characters characters

Activitati pentru mame si fiice

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 mai 2014    |   7717 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/j_regan/8712777992


O privesti pe fiica ta si iti poti aminti exact felul in care te-ai simtit cand ai vazut-o prima data, dupa ce s-a nascut. Iti poti aminti cum te-a uimit, bucurat, speriat si incantat inca de cand era un bebelus si cand te gandesti la viitorul ei, iti doresti din toata inima sa devina o femeie fericita si implinita. Pana atunci insa, te bucuri de relatia dintre voi doua si de toate emotiile care fac parte din ea. Am cules din experientele altor mame, cateva idei de activitati care va vor bucura pe amandoua.

Prescolar (pana la 6 ani)

Sedinte foto. Copiilor le place sa faca poze pentru ca sunt fascinati de ceea ce poate sa faca un aparat foto si mai cu seama sa fie ei cei care manuiesc aparatul. Ganditi-va la un loc in care sa puteti schimba mai multe tinute si faceti-va cat de multe poze vreti, in pozitii si vestimentatii cat mai diferite. Un alt fel de proiect foto sau video potrivit copiilor si parintilor este cel in care parintele fotografiaza copilul in acelasi loc, pe masura ce creste (o data pe luna sau pe saptamana), dupa cativa ani rezultand un material foarte frumos in care a surprins schimbarile prin care a trecut copilul. O alta varianta este sa apareti amandoua in fotografie:). Daca fetita ta e inca micuta si crezi ca ai rabdare, poti incepe un asemenea proiect foto sau video. Rezultatul poate fi induiosator, iar ca dovada iti aratam un exemplu:


Activitati creative.
Colajele, desenele, activitatile de decupat, modelat, colorat si orice altceva ii poate incuraja creativitatea sunt optiuni foarte bune pentru petrecerea timpului impreuna cu micuta ta.

Joaca-te cu jucariile ei. Este un gest simplu prin care iti poti exprima iubirea fata de ea, dar pentru multi adulti poate fi dificil la inceput. Daca iti propui insa, te vei obisnui sa servesti ceaiul papusilor sau sa te joci cu ursuletii sau cu masinutele (presupunem ca nu tii cont de stereotipuri de gen in cresterea copiilor si ca fetita ta are si jucarii specifice baietilor:) ). Fetita ta va fi incantata, cu siguranta.

Primar (6-11 ani)

Albumul familiei. Pentru fiecare copil este importanta povestea vietii lui. Realizati impreuna un album al familiei in care sa asezati pozele pe care le aveti impreuna, discutand despre amintirile care apar cu fiecare fotografie lipita. Daca v-ati decis sa aveti o arhiva electronica a celor mai frumoase momente din viata voastra, invata-ti fiica sa foloseasca computerul, sa faca foldere pe ani sau evenimente si alegeti pozele cele mai reusite.

O dupa-amiaza la teatru. Fetelor le place sa iasa in societate, asa ca, o iesire la o piesa de teatru pentru copii poate fi un moment aparte in care sa va pregatiti vestimentatia necesara unui astfel de eveniment si sa va simtiti cu adevarat bine pret de cateva zeci de minute in care veti parcurge sirul evenimentelor din piesa de teatru. Ulterior puteti profita de prezenta actorilor, sa luati autografe, sa va faceti poze sau chiar sa incercati sa dati viata unei papusi din piesa pe care tocmai ati urmarit-o.

Descoperiti lectura. Fie ca e vorba de mers impreuna la biblioteca, la librarie, de citit impreuna si discutat carti sau de cautat carti pe internet, te poti apropia de fiica ta vorbind cu ea despre cartile si personajele preferate, despre ideile pe care le-a gasit in carti sau de emotiile inspirate de lecturile ei.

Gimnaziu (11-15 ani)

Mentineti-va in forma. Studiile arata ca preadolescentii au nevoie de aproximativ 60 de minute pe zi de exercitiu fizic. Puteti alege o plimbare cu bicicleta, alergat, o ora de aerobic, pilates, yoga sau inot. Dupa astfel de momente de activitate fizica puteti sa va relaxati stand si povestind impreuna.

Invatati ceva nou. Propuneti-va sa incercati ceva nou impreuna, din cand in cand. Asta inseamna ca puteti lua cateva ore de dans, de gatit, de machiaj, desen sau pictura, puteti invata o limba straina sau sa invatati tot ceea ce tine de coafura, manichiura si pedichiura. Asigura-te ca activitatile pe care le alegeti corespund si preferintelor fetei tale si nu sunt ceva ce iti doresti doar tu.

Exploreaza-i pasiunea. Sprijinirea si incurajarea copilului sa faca ceea ce il intereseaza duce la cresterea stimei de sine, sustin specialistii. .S-ar putea ca pasiunea ei sa fie un instrument muzical sau poate ca ii place arta sub orice forma. Nu ezita sa cauti impreuna cu ea cursuri, locuri si evenimente care sa o ajute sa isi puna in valoare pasiunea si talentul. Iar daca pasiunile voastre corespund, nu ezita sa inveti si tu sa canti la un instrument (doar cateva note, daca nu ai rabdare), sa urmaresti filmele sau stirile din domeniul artistic sau stiintific care o pasioneaza.

Descoperiti locuri noi impreuna. Doar voi doua, la plimbare intr-o zona a orasului in care nu ati mai fost sau intr-un muzeu in care nu ati intrat – poate fi reteta perfecta pentru o zi de neuitat impreuna.

Liceu (15-18 ani)

Realizati ceva impreuna. Daca sunteti in forma fizica, participati la un cros impreuna, mergeti la plantat copaci sau ganditi-va la un proiect care va intereseaza pe amandoua (un blog, redecorarea unei camere din casa, implicarea intr-un eveniment caritabil pot fi alte exemple). Important e sa traiti impreuna experienta de a depune efort pentru a obtine un rezultat de care sa fiti multumite.

Gatiti impreuna. Un moment de rasfat nu strica niciodata, dimpotriva, invita la relaxare si incurajeaza conversatiile apropiate, despre preocuparile si visele fiicei tale. Cu aceasta ocazie, poti discuta si despre alimentatie sanatoasa, desigur.

O zi la salonul de infrumusetare. Adolescentele devin preocupate de aspectul fizic, de aceea o zi la un salon de infrumusetare poate fi o idee buna. Alegeti un masaj, un spa sau o tunsoare noua care va avantajeaza si incearca sa obtii sfaturi legate de frumusete si sanatate potrivite fiicei tale. Majoritatea adolescentelor oricum vor experimenta din proprie initiativa schimbari legate de aspectul fizic, asa ca te poti asigura ca primeste informatiile corecte, care sa o ajute sa ia decizii inspirate.

Desigur, fiecare mama si fiica stiu mai bine ce le-ar placea sa faca impreuna si ce li se potriveste, dar de cele mai multe ori, o idee noua nu strica. Asa ca asteptam povestile si recomandarile tale pentru alte mamici, in sectiunea de comentarii:).

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Alexandrescu Viorica    05.05.2017 - 17:34
    Fata mea a fost foarte incantata de jocurile pe care le am jucat cu ea!!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe