characters characters

Abuzul sexual asupra copiilor: cum pot parintii sa il previna

Depasirea tabuurilor despre educatia sexuala ii ajuta pe copii sa fie in siguranta

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 martie 2017    |   2842 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

abuzul sexual
Abuzul sexual asupra copilului inseamna implicarea acestuia intr-o activitate sexuala pe care nu o intelege, asupra caruia nu isi poate da acordul informat si pentru care nu este inca pregatit din punctul de vedere al varstei si al dezvoltarii sale.

Pe termen scurt si lung, abuzul sexual are nenumarate consecinte negative asupra copilului printre care amintim:

  • sentimentul de vinovatie si rusine
  • frica
  • soc post-traumatic
  • depresie
  • anxietate si atacuri de panica
  • tulburari alimentare, de somn, cosmaruri etc.
  • izolare sociala
  • comportamente de automutilare
  • tendinte suicidare
  • fuga de acasa
  • intoleranta la atingerea altor persoane

In Romania, peste 9 000 de copii au fost in 2015 victime ale abuzurilor in familie, dintre care 461 au fost victime ale abuzului sexual, potrivit statisticilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Iata comportamente care sunt incadrate in categoria „abuz sexual”: atingerea zonelor intime ale copilului,  a determina copilul sa atinga pe cineva in zona intima, a arata unui copil materiale cu continut pornografic, a cere unui copil sa intretina relatii sexuale cu un alt copil/ cu o alta persoana, a face poze unui copil in ipostaze sexuale, a expune un copil la activitatea sexuala a unui cuplu sau a unui alt adult, a expune copilul nuditatii, a privi un copil in timp ce se dezbraca.

Comunica deschis si frecvent cu copilul tau

Incurajeaza-l sa iti vorbeasca despre cum i-a mers ziua, despre emotiile sale si despre momentele mai dificile. Nu il certa sau critica atunci cand iti povesteste despre situatii conflictuale sau interactiuni dificile cu alte persoane. Este important ca cel mic sa simta ca iti poate spune orice si ca atunci cand are nelamuriri sau confuzii, il poti ajuta sa le lamureasca.

Educa-ti copilul despre ce inseamna abuzul sexual.

Chiar daca este un subiect extrem de neplacut, este important sa il abordezi in discutiile cu copilul tau. Ii poti povesti despre siguranta sa atunci cand aveti primele discutii despre educatia sexuala sau despre sanatatea fizica. De exemplu, poti explica de ce vizita la medic poate presupune nuditate si acordul copilului de a fi atins de catre medic pentru ca acesta sa poata pune un diagnostic. De asemenea, incurajeaza-l pe copil sa isi exprime refuzul (politicos) atunci cand nu doreste sa fie sarutat, imbratisat sau atins de alte persoane, chiar daca sunt rude sau prieteni. Obiceiul de a saruta un copil pe obraz fara a-i cere acordul inainte il obisnuieste pe copil cu ideea ca nu are nimic de spus atunci cand vine vorba de atingerile sau actiunile altor oameni asupra propriului corp.

Statisticile arata ca, in lume, 1 din 6 fete sunt molestate pana la varsta de 18 ani, iar un agresor va avea deja un numar impresionant de victime pana cand va fi prins. La varste mici, copiii nu isi vor da seama neaparat care sunt comportamentele inadecvate ale adultilor, asa ca este nevoie sa explici copilului care sunt exact actiunile care se incadreaza in abuzul sexual. Rusinea si vinovatia cu care este inconjurat subiectul educatiei sexuale este cauza pentru care multe situatii de abuz sexual nu sunt prevenite sau oprite.  Explica-i care sunt formele de abuz sexual si spune-i ca trebuie sa iti spuna imediat ce a fost supus unui astfel de comportament.

Asigura-te ca stii in permanenta unde se afla copilul tau si mai ales cu cine.

In 90% din cazurile de abuz, agresorul este o persoana cunoscuta si apropiata de copil: poate fi vorba de rude, prieteni, cunostinte. Nu il lasa pe copil cu alte persoane inainte de a te asigura ca sunt de incredere.

Acorda atentie adultilor cu care isi petrece timp copilul tau.

Observa comportamentele adultilor cu care interactioneaza copilul tau. Ce atitudine are copilul tau si ce comportament prezinta in fata acestor adulti? De multe ori, agresorii tind sa petreaca mai mult timp cu copiii decat cu alte persoane adulte, au acasa multe jocuri si accesorii pentru copii chiar daca nu sunt parinti si pot avea preocupari care ii duc frecvent in preajma copiilor. Desigur, acest lucru nu inseamna ca orice persoana care are o relatie apropiata cu copilul tau trebuie suspectata, dar este important sa cunosti aceste detalii, pentru orice eventualitate.

Cunoaste semnele abuzului sexual asupra copiilor.

Poate fi vorba de schimbari in somnul, pofta de mancare, dispozitia emotionala a copilului sau pot aparea comportamente neobisnuite.

Atentioneaza-ti copilul sa nu ofere informatii personale strainilor si sa nu urmeze persoane necunoscute.

In situatiile in care un strain il abordeaza pe copilul tau, acesta poate raspunde politicos ca trebuie sa mearga acasa si sa paraseasca situatia respectiva. Invata-l pe copil si care sunt persoanele carora poate sa le ceara ajutorul daca se simte in pericol intr-un loc public: gardienii sau politistii, persoanele insotite de copii sau familii.

Copiii care au fost supusi unei forme de abuz sexual, oricat de putin invaziv ar fi acesta, au nevoie de consiliere si sprijin pentru a trece peste acest episod. Este bine sa nu subestimezi riscurile pe termen lung care sunt asociate cu abuzul sexual. In multe cazuri, acestea ajung pana la depresie, tentative de suicid, dependente de substante sau tulburari de anxietate.

*Sursa foto:Pixabay.com, autor: Pezibear

Citeste si:

Educatia sexuala pentru copiii intre 3 si 12 ani

Mituri despre educatia sexuala

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe