
Poti aplica un model pe o gentuta, poti face tablouri din lana pe suport de pasla sau orice alte decoratiuni. Trebuie doar sa lasi copilul sa-si foloseasca imaginatia si sa se joace cu lana, apa sau, la varsta potrivita, cu acul de filtuitSmile.

lana filtuita

In Scoala Libera Waldorf filtuirea este o activitate pe care o invata atat copiii, dar si parintii, activ implicati in viata scolii, si care, intalnindu-se la atelierele de lucru organizate in scoala, descopera bucuria ce izvoraste din creativitate.

Scoala Libera Waldorf este o scoala primara care a luat nastere din initiativa unor parinti ai caror copii au urmat gradinita Waldorf. Pedagogia se bazeaza pe principiul conform caruia un copil trebuie educat cu iubire si pentru a deveni un om liber, pornind de la nevoile reale pentru o dezvoltare sanatoasa. Privind educatia ca pe un instrument al dezvoltarii si transformarii, Scoala Primara Libera Waldorf imbina arta si stiinta, miscarea si activitatile practice, contribuind la dezvoltarea armonioasa a fortelor sufletesti ale copilului – gandirea, simtirea si vointa.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu