characters characters

Fereste-te de caracatita – joc pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 august 2014    |   7463 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/koiart66/5827300891


Unul dintre animalele cele mai simpatizate de copii, mai ales datorita desenelor animate sau a ilustratiilor care o infatiseaza in ipostaze prietenoase, caracatita este o vietuitoare cu o existenta interesanta. Il poti invata pe copil mai multe detalii despre acest animal, iar la final va puteti pune in miscare jucand „Fereste-te de caracatita”.


Ce informatii ii poti oferi copilului caracatite?

-Caracatita traieste in apa si este animal marin nevertebrat (nu are coloana vertebrala);

- Caracatita are in jurul capului opt brate numite tentacule care au la margine niste ventuze ce o ajuta sa pipaie, sa apuce prada si uneori ii sunt utile si pentru deplasare;

-Caracatita traieste in adancul marilor, ascunsa printre stanci si nisip;

-Daca o caracatita este atacata si ii este distrusa o tentacula, aceasta creste la loc;

- Caracatitele isi pot schimba culoarea, lucru care le ajuta sa se ascunda/camufleze pentru a-si prinde mai usor prada si pentru a se ascunde la randul lor de pradatori;

- De asemenea, se pare ca schimbarea culorii reflecta emotiile caracatitei: cand este speriata, devine alba, cand este furioasa, devine rosie.

- Caracatita nu aude deloc, insa are o vedere foarte buna, iar atunci cand este atacata elimina in jurul ei o substanta care inegreste apa, ceea ce o ajuta sa dispara- uneori substanta secretata poate fi paralizanta pentru restul vietuitoarelor aflate in apropierea caracatitei;

-Caracatita este considerata extrem de inteligenta;

-Se hraneste cu pesti, crabi, moluste;

- Acest animal se inmulteste prin depunerea de oua, care sunt ingrijite intre 25 si 60 de zile de caracatita mama care in acest timp nu se deplaseaza si nici nu mananca (ceea ce duce deseori la moartea ei cand puii sunt marisori si incep sa se descurce singuri);

-Caracatitele au trei inimi. Doua dintre ele pompeaza sangele catre branhii, pentru a fi oxigenat, a treia preia sangele oxigenat si il pompeaza in restul corpului.

- Sangele caracatitei are culoarea albastra.


Joc de miscare – Fereste-te de caracatita

Si pentru ca tot am vorbit de caracatite, iata si un joc pe care il puteti juca atunci cand sunt mai multi copii alaturi. Unul din copii va fi desemnat in rol de caracatita.


Traseaza doua linii cu creta pe trotuar la o distanta de 50 de metri una de cealalta. Intre cele doua linii, copiii au voie sa se joace. Regulile sunt simple. Copiii sunt impartiti in doua grupuri: fiecare grup este aliniat pe una dintre cele doua linii. In mijlocul lor se afla un copil care joaca rolul caracatitei. Atunci cand caracatita striga „Mi-e foame!”, ceilalti copii-pestisori trebuie sa alerge din calea caracatitei spre cealalta linie si sa se aseze in spatele ei, loc sigur unde nu pot fi atinsi de caracatita.


Copiii prinsi de caracatita vor juca rolul de tentacula si se vor tine de mana de „caracatita” si vor incerca sa prinda alti pestisori (copii) care la randul lor vor deveni tentacule. Jocul devine si mai distractiv pe masura ce caracatita are tot mai multe tentacule, iar copiii trebuie sa alerge in aceeasi directie tinandu-se de mana si prinzand ultimii „pestisori” ramasi in joc. Distractia se termina cand toti copiii au devenit tentaculele caracatitei, iar ultimul pestisor neprins este castigatorul jocului.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu