characters characters

Abilitatile de viata necesare unui copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 decembrie 2016    |   3123 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

abilitatile de viata necesare unui copil
Ne invatam copiii o multime de lucruri, in fiecare zi,  mai ales in primii ani de viata, dar si mai tarziu, daca reusim sa ii facem sa ne asculte :). Litere, numere, citit, scris, socotit si o multime de alte abilitati care ii vor ajuta pe copii sa se descurce la scoala si mai tarziu, la locul de munca.

Printre atatea lucruri pe care trebuie sa ii invatam pe copii, nu este chiar usor sa ne amintim sa ii invatam abilitati care le vor fi de folos in viata, in general: cum sa reactioneze cand au o problema, cand sunt furiosi, cand sunt stresati sau cand trebuie sa decida in cine sa aiba incredere.  Deseori noi insine, adultii, avem dificultati in aceste privinte, asa ca nu e de mirare ca aceste aspecte nu sunt mereu abordate in mod sistematic sau explicit de catre parinti sau cadre didactice.

Iata cateva abilitati de viata esentiale pe care le poti forma copilului tau

Luarea deciziilor

Luarea de decizii ne ajuta sa facem fata in mod constructiv provocarilor vietii. Deciziile pe care le luam pot avea consecinte asupra sanatatii noastre fizice si psihice. De aceea e important ca aceasta abilitate sa fie obtinuta cat de timpuriu. Copiii au nevoie sa invete ca orice decizie luata poate aduce cu sine consecinte bune sau mai putin bune. Invata-l pe copil sa ia decizii avand in vedere scopul urmarit pe termen lung, dar si posibilele consecinte pe care le poate avea decizia. Ajuta-l sa analizeze fiecare optiune in parte in functie de avantaje si dezavantaje si recomanda-i sa nu amane luarea deciziilor si sa nu lase alti oameni sa decida pentru el. De exemplu, daca trebuie sa decida la ce cursuri extrascolare vrea sa se inscrie, poate face o lista cu avantajele fiecarei optiuni, cu nivelul de interes pentru fiecare si cu schimbarile care vor aparea in programul lui zilnic daca se inscrie la un curs sau la celalalt etc.

Rezolvarea de probleme

Rezolvarea de probleme ne permite la fel ca luarea de decizii, sa ne confruntam problemele si sa le rezolvam in mod constructiv. Problemele importante care nu sunt rezolvate la timp, pot sa cauzeze stres psihic si astfel, pot duce la probleme de ordin emotional si relational. Calitatea vietii noastre poate fi influentata de aceasta abilitate.Invata-l pe copil sa defineasca problema pe care o intampina, sa analizeze felul in care problema il face sa se simta, sa gaseasca solutii posibile si sa aleaga solutia cea mai buna. De exemplu, daca are o neintelegere cu un coleg referitor la un proiect de echipa, poate cauta impreuna cu el solutii de compromis si sa le aleaga pe cele mai potrivite.   

Gandirea creativa

Gandirea creativa contribuie atat la luarea de decizii, cat si la rezolvarea de probleme si ne ajuta sa exploram alternativele disponibile si posibilele consecinte ce ar putea aparea. Ne ajuta sa privim experientele in mod direct, sa raspundem adaptativ si flexibil la problemele de zi cu zi. Incurajeaza imaginatia copilului, dar si curiozitatea, pentru a-l ajuta sa gandeasca creativ.

Gandirea critica

Gandirea critica este abilitatea de a analiza informatiile si experientele prin care trecem, intr-un mod obiectiv. Gandirea critica poate contribui la sanatatea noastra fiindca ne poate ajuta sa recunoastem si sa evaluam acei factori care ne influenteaza atitudinile si comportamentele, precum valorile, presiunea din partea prietenilor si a mass-mediei. Invata-l pe copil sa isi faca un obicei din a verifica informatiile primite, de a cauta discrepante intre ideile prezentate intr-un anumit material, de  evalua credibilitatea sursei care ofera informatiile (De exemplu, cand este racit, urmeaza sfatul unui medic sau sfaturile primite pe un forum pe internet?)

Comunicarea eficienta

Comunicarea eficienta inseamna a fi capabili sa ne exprimam atat verbal, cat si nonverbal, in modul acceptat de cultura in care traim si de situatiile prin care trecem. Inseamna a fi capabili sa ne exprimam opiniile si dorintele, dar si nevoile si fricile. Poate inseamna si capacitatea noastra de a cere sfaturi atunci cand avem nevoie. Cateva repere in privinta comunicarii:  comunicarea nonviolenta, comunicarea asertiva, comunicarea nonverbala.

In plus, asigura-te ca tu insuti comunici eficient cu copilul tau, pentru a-l ajuta sa isi formeze obiceiuri pozitive de comunicare.

Abilitati de relationare interpersonala

Abilitati de relationare interpersonala. Acestea sunt foarte importante fiindca ne ajuta sa ne conectam in mod pozitiv cu oamenii cu care interactionam. Asta inseamna a fi capabili sa ne facem prieteni, ceea ce e un lucru important pentru sanatatea noastra mintala si starea de bine sociala.De asemenea, inseamna a rezolva conflicte, a reactiona la respingerea sociala sau a face fata situatiilor de bullying.

Autocunoasterea

Autocunoasterea implica recunoasterea propriei noastre persoane, a propriului caracter, a punctelor tari si a celor slabe , a dorintelor si a lucrurilor care nu ne plac.Cand copiii se cunosc bine pe ei insisi, pot anticipa situatiile stresante si se pot pregati pentru a le face fata, pot sa compenseze anumite vulnerabilitati (De exemplu, “De obicei, uit repede cifrele, asa ca mai bine imi notez aceste informatii.”). Autocunoasterea presupune un echilibru intre autoacceptare si dorinta de a ne imbunatati: constientizam propriile calitati si defecte si cautam modalitati prin care putem evolua. Este important sa pui accentul pe autocunoastere pentru ca este esentiala in alegerile pe care le va face copilul in viitor.

Empatia

Empatia este abilitatea de a ne pune in locul unei alte persoane, chiar daca situatia ne este cu totul straina. Empatia ne ajuta sa ii intelegem pe cei din jur, sa acceptam faptul ca ceilalti sunt diferiti fata de noi si ca ne putem imbunatati prin empatie, relatiile sociale. Empatia ajuta si la incurajarea comportamentelor de grija si preocupare fata de semeni. De exemplu, un copil empatic va intelege ca atunci cand un copil este respins de cei din jur sufera si nu va fi agresiv sau nepoliticos fata de alti copii.

Gestionarea emotiilor

Gestionarea emotiilor se refera la abilitatea de a recunoaste emotiile proprii si ale celor din jur si a fi constient ca exista o relatie stransa intre emotii, ganduri  si comportamente. Emotiile intense pot sa aiba efecte negative asupra propriei sanatati daca nu stim sa le gestionam in mod corespunzator. De exemplu, stresul cronic, lasat negestionat, poate duce la probleme de sanatate.

Gestionarea stresului

Gestionarea stresului vizeaza recunoasterea surselor de stres din viata noastra, recunoasterea modului in care ne afecteaza si presupune si a actiona in asa fel incat sa ne ajutam in a obtine control asupra propriei vieti. Acest lucru inseamna si a lua decizii prin care sa ne schimbam stilul de viata, a invata cum sa ne relaxam, pentru a evita problemele ce ar putea sa apara.

Abilitatile de viata sunt importante a fi dezvoltate de la cele mai mici varste fiindca:

  • pot preveni abuzul de substante si aparitia comportamentelor de risc (consumul de alcool, de tutun sau droguri)
  • cresc increderea de sine si stima de sine
  • cresc starea de bine personala
  • ajuta la mai bune interactiuni sociale
  • contribuie la modul in care ne percepem pe noi si pe cei din jur.

Chiar daca copilului tau ii lipsesc inca anumite abilitati de viata, trebuie sa stii ca acestea se dezvolta in timp si e nevoie de experienta si exercitiu pentru a le stapani cu adevarat.

Copilul tau la ce abilitati de viata mai are nevoie de ajutor?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/8503405051/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe